dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:207/571)

Ogórki kanapkowe 6898

cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików.  Przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Ogórki zmienią kolor z ciemno zielonego(...)słoików nie trzeba odwracać do góry dnem) – ja ściągam ręcznik ze słoików dopiero po całkowitym ich wystygnięciu. Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze, więc jeśli język nam ucieka można skosztować, a resztę ukryć w ciemnej spiżarce i dobrać się do nich po miesiącu.  Przepis pochodzi

Pelusiowa Kuchnia
PIEROGI Z JAGODAMI 153

Pierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania

Kukuleczki
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 131

W miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a

Smaki Ewy
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 175

wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już(...)Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
RYBNA TARTA 184

dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż(...)bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego! Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie

SMYKWKUCHNI
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 136

Witajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
Spätzle z pulpecikami w sosie 189

Pomysł na szybkie i smaczne danie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy(...)osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy

R'n'G Kitchen
Kiełbasa słoikowa 906

szynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka   Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku(...)łyżka  2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie.    Wykonanie   kiełbasy słoik - owej  Mięso  i boczek myjemy  , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki

Różowa kuchnia
Crumble 110

tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki są wręcz do tego stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka(...)posiekanych migdałów i jagód goji  Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia

SMYKWKUCHNI
najszybszy "barszcz" na świecie 174

wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ(...)ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g buraczków tartych Primavika ~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie) ~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Nugat Torrone Turron w wafelku 212

bardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie :) Ja dodałam 25dag, ale wiem że następnym razem dodam dużo więcej :) Składniki: 30dag cukru(...)żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier, wodę i miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu

Smakowy Raj
Sałata rzymska z roladkami 160

Szybkie dania, które można „wyczarować” w niedługą chwilę,gdy brak czasu,lub goście za drzwiami.. ..                                                          Sałata rzymska(...)olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody  sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku

w mojej kuchni
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 158

W ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym

Delicious Titbits
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 173

Nasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić. Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki: 1 pierś kurczaka 2 ziemniaki 2-3 marchewki olej do smażenia sól, curry ketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha". Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy. Pokroić ziemniaki(...)każdym wydrążyć małą lub większą dziurkę. W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej. Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano. Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron. Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki. Podawać,  tak jak dzieci lubią, z ketchupem

Kulinarny karnet Christophera
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 185

pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny z mlekiem lub gorącą czekoladą na drugie śniadanie. Choć wywodzi się z Niemiec, to właśnie w Estonii od setek lat przygotowywany jest na specjalne okazje. Składniki: - 125 ml mleka w temp. pokojowej - 1 żółtko(...)mąki tortowej - opakowanie (7 g) suchych drożdży - odrobina wody w temp. pokojowej - 50 g masła - łyżka cukru - 1 lub 2 łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania