też ser, starannie pakujmy, żeby nie „przeszły” nimi produkty o łagodnym aromacie, chociażby mleko. CZEGO UNIKAĆ? Niewłaściwe przechowywanie potraw możne znacznie pogorszyć pracę lodówki. Nie wkładajmy do niej gorących potraw – sprawia to , ze lodówka musi pracować na wyższych obrotach, co zwiększa zużycie prądu. Nie przeładowujmy jej – powietrze możemy wtedy swobodnie krążyć i nie spada skuteczność chłodzenia. W CZYM(...)zapakowania. Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( p rzydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ). Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – i ch wadą bowiem jest to, że szybko
Ostra na Słodkoimię” ;) jest bardzo uniwersalnym warzywem, możemy ją śmiało przygotować w różnych odsłonach, zarówno na ostro, jak i na słodko :) W zależności od rodzaju użytej galaretki otrzymamy dżem o danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;) Składniki: 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion) 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie(...)należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj na małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćtakie gorące dni jak te które teraz mamy, nie mam ochoty na ciężkie kanapki czy jajecznice, dlatego dobra sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce ratuje mnie mnie w takich sytuacjach. Jest świetna na śniadanie, a także na lekki lunch i kolację. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy wyłożyć na talerz swoją ulubioną sałatę, pokrojone awokado, tuńczyka(...)puszki, jajko w koszulce, polać szybkim dressingiem i po posypaniu prażonymi pestkami i danie jest gotowe. Nic prostszego, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski 3 łyżki
karmelowywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku(...)Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i c hwilkę poddusić
Di gotujemasa. Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej cała noc. Lukier plastyczny; ok. 40 dag cukru pudru 1,5 łyżeczki glukozy 1,5 łyżeczki żelatyny 20 ml. gorącej wody odrobina czerwonego barwnika (przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony kotlet.tv ) Do szklanki wlewam odmierzoną wode i rozpuszczam w niej zelatyne. A następnie należy dodac glukozę(...)zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć
Radość kipiąca uśmiechem.organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę(...)rozgrzanym garnku razem z przyprawami na małym ogniu. Po ok 10 minutach dodajemy umyty jarmuż oraz śmietankę owsianą. Gotujemy kolejne 10-15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podajemy gorące i od razu zjadamy! Zdrowia życzę
Szybko Tanio Smaczniegarnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje kostki rosołowe można jedną dodać(...)cztery czubate widelce mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u Monikiwielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić(...)przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę przelać przez sito i gorącym płynem zalać ogórki. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i zagotować. Gotować na średnim palniku ok.5-8 minut od zagotowania, zależne od wielkości
Smaczne ZdrowePoczątkowo to danie miało trochę inaczej wyglądać, jakoś bardziej wykwintnie. W lipcowym numerze Werandy znalazłam przepisy na dania na bazie zielonego groszku, bobu i fasolki szparagowej. Tak bardzo chciałam coś z nich wybrać, a wybór padł na… pieczone ziemniaki z puree z groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość groszku, ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam(...)wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree
Corner With RecipesPołowa stycznia a ja dalej męczę świątecznymi przepisami. Ale spokojnie, już kończę :) Nie przepadam za kapustą kiszoną i daniami z jej udziałem. Pierogi zrobiłam głównie z myślą o Mamie, która bardzo je lubi (w sumie to Mama lubi każde pierogi! :D), a potem pomyślałam, że może i ja w końcu przełamię niechęć do kapusty i ich spróbuję. Cóż, tylnej(...)urwały, ale sam fakt, że zjadłam ich podczas tych kilku dni Świąt ok. 10 o czymś świadczy :) Fanom kapuścianych smaków smakowały jeszcze bardziej, mama wyjadała mi je jeszcze gorące, dopiero co po ugotowaniu! :) Może skusicie się i zrobicie je na niedzielny obiad? ;) I w końcu udało mi się zrobić "falbankę" na pierogu! :D Nawet nie wiele ile razy próbowałam
chili & sugarRisotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku(...)łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową
Roślinna - blog wegańskibiałka do masy i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę(...)biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. Nadzienie 1. Przygotować nadzienie z galaretek: w dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić dwie galaretki. Odstawić do ostygnięcia. Galaretka ma się ściąć, ale nie za bardzo. Gdyby zbyt mocno stężała, można ją lekko podgrzać na parze i wymieszać. Nadzienie
Weekendy w domu i ogrodziezakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje u nas jedynie jako danie obiadowe i to jedyne. Na śniadanie jest dla mnie zbyt syty. Dlatego od jakiegoś czasu, jeżeli ma być zupa na Wielkanocne śniadanie, to przygotowuję zupę chrzanową. Jest znacznie lżejsza(...)niecałą godzinę. Warto także o niej pamiętać w awaryjnych sytuacjach (chociaż takich nie życzę), kiedy zakwas nie będzie taki jak trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu
Pełny talerzWszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz(...)masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas
Smakowy Rajprosty ryż z warzywami i makaronem. Pożywne, zdrowe, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Po co zamawiać pizzę ? Ugotujcie coś sami szybko i bezboleśnie. Koszt tego dania to 9,90 zł na 4 głodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled(...)opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy
vegetanieUwielbiam ryby, dorsza w szczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody(...)pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować
Pasja SmakuBardzo lubie przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w
Monia miesza i gotujeTarta Tatin to wspaniałe, popisowe ciasto jej Twórczyni, jakie powstało przez przypadek, roztargnienie i "gapiostwo" Stephanie Tatin, która zapomniała o wyłożeniu foremki do pieczenia ciastem, w
Taste Of My DaySkładniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki
Proste Potrawyleśny zapach wspomnień przywołuje moje dawne przyzwyczajenia. Na szczęście jedno się nie zmieniło- nadal umiem gotować! ;) Dziś mam dla Was coś tak prostego i smacznego, że przygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :) Składniki: 1 duży por ok.2 łyżki masła klarowanego do duszenia porów(...)zimną wodę, bo wtedy ugotują się całe, nie będą surowe w środku ani szkliste. Jeśli Ci się bardzo spieszy, możesz pokroić ziemniaczki w kostkę i wrzucić już na gorącą wodę- wtedy na pewno ugotują się równomiernie całe. Wodę solimy już po zagotowaniu - posolona woda zwyczajnie zagotowuje się wolniej. Od pora odetnij zielone części i zostaw białą oraz jasno zieloną
Gotowanie to kochaniestrony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 3 kotlety ze schabu (ok 1,5 cm grubości) 1op. baby szpinaku 3 ząbki czosnku szklana mleka 5 jabłek (winnych i twardych) garść suszonego(...)dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty sposób na soczyste kotlety zawijane. Układamy mięso na gorącej patelni i opiekamy je na złoty kolor dookoła na maśle klarowanym. Później zmniejszamy gaz i przez 5-6 min smażymy mięso obracając je co chwile (około1-2min). Wyłączamy
Kuba Gotujeobiadu, na kanapki, alb po prostu tak solo nabić na widelec i podgryzać. To nasz wypróbowany przepis, co roku taka paprykę robimy. Więc z czystym sumieniem możemy ten przepis dać wam, nie zawiedziecie się. Warto teraz trochę takich przetworów porobić żeby zimą było co jeść. Potrzebujemy: 1,5 kg papryki 4 szklanki wody 1 szklanka octu(...)kawałki. Obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Z wody, octu, cukru, soli, kilku ziarenek ziela angielskiego i kilku listków laurowych zagotowujemy zalewę. Papryki układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Taki rodzaj przygotowania papryki nie wymaga pasteryzacji. Smacznego
Marder&Marder Manufacturemakaronu, u mnie gruba wstążka 400 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku, u mnie jeszcze z własnych zapasów mrożony grubosiekany 150 g śmietanki 30 % 100 g sera pleśnowego, dałam Lazur turkusowy olej do smażenia sól,pieprz Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Opruszyć solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć(...)Dodać też podsmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem smażyć aż ser się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Do smaku doprawić sola i pieprzem. Makaron ugotować al'denete. Dobrze osączyć i gorący przełożyć do sosu. Dokładnie wymieszać i nałożyć na talerze
Monia miesza i gotujeliści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać cebulę i czosnek, majeranek, natkę pietruszki(...)majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi kapusty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Smacznego
Stare Garywersji bardziej słodkiej, można również dodać sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej. Są i tacy, którzy dodają do niej whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-) Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie(...)wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie będzie za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody. Na wierzchu kładziemy brzoskwinie, posypujemy kawałkami orzecha i polewamy miodem. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorybrzuchy, Wasz organizm domaga się czegoś lżejszego, a ponadto na myśl o wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki: 2 jajka(...)śmietany. Uwaga, gęstnieje! Mieszamy rózgą lub w blenderze i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz. Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty ser – tarty lub w plastrach Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli Pokrojone pomidory lub pomidorki
Patchworkświeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka Drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka i dodałam do połowy maki. Wymieszałam i dałam rosnąć przez godzinę (w foremce automatu do pieczenia chleba). Po godzinie dodałam resztę mleka, maki i sól i włączyłam program 11 - wyrabianie ciasta. Razem z faza rośnięcia zajęło to 1,5 godziny(...)podłużne, bo wyglądają bardziej apetycznie niż okrągłe. W piekarniku siedziały w 200 stopniach przez 30 minut (metalowa miseczka z wodą tez była). Po wyjęciu, bardzo gorące posmarowałam pędzelkiem umoczonym w odrobinie rozpuszczonego masła, żeby nabrały urody. Mężowi smakowały, mam nadzieję, że i innym też posmakują". No i takiego właśnie maila dostałem. Raz jeszcze dziękuję Grażynie
Marder&Marder Manufacturepostanowiłam nieco urozmaicić ich smak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już(...)wypróbuję. Degustację uważam za pysznie udaną. Polecam. Nawet pokusiłam się o własnoręczne wydzierganie wdzianka na kubek. Mission completed. Kawa z żółtkiem (źródło - klik ): 1 porcja 150 ml gorącej kawy 1 żółtko 1 łyżeczka cukru pudru Zaparzyć kawę. Żółtko z cukrem pudrem ubić na puszystą masę i wlać na wierzch kawy. Ja swoją posypałam dodatkowo cynamonem
My simple kitchenDelikatnie potrząsać patelnię, aby orzechy równomiernie się spiekły. Podczas smażenia pojawi się charakterystyczny zapach pieczonych orzechów. Należy uważać, aby nie spalić skórek z orzechów (mogą być wtedy gorzkie!). Gorące orzechy obrać ze skórki. Najlepiej przełożyć je na czysty papierowy ręcznik, zawinąć i całość dosyć mocno przesuwać po blacie. Dzięki temu skórki same odejdą od orzechów. Do rondelka wlać(...)cały czas mieszając), aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Za pomocą blendera zmiksować orzechy. Najlepiej mielić tak długo, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Mój blender niestety nie dał rady, więc nie powstała gładka masa orzechowa, jednak w konsystencji mi to w ogóle nie przeszkadzało. Do ciepłej masy czekoladowej dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować i od razu
Ugotowaćszczególnie z przedszkola hihi. To jedno z ulubionych dań każdego przedszkolaka, przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola to zapewne pamiętają to danie z obiadków u babci :) Oczywiście wtedy wszyscy zapewne jedli je z dodatkiem mięsnym. Nasza wersja jest trochę zmodernizowana do naszych dzisiejszych preferencji kulinarnych, a więc na styl wegetariański. Nie oznacza(...)kiedyś nasze dzieci będą o nich mówić swoim dzieciom: o to są łazanki jak u babci hehehe. Zobaczcie co stworzyliśmy. Przygotowujemy je od dawna i polecamy ten przepis gorąco. Wegetariańskie łazanki z pieczarkami, kapustą kiszoną i pestkami dyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek
vegetaniewersji bardziej słodkiej, można również dodać sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej. Są i tacy, którzy dodają do niej whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-) Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie(...)wodą i wstawiamy na 2,5 minuty do mikrofalówki (można normalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie będzie za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody. Na wierzchu kładziemy brzoskwinie, posypujemy kawałkami orzecha i polewamy miodem. Smacznego
Kulinarna rozmowasmaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej cebuli i czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej wątróbki. Możemy przemieszać wątróbkę - kurzą z wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar z przepisu, czyli na szklanki(...)wątróbki z dwóch gęsi) 1 jajko parę listków selera naciowego 3 - 4 ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprz białego mielonego ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać
Stare Garykostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca(...)polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru , karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący. Wlewam około 2/3 szklanki mleka i stawiam na małym ogniu. Na dnie garnka utworzy się szklista i twarda powłoka, która rozpuści się w mleku. Gotujemy przez około
Codzienna kuchnia niecodziennamożna było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu. Drugim składnikiem, który warto dodać jest czosnek, teoria mówi, że spowalnia proces kiszenia, zaś moja praktyka dowodzi, że spowalnia minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku jest wart(...)pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać przygotowaną w słoju mąkę z przyprawami. Można mieszać używając drewnianej łyżki, nakryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka
Apetyczna babeczkaKolejny przepis w cyklu Śniadania Fit, bardzo smaczna, sycąca i zdrowa owsianka na bazie płatków jęczmiennych, z kluseczkami z jajka. Takie śniadanie da Wam wiele energii na cały dzień. Po takim śniadaniu również będziecie mieli mnóstwo energii na trening. Ja osobiście uwielbiam biegać po takim śniadaniu, mam mega speeda ;-))) SKŁADNIKI : - 100ml wody - 100ml mleka 3,2% - 2 łyżki płatków jęczmiennych(...)wodę z mlekiem, dodaj płatki, zmniejsz ogień na minimum. Gotuj 10 minut. W kubku roztrzep jajko, wlewaj cieńkim strumieniem na gotującą się masę. Gotuj 2 minuty. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNI