dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:212/571)

Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 234

tła. Bardzo lubię takie smaki i aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam!  Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)       1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała(...)słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki

zadanie-gotowanie
Smakołyk śmietanowo jagodowy 164

postaci bo by się szybko znudziły. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna typ 500 1 szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody 400 g galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik Krok 1 Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)minut w 170 stopniach. Krok 2 Żelatynę  namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej  na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała

Różowa kuchnia
Jogurtowiec na zimno z malinami 298

smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na masę(...)cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 300 g malin 2 galaretki jagodowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z kapustą i grzybami 124

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem

Kulinarne życie
Risotto z jarmużem i grzybami 163

avorio. Jest to ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy ryż z jarmużem i grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie(...)pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały bulion. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż

codojedzenia
Wigilijna kapusta z grzybami 95

W moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno z czarną porzeczką 136

masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały czas miksując(...)sito, aby były gładkie, ale nie jest to konieczne). Serową masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane porzeczki i dosypujemy cukier (120 g, choć można dać mniej w zależności od słodkości owoców). Na miasteczkowy spód wylewamy najpierw masę jasną, a następnie ostrożnie masę porzeczkową. Ja najpierw schłodziłam masę jasną (przez ok. 20-30 minut), aby mieć

MyCookBook.pl
Pocałunek murzyna 376

posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki pszennej * kilka kropli aromatu rumowego - dałam kieliszek rumu * 1 szklanka mleka Do dzieła!!! Jajka ubijamy z połową cukru. Dodajemy śmietanę. Chwilę miksujemy. dodajemy mąkę, resztę cukru,ocet, sodę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i dzielimy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Na masę jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, dodać mąkę i rum - delikatnie wymieszać. Mleko zagotować. Gorące mleko wlewać strużką do masy. powstałą masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać

sierotka maRysia w kuchni
Sernik na zimno 121

brzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i jedną agrestową), truskawki z syropu lub kompotu ( mogą być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często mieszać je.  Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach(...)galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę ( o średnicy 26cm), a na nie wylać masę z serków. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa z serków stężała wyłożyć na nią owoce i zalać zimnymi galaretkami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Gładzica z czosnkiem i tymiankiem z grilla 254

Gładzica to gatunek morskiej ryby z rodziny flądrowatych. Jest bardzo smaczna i delikatna. Pani w sklepie jak nam ją sprzedawała to sceptycznie powiedziała że jak ryba

Moje Małe Czarowanie
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 132

przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez 5 minut. Tradycyjna wersja obiadowa: golonki posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 10 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez(...)godzin.  Przecedzić przez sito, jogurt ubić blenderem, aż pojawią się pęcherze powietrze. Nałożyć łyżką na talerze. Puder Zmielić kwiaty na puder w młynku do kawy, udekorować danie niewielką ilością. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec

SzczyptaSmaQ
Garnek rzymski 125

aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana(...)garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni. Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole. By garnek służył ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach: przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie

Marder&Marder Manufacture
Łabędzi puch 130

ciasto jest  naprawdę przepyszne :) Biszkopt: 6 jaj 12 płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery  1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę(...)przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części. Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z  cukrem na puch i dodaję

Ciasteczkowy Potwór
kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym na pikantnie z przyprawą Harrissa... 146

nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać(...)koniec dodać 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% i na większym ogniu mieszając gotować z 2 minuty kotlety sa pysznie chrupiące, pikantne i z sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie jako samodzielne danie na obiad lub na kolację................SMACZNEGO!!! przyprawa Harrisa również świetnie smakuje w kotletach jaglanych

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 121

Pyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach.  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna(...)jajko sól, pieprz mąka do obtaczania olej sos: 50 ml mleka 50 ml śmietany 30% 1 mały koncentrat pomidorowy 1,5-2 szklanki wody 1. Czerstwą bułkę zalać gorącą wodą. W międzyczasie mięso umyć i zmielić w maszynce na średnich oczkach. Gdy bułka napęcznieje, odsączyć z niej wodę i dodać ją do mielonego mięsa. Przygotowaną masę przyprawić solą, pieprzem

Ugotować

Proponowane wyszukiwania