Bakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto-brązowe. Wyjmujemy bakłażana na talerz, dodajemy olej do woka i podsmażamy szalotki. Po minucie dorzucamy chilli, czosnek, mieloną
Poezja smakuleniuszki mogą się poświęcić ;) Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej(...)bardzo lubimy czosnek) Na początek należy dobrze umyć i wyparzyć słój , w którym będziemy przygotowywać zakwas. Wodę na zakwas zagotować i przestudzić. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką , aż nie będzie grudek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Słój nakryć bawełnianą
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu(...)granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki
Truskawkowa FiestaPhad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego(...)chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek
R'n'G Kitchenpomidora zmiksować. Ryż ugotować. Przygotować farsz. Szpinak zalać wrzątkiem, gotować 4 minuty, aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć, posiekać. Do miski włożyć ugotowany ryż ( ok 200 g, pozostały zużyć do innego dania), dodać szpinak, 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów, czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pomidory lekko posolić, do każdego nałożyć farsz, położyć listek mięty, można dodać po łyżeczce zmiksowanych pomidorów(...)pokrojoną cebulą i pomidorkami. Skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 20 - 30 minut, do czasu aż pomidory się upieką a farsz będzie gorący. Smacznego
Stare GaryPorcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga
Passions hobbies lifelitry wody - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop(...)takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. Gotowe :-) Z powstałej ilości wychodzi ok. 14 małych i średnich słoiczków. Połowę mięty zalałam wodą razem z gałązkami, do drugiej części dałam same listki. Szczerze, nie zauważyłam większej różnicy w wyglądzie/barwie syropu, ani też w jego smaku. SMACZNEGO
WielopokoleniowoCiasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi. Składniki na
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama Gotujeszukać nowych przepisów i gotować nowe dania. Znów sprawia mi radość moja kuchnia, cieszą zakupy i zachwycają zwyczajne rzeczy. A więc witajcie, moi drodzy. Jestem z powrotem. A na powitanie przygotowałam dla Was i dla moich domowych łasuchów pyszny, angielski deser – trifle. Zainspirował mnie post Dorotus, ale, jak zwykle, dopasowałam danie do swoich upodobań. Wyszło świetnie(...)łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Nie gotować. W czasie upałów ilość wody można nieco zmniejszyć. 2. Truskawki pokroić na małe kawałki. Kilka dorodnych owoców zostawić w całości, będą potrzebne później. 3. Do pucharków lub wysokich szklanek
W mojej kuchniBiała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki(...)łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz 1/3 szklanki gorącej wody W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić do niej mrożony groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną
Trzeci talerzDanie dobrze komponuje się z frytkami i miksem sałat z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 700-800 g mięsa wieprzowego pieczeniowego 80-100 g margaryny 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek 200 g pieczarek 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić(...)niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść mięso i smażyć chwilę z obu stron, po czym dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso smażyć pod pokrywką, od czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia
Passions hobbies lifezero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej za wszelką cenę chciałam i próbowałam tworzyć dania będące bliskie smakom mięsnym. Od dziecka zawsze jadałam produkty mięsne, więc w momencie przejścia na dietę wegetariańską, a później wegańską, momentami było mi tęskno za tymi właśnie smakami(...)odbiega od tych, które możemy kupić na mieście z kurczakiem czy innym mięsem w środku. Tylko spróbujcie! :) Składniki na żytnią tortillę: - 240g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 160g gorącej wody - 25g sezamu - 2 łyżki oleju - sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Zagniatamy do całkowitego ich połączenia i tworzymy z nich kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką
Be Fit Be Strongporcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki(...)pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący bulion. Dodajemy drobno pokrojony imbir (zwykle ścieram go na drobnych oczkach tarki) i przepłukany groch. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Zwykle
Simple Dishcukru waniliowego Krem waniliowy: 1 op. budyniu waniliowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka(...)mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Jedną łyżeczkę kakao rozcieramy z 1 czubatą łyżką cukru i 1 czubatą łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy ok. 3 łyżek gorącego mleka i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Do gorącego mleka dodajemy 1 łyżeczkę masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 łyżki posiekanych rodzynek oraz kakaową miksturę. Mieszamy i doprowadzamy
MyCookBook.pldania można użyć płaty z mięsa wołowego jak i wieprzowego. Ja osobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie(...)wykałaczki Opruszyć lekko mąką po wierzchu. W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy. Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posolić do smaku, dodać kilka kulek ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania
zielonacukinkaMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości.
Smakowite Dania