suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się(...)wymieszać. Masło stopić, dodać miód i wsypać cukier, sól. Całość chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru. Dodać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć gorąca masę, równomiernie rozprowadzić łyżką. Odczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką. Piec do zezłocenia ok. 20 min w temp. 160°C. Trzeba uważać
coolinarnastrefa.blogspot.comWszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę
Kuchnia PokoleńZaczęły się długie, ponure i szare dni. W dodatku jest coraz chłodniej. Po powrocie z pracy marze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter
Kolizje SmakówSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule
Bajeczna KuchniaDeser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała
Moja DelicjaCzy ja już pisałam, że cukinie po prostu uwielbiam, a w tartach zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł
Gosia gotujeSkładniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biodrówka 1 kg, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta biała
W Mojej Kuchni LubięMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły
Smaczne ZdroweZupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka(...)kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba pokroić w paski
To co kochamPrzepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny(...)ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka
cool and mintyzdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki 4 - 5 listków(...)kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Nogi ułożyć w misie wolnowaru, dodać przyprawy i zioła. Zalać gorącym tłuszczem - mięso musi być całkowicie zakryte. Gotować w ustawieniu high 6 - 7 godzin. Po ok 4 godzinach można sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Gotowe nogi i przyprawy wyjąć, nogi
Stare Garylodówki) i budyń. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka, nie dajemy też cukru. Po przygotowaniu odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już bardzo gorący można przykryć go folią spożywczą, żeby nie zrobił się na nim kożuch – folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru(...)bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można sprawdzić czy krem smakuje tak jak lubimy. Krem można nakładać na tort bezpośrednio przy użyciu noża lub szpatułki, można jednak użyć też worka strunowego, żeby sobie to jeszcze
Ciastkozercydodatkami nadającymi jej charakteru i owszem :-) I głośno powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-) SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku(...)Pęczak gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Roszponkę, kiełki, słonecznik, olej i sól ziołową miksujemy razem aż do połączenia składników. Następnie dokładnie mieszamy z gorącym pęczakiem. Wodę z octem zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem (ale tak, by woda cały czas się "ruszała") i powoli wlewamy jajko wybite wcześniej do salaterki. Po 4 minutach wyjmujemy
Czary - gary w kuchni