Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my
Kolizje SmakówHerbatka / Kompot ze skórek jabłka W dwóch ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w Racuchach z jabłkami
Mój pomysł naSkoro nadciąga fala upałów to warto zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie
Emskie SmakiRozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa z zielonej papryki ugotowana na wywarze z warzyw z dodatkiem ryżu powinna zagościć w każdej kuchni. Ma ciekawy paprykowy smak i
Smakowite DaniaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaKolejny w ostatnim czasie przepis na makaron na moim blogu :) A to dlatego, że makaron to po prostu szybkie, sycące i proste danie. Dzisiaj spaghetti - jak zwykle u nas pełnoziarniste - z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Pyyyycha !!! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 620 kcal) 350-400 g makaronu spaghetti 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju ( z ziołami(...)świeża bazylia do przybrania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidory miksujemy wraz z zalewą, czosnkiem, orzechami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi oliwkami. Dekorujemy bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 620 kcal - białka - 16 g - tłuszcze - 32,5 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjebył fantastyczną przygodą i wielką nauką. Nawet jeśli pozostało nam do odkrycia, poznania i wypróbowania mnóstwo zagadnień sztuki kulinarnej, to mamy już poczucie, że wszystkiemu (kiedyś) damy radę. Myślę, że dostrzegliśmy wiele spraw związanych z jedzeniem, o których wcześniej nie mieliśmy wielkiego pojęcia i chcemy wiedzieć jeszcze więcej. Gotowanie to pasja, która wciąga! Życzę nam żebyśmy mogli i chcieli oddawać(...)znaleźli gdzieś za rogiem jakiś targ z milionem najlepszych i najświeższych produktów, a wszystkie za 1 grosz! PS Tym razem nie mam pojęcia co dzieje się w telewizji i gorąco polecam ten stan
zadanie-gotowaniePierwszy raz zrobiłam to danie. Nigdy wcześniej nie widziałam tak ładnie pociętej giczy cielęcej. Polubiłam je. Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. gicz cielęca 1 kg pomidory krojone z puszki 1 sztuka marchew 2 sztuka seler naciowy 2 sztuka masło 3 łyżki oliwa z oliwek(...)łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczka rozmaryn gałązka szałwia kilka listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka czosnek 2 ząbki Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować
AZgotuj!ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości. Taką płynną żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę(...)ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami oraz płatkami suszonej róży herbacianej. Smacznego i cierpliwości ten tort robi się ponad 1 godzinę, lecz wart jest każdej minuty
Kuba Gotujetłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki(...)ponieważ w czasie pieczenia puści sok. Piec 30 minut w 200`C. W czasie pieczenia można paprykę odwrócić. Jest gotowa, gdy miejscami zrobi się czarna i zacznie się marszczyć gorącą paprykę umieścić w miseczce i przykryć folią spożywczą, bądź włożyć do foliowego worka. Odstawić, by przestygła. Papryka się zaparzy i skórkę zdejmiesz bez trudu - palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa, chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, dolewamy około 3-4 szklanki wody i gotujemy razem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podajemy na gorąco z grzankami. SMACZNEGO :-) W piątek minął rok od kiedy po raz kolejny postanowiłam schudnąć i wyszłam z domu pobiegać. Ten rok kosztował mnie dużo wysiłku, ale nie mogę powiedzieć(...)wystarczyło ograniczyć spożywane słodycze, trzymać się pięciu niedużych posiłków dziennie i regularnego treningu biegowego, a samo bieganie szybko zweryfikowało mój sposób odżywiania oraz jakość spożywanych posiłków. Po prostu nie da się uprawiać sportu jedząc byle co. Początki oczywiście były ciężkie - bieg 3 km trwał ponad 40 minut i był to w sumie marszobieg, ale z każdym dniem czułam się coraz
peggiwkuchninieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia. Zupę przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych(...)gatunku mięsa mielonego. Zupa ma wyrazisty, pomidorowy posmak, więc zwolennicy delikatniejszych potraw powinni zmniejszyć ilość koncentratu pomidorowego do 2 łyżek. Do zupy dajemy surowy ryż. Ja nie parzyłam kapusty - dałam surową. Moja zupa wyszła bardzo gęsta, więc zrezygnowałam z dodatku mąki ziemniaczanej. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaProste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne. Wspaniale łączy się z ryżem brązowym od Skworcu Składniki 500 g filetów z kurczaka 250 g kurek 1 duża cebula 1 duża marchew 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego 200 ml słodkiej śmietany 18% natka pietruszki ryż brązowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)siekamy i razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki grzybami oraz pokrojoną w małą kostkę marchwią, podsmażamy na maśle. Następie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy solą, podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 10 min. Dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchen