pszennej (użyłem pszennej razowej typ 2000) 300 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 650) 1 łyżka soli (wg mnie za dużo, dałem 3/4 łyżki) 1 łyżeczka cukru demerara (ja dałem 1 łyżeczkę melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie(...)formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać otrębami, ziarnami i zostawić do podwojenia objętości. Chleb wstawić do zimnego piekarnika (ja zawsze wstawiam do gorącego), nastawić temperaturę 200°C. Piec 60 minut. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebCeviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku(...)cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy pamiętać, że ryba (obojętnie jaką wybierzecie) musi być
Pociąg Do Kuchnibardzo smaczne, z dużą ilością miodu i jabłek. Gwarantuje bardzo proste wykonanie i satysfakcję dla podniebienia. Ciasto miodowe: - 30 dag płynnego miodu, dałam spadziowy - 1 kg mąki pszennej dałam typ 550 - 25 dag masła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik(...)gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany 30-36 % - 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto. Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin
Apetyczna babeczkaProsty przepis na pieczone ziemniaczki, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 4-5 ziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli
Bazując na smakuFasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły . Fasolka po bretońsku Składniki: - 500
Kulinarne życiePierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4
Bajeczna KuchniaKurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie
Smaki EwySkrzydełka te należą do jednych z moich ulubionych dań. Po pierwsze szybko się je przyrządza , po drugie są smaczne, po trzecie można je zjeść na wczesną kolację. Człowiek się nie przeje a do rana wytrzyma. Składniki 1 porcja 2 skrzydełka kurczaka sól, pieprz czerwony do smaku 2 łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią . Wykonanie Krok(...)Zrobić mieszankę z przypraw i jednej łyżki oliwy . Dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawic do lodówki na godzinkę może być więcej. Krok 3 Pozostałą oliwę wlać na patelnie, podgrzać . Na gorącą patelnie położyć skrzydełka smażyć ok 5 minut z jednej strony 4 minuty z drugiej
Eli Gotowaniedzięki temu nie wysycha i jest wyjątkowo wilgotna. Pstrągi przygotowane w ten sposób są obłędne. Podaję składniki na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć(...)Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe uprzednio kroimy na połówki lub ćwiartki) w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlewamy wodę. Dodajemy do gorących ziemniaków niepełną łyżkę masła i listki posiekane z gałązki koperku. Wstrząsamy kilka razy, aby całe się oblepiły. Pstrągi oczyszczamy z łusek (najlepiej je zeskrobać nożem po bieżącą wodą). Łby możemy
Poezja smakuMalinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu(...)malin 200 g cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkaPrzepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha! Składniki 500 g szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów
R'n'G KitchenDoskonała, kremowa zupa pomidorowa. Idealna jako I danie. Pierwszy raz jadłam ją w greckiej restauracji w Monachium, ale jest tak popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką(...)wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka w wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła
Kuchnia PrezydentowejDziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną
karmelowySezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam
Z Majeczką w kuchni