rozpuszczalnej 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki siemienia lnianego paczka otrębów owsianych 1/3 szklanki wody Na suchej patelni prażymy sezam, aż się ładnie zarumieni. Daktyle zalewamy gorącą wodą i płuczemy, czynność powtarzamy dwukrotnie. Wkładamy do rondla, dodajemy wodę, sok, kawę ( proszek) i kakao i chwilę gotujemy, na wolnym ogniu cały czas mieszając i rozgniatając daktyle. Do gęstej(...)gładka, jednolita masa, która choć gęsta to jeszcze jest za rzadka. Dodajemy połowę sezamu i partiami wsypujemy otręby. Masa powinna być gęsta i zwarta, jednak powinno się z niej dać swobodnie formować kulki. U mnie poszło około 3/4 paczki otrębów. Można je zmiksować razem z masą, ale wtedy tracą większość swoich właściwości, dlatego zachęcam aby pozostały całe. Jeśli
Dieta moja pasjaKremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu. Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka(...)Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem. Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190*C i pieczemy przez 30 minut. Różowy talerz Arv, ręcznik kuchenny w różową kratkę oraz formę na tartę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy
Gotowanie i blogowanieciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek(...)szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia
Monia miesza i gotujeNaleśniki, któż ich nie zna i nie lubi? chyba każdy. Raz z serem, raz z owocami, czy jako makaron a może jako krokiety? Dobre są zawsze
Moje Małe CzarowanieSkładniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
Gotowanie moimi oczamisześć :] Ostatnie, Milanais natomiast są bardzo delikatne, trochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram się za polukrowanie. W każdym razie ciasteczka są naprawdę warte spróbowania i gorąco je polecam, jeśli już nie na święta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)dodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą
Przepysznik - BLW i nie tylkomiałam zaszczyt gościć na warsztatach miksowania koktajli organizowanych przez markę Russell Hobbs . Warsztaty odbyły się w pięknie położonej poznańskiej restauracji Umberto w Parku Cytadela. Mimo deszczowej pogody, atmosfera była gorąca, a warsztatowicze pod względem liczebności - dopisali! Film z warsztatów Russell Hobbs, które odbyły się w Poznaniu Oprócz fajnych warsztatów - to właśnie możliwość poznania nowym blogerów sprawiła, że zdecydowałam(...)różnych diet (dla sportowców, dla alergików, dla odchudzających się, dla dzieci oraz dla pań na zdrowe włosy, cerę i paznokcie), opowiadał nam dietetyk. Pokazywał również, jaki, pod kątem danej diety i zapotrzebowania kalorycznego, koktajl przygotować. Części druga przeznaczona była dla nas, czyli blogerów. W trakcie jej trwania przygotowywaliśmy swoje wersje koktajli - od warzywnych (np. z jarmużem, burakiem
Moje Qulinariadalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze babeczki rozpłyną się zanim pojawią się pierwsi goście ;) Po wyciągnięciu babeczek(...)babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Lekko ostudzone babeczki (nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być też gorące) będziemy nadziewać konfiturą różaną. Małym nożykiem wycinamy stożek na czubku każdej babeczki (nie wyrzucamy kawałka, który odcięliśmy – będzie jeszcze potrzebny), do wgłębienia nakładamy łyżeczkę konfitury różanej i przykrywamy. Krem
Ciastkozercyporcją ciasta. W górnej warstwie wycinamy kilka otworów. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 60-70 minut aż ciasto się zarumieni. Można je jeść na gorąco, jest pyszne, ale kawałki nie trzymają formy. Tylko na zimno możliwe jest wycięcie zgrabnego trójkącika:) Nasza forma okazała się większa niż w przepisie, więc na górną warstwę zabrakło(...)przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury. Jabłka i róże to związek idealny
les mirabellesSkładniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk
W Mojej Kuchni Lubięproszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI: rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA: masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe 4 łyżki rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki i zalać gotowaną gorącą wodą, zostawić na 20 minut wylać na sito aby dobrze(...)palmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie do ciasta dać cały rabarbar - nakładam ręką aby ewentualny sok pozostał w misce miękkie masło użyłam = wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
W Mojej Kuchni Lubięsię z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju FARSZ -3 laski białej kiełbasy około 30-40 dag -2 ząbki czosnku -1 średnia cebula -pieprz, troszkę wegety -trochę(...)ściereczce, nie bezpośrednio na blacie-żeby się nie poprzyklejały. Hehe pierogowe szaleństwo :D Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą-woda musi być osolona i ja dałam troszkę oleju, żeby mi się pierogi nie posklejały. Gotujemy do momentu zagotowania i wypłynięcia. Odcedzamy i gotowe. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pierogi polewamy masłem z cebulką oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać, że to jakieś poślednie danie, z gruntu niegodne bardziej ambitnego kucharza. Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie(...)dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy pozostałą połową soli i pieprzu. Olej (2 łyżki) rozgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Kawałki karpia obsypujemy mąką i natychmiast kładziemy na gorący olej, najpierw skórą do dołu. Smażymy po tej stronie do lekkiego zezłocenia przez 5 minut, a następnie z pozostałych stron przez taki sam czas. Gdyby jednak kawałki ryby były szczególnie
Kulinarna Pokusadużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło. Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie zawijamy. Świetnie się sprawdza przerzucanie kotleta z ręki do ręki, wtedy są bardziej(...)grilla i upiec w piekarniku. Według mnie do śliwki aby zapanował kontrast dobrze jest mięso doprawić dość mocno. Takie pikantniejsze lepiej kontrastuje ze słodyczą owocu. Ogólnie bardzo smaczne danie, wyborne na ciepło jak i na zimno
Dieta moja pasjaminut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny przybrać niezbyt ciemny brązowy kolor. Masło utrzeć na pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru. Nie robimy tego na wyścigi, dajmy spokojnie ubić się masłu z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywna pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy(...)tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Uważać, aby miska nie była zbyt gorąca. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodać serek mascarpone, a następnie czekoladę. (W przypadku gdyby coś nam nie wyszło i zrobiły się grudki czekolady... można krem przetrzeć
królestwo garówwyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki(...)pokrojoną w kostkę cukinię oraz marchew. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec mleczko kokosowe. Doprawić curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i posiekaną natką pietruszki
zadanie-gotowaniedanie bardzo działkowe, które na upartego można by przygotować wyłącznie z dostępnych na miejscu składników. Tegoroczny Europejski Festiwalu Smaku ma właśnie ten cel: zachęcanie do przygotowywania dań z produktów, które mamy dostępne na działce, parapecie czy w parku. Składniki 8 kwiatów cukinii ślimaki w puszce – po 3 sztuki na każdy kwiat 3 listki mięty posiekane(...)pyszny. Mieszamy tuszki z miętą. Delikatnie napełniamy wnętrze kwiatu ślimakami. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, ale nie za długo. Podajemy na gorąco. Artykuł Kwiaty cukinii ze ślimakami pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanekilka żeberek z dzika cebula mąka liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego sól, pieprz, zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia- u mnie smalec Przygotowanie : Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody(...)gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią
Proste PotrawyBardzo proste do przygotowania danie na lunch albo obiad - sałatka z kurczaka w curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest(...)stołach, na szczęście trend ten się zmienia i coraz więcej osób stosuje go jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Ogromną zaletą kuskus jest prostota jego przygotowania - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut - będzie gotowy do spożycia. Co istotne kuskus zawiera w sobie dużo błonnika i nie podrażnia naszego układu pokarmowego więc może być spożywane praktycznie przez każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na 3 porcje: 250 g twarogu półtłustego 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek żelatyny rozpuszczonych w 150 ml gorącej wody słodzik - 2 łyżki erytrytolu lub inny 150 g mrożonych truskawek Jogurt z twarogiem dokładnie zblendować (z naciskiem na dokładnie - ja zrobiłam to mikserem i miałam małe grudki.. co mi akurat i tak nie przeszkadzało). Połączyć z ostudzoną żelatyną(...)białka 4,61 g tłuszczów 8,79 g węglowodanów ogółem 0,81 g błonnika Nie jestem w stanie bliżej określić IG i ŁG ze względu na brak odpowiednich danych, jednak z powodu małego udziału węglowodanów w porcji z pewnością jest on niski. *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
Vroblewska-fitlifeliści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście(...)solą, pieprzem, czosnkiem Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez
Stare Garyforemka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki(...)wymieszany z cynamonem do posypania Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe posypać cukrem pudre
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne z dań, którymi raczyłam się zanim wkroczyłam na drogę zdrowia i diety. Myślę, że za jakiś czas - gdy już będę mogła bez obawy o zarzucenie planu, zrobić sobie małe odstępstwo od dietetycznej normy - wykorzystam znowu ten przepis. Sama nie wiem, dlaczego, ale zawsze lubiłam połączenia mięsa i słodyczy. Mięso i czekolada, mięso i owoce, mięso i cynamon - jest(...)JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONEM Składniki: - 700 gramów wątróbki z indyka - 70 gramów żurawiny suszonej - 1 duża cebula - 2 jabłka - mleko - mąka - olej - cynamon - pieprz - sól Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzyki, by się zaparzyła. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy lekko jabłka. Następnie dorzucamy
Życie zamknięte w smakujestem na tak :D Dodatkowo, zazwyczaj robi się takie gdy została nam chałka, mało kto lubi wyrzucać jedzenie więc dobrze jest wykorzystać taką czerstwą i przerobić ją na pyszne danie. Składniki: - czerstwa domowa chałka lub ciasto drożdżowe, - cynamon, - mleko roślinne, - 1-2 łyżki bezglutenowego zastępnika jajka, - woda, - olej. Wykonanie: To ile będziemy potrzebowali mleka oraz zastępnika jajka zależy(...)patelnię z olejem, chałkę obtaczamy z obu stron najpierw w mleku, później w pianie. Smażymy do zbrązowienia. Podajemy np, z ulubioną konfiturą, sosem czekoladowym, syropem klonowym. Świetnie smakuje popijana gorącym kakao, lub czekoladą. Smacznego
Co na wege obiad?Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc(...)pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia rozcięciem do góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego do 175 st. piekarnika pieczemy 45 min z termoobiegiem. Jak już się upieką, gorące razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Jak ostygną, odkładamy na półeczkę. Gotowe
moj przepis nadość skonsternowany. Szukałem sposobu na pozbycie się dania z mojego talerza, jednak z braku sensownych pomysłów trzeba było skapitulować. Już po pierwszej łyżce byłem dość zdziwiony, że coś co jeszcze przed sekundą wydawało mi się totalnie bez sensu może tak dobrze smakować. Odtąd czasem na śniadanie raczę domowników takim właśnie daniem. Polecam spróbować, połączenie mleka i kaszy(...)polepszenia smaku warto dodać małą łyżeczkę masła do mleka, gdy wrzucamy do niego kaszę. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie łyżeczki miodu, pamiętajcie jednak aby nie dodawać go do gorącego mleka
Mr. Tasteszybki i bardzo smaczny obiadek. Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek i rozmarynem, podane z łososiem pieczonym z odrobiną masła i soli morskiej. Proste, pyszne i lubiane przez wszystkich danie. co potrzebujemy? - łososia 2 filety - 6-7 ziemniaków młodych - świeży rozmaryn - sól morska - oliwa z oliwek - masło Jak zrobić? - ziemniaki obierz, ponacinaj jak na fotografii - ułóż na formie(...)piecz jeszcze z ziemniaczkami 12- 13 minut (jeśli dość spore porcje łososia, jeśli są małe skróć ten czas do 7-8 minut) - oprósz wszytko solą morską i podawaj gorące Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIKofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii. Składniki 5 ziemniaków mały kalafior 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz(...)Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą
R'n'G KitchenMoim najnowszym odkryciem jest kasza owsiana. Smakuje podobnie jak brązowy ryż, lecz jest delikatniejsza w smaku. Na bazie tej kaszy przygotowałam proste danie, gotowe w pół godziny. Do popicia koniecznie proponuję maślankę. Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek chudego wędzonego boczku 50 g świeżego szpinaku łyżeczka majeranku 100 g twarogu 1 łyżka klarowanego(...)masła na małym ogniu. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Dodać do boczku. Kiedy zmięknie, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę rozłożyć boczek ze szpinakiem, a na wierzchu rozkruszyć twaróg. Delikatnie posolić i popieprzyć. Podawać z maślanką do popicia
Czerwień i błękitDlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy mąki oraz tuzin dobrych rad i zamknęłam się w kuchni. Metodą prób i błędów udało(...)ciastem na pierogi te przepis jest dla was. Idealne ciasto na pierogi Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 25 g masła szczpta soli Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przesianą mąkę mieszamy z solą, a następnie stopniowo dodajemy wodę, mieszając ją z mąką. Zagniatamy ciasto i energicznie wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto zawijamy w folię spożywczą
Okolice Palnikainna i każdy ma swoje przyzwyczajenia. Składniki: 2 główki młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 20 dag cienkiej kiełbasy Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów 1 – 2 łyżki do zagęszczenia Sposób wykonania. Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę(...)jest kapustka. Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody przed końcem gotowania w celu zagęszczenia kapustki. Podawać na gorąco. Smacznego :-) A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego pobytu
Na słodko lub wytrawnieszklanki oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny(...)białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru
Na słodko lub wytrawnieZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie(...)przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce. Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część
Malinowe PocałunkiCheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Jeżeli zależy(...)dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Cheeseburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula
Słodka StronaJakim więc cudem obcy ludzie znaleźli się w tym samych hotelu tysiąc kilometrów od domu? Pozostaje to dla mnie zagadką, a może zrządzeniem losu. Sympatyczni są, po powrocie do Danii rozmawialiśmy kilka razy, może kiedyś spotkamy się znowu. Planują bowiem kolejną wycieczkę do Polski, tym razem w góry - tak im się spodobało. Cóż, niezbadane są wyroki losu. A teraz czas(...)1/2013; zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny. Sernik cytrynowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić(...)ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić. Rada
Sama słodycz i szczypta chili