Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy
sierotka maRysia w kuchniłupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę(...)układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną
Smakowity Blog KulinarnyMoja ulubiona postać omletu, a w dodatku stanowi szybkie danie obiadowe,jak nie ma zbyt wiele w lodówce. Na śniadanie taka porcje może być zbyt sycąca. Proporcje na jeden ogromny omlet. 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli szczypta cukru 1/2 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą(...)masy dodać ostrożnie pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Patelnię z masłem mocno rozgrzać na małym ogniu, na wysokości około 10 centrymetrów od patelni powietrze powinno być gorące. Wylać masę biszkoptową i smażyć na małym ogniu. Biszkopt jest gotowy, gdy zetnie się górna warstwa. Można na ostatnie chwile podpiekania przykryć patelnię pokrywką, aby wytworzyć wyższą temperaturę i przyspieszyć
Czerwony GupikKluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce(...)plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne owoce). Jeśli ktoś
Kolorowy Przepisownikjedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera (dałam wiaderkowy) 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej cukier puder do smaku 6 łyżeczek żelatyny Spód 140 g herbatników(...)czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie i zmiksować wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki
O kuchni z uczuciemokazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Tak więc teraz weszły już do naszej kuchni na dobre i regularnie robię dania z ich dodatkiem. Baranina i kiszona cytryna to połączenie znakomite. Podajcie z bulgurem, będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami, z książki(...)pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane ok 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte parę sztuk zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać
Stare Garyrównież z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie szykowanie kolacji, a najdzie Was ochota na coś treściwego i pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo(...)duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około
Słodko-Słony Świat Ilonyzasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek Fitness . Zrezygnowałam ze stewii, dałam mleko sojowe zamiast wody do gotowania kaszy. Dałam odrobinkę miodu. Bardzo szybko się go robi, smakuje się świetnie, zarówno jako śniadanie lub deser. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody(...)suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka miodu lub innego słodzika do smaku kakao do posypania (opcjonalnie) orzechy Pekan (opcjonalnie) Kasze płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować mleko lub wodę, do gotującego się mleka dodać kaszę, wymieszać, zagotować, ustawić moc palnika
moj przepis naroku zostałam obdarowana owocami z babcinego ogródka- tym razem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można(...)cukru i stawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa Polanapyszny makaron na obiad z piersią kurczaka i cukinią, polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około(...)papryką ostrą lub pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka). Do miski daję mąkę
Uwaga Babcia Gotujemrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą(...)stopni i pieczemy 20 minut (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem stan upieczenia biszkoptu i w razie potrzeby wydłużyć o kilka minut czas pieczenia). Żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy dopóki całkowicie się nie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jogurt wlewamy do dużej miski i dodajemy do niego cukier puder. Mieszamy. Kilka łyżek masy jogurtowej dolewamy
MyCookBook.plszafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe(...)gniazda nasienne. Można jabłka obrać ze skórki, ale można również skórkę pozostawić. Cząstki jabłek układać w słoikach wraz kilkoma goździkami (opcjonalnie). Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i wymieszać. Gorącym zalewać owoce w słoiku w taki sposób, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 20-30 minut w zależności od wielkości jabłek. Ile cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaRisotto z pieczarkami... Risotto to jedno z nie skomplikowanych dań jednogarnkowych. Delikatny smak ryżu z pieczarkami i parmezanem, podkreślony białym wytrawnym winem. Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego(...)łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Pelusiowa KuchniaPierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag żółtego sera ( dowolny) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek sól,pieprz do smaku olej do smażenia WYKONANIE Pierś płuczemy(...)kostka. Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąki i doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki. Gorące podajemy z surówką, ziemniakami lub innym dodatkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka
SMYKWKUCHNIwyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz(...)smażymy na złoty kolor. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach (ja miałam ser w plasterkach więc po prostu pokroiłam go w drobne paseczki). Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Do jeszcze gorących dodajemy podsmażoną cebulkę, ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodałam trochę słodkiej papryki. Całość tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż wszystko się
My simple kitchenofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego 3, 5 lub 10 lat. Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka(...)ALKOHOLE I WINA ŚWIATA. Impreza trwała kilka godzin. Przy tak bogatej ofercie chyba nikt nie miał prawa się nudzić i każdy znalazł coś dla siebie. Było smacznie choć trochę gorąco. Duży plus za przejrzysty katalog oraz za sprawną obsługę szatni i recepcji. Do zobaczenia za rok. Teraz czas na szybkie decyzje, zostało jeszcze kilka dni na zakupy z ogromnymi
królestwo garówwielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka(...)białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut(...)mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną
Bea(u)ty kitchenobracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe do wody gorącej, ale niegotującej. Białej kiełbasy nie gotujemy ,tylko zaparzamy! SMACZNEGO:) - Components 1kg di maiale, 2,4 kg di pancetta, 1,6 kg di spalla di maiale, 100g di sale, maggiorana secca(...)acqua tiepida. Versare acqua calda e ripide circa 1-2 ore. Ripetere questa operazione. Lavare e asciugare la carne prima di rettifica mandrino pagaia e macinare in un robot da cucina in un setaccio con la più grande rete (8mm), pancetta su rete a medio (4 mm). Aglio sbucciato tritare finemente. Aggiungere le spezie e mescolare il tutto. E aggiungere
w mojej kuchniczwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI(...)spirytusu sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka
W kuchennej krainiesmakują jak zmrożona irish coffee. I jak tylko wróciliśmy do domu, ciągle wiercił mi dziurę w brzuchu, żeby zrobiła je znowu. Jedyną zmianą jest cukier - w Polsce dałam tylko biały, ale połowę skarmelizowałam w garnku, a dopiero potem wlałam mleko. Tutaj połowę cukru białego zastąpiłam ciemnym muscovado - efekt jest chyba jeszcze lepszy. Jeśli szukacie lodów, które zasmakują panom(...)śmietany kremówki (38%) 2 łyżki whisky Mleko zagotować z cukrem muscovado; gotować, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, ostudzić. Masę jajeczną przelać przez sitko, wymieszać z kawą, kremówką i whisky
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszparagi, za to Rzymianie ok. 200 roku przed nasza erą podają dość szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii , raczej nie widuje
Chilli Czosnek i OliwaKolejne pyszne mięsko z szynkowaru ..tym razem była polędwica..z suszonymi owocami..dałam śliwki i morele Helio , a mięsko obtoczyłam w przyprawie John ..pycha.... schab lub polędwica suszone morele i śliwki przyprawa John Mięso naciąć przez środek długim i ostrym nożem. Do powstałej kieszeni wkładamy ścisło morele i żurawinę. Całość obtoczyć przyprawą . Włożyć(...)zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na około 10 godzin.Po tym czasie mięsko wyciągnąć z szynkowaru .Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzenieDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja! Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki(...)produkt jest 100% naturalny. Dodatkowy plus daję za walory smakowe i za to jak makaron wygląda po ugotowaniu: nie rwie się, nie deformuje. Na koniec napiszę, że gorąco polecam, zresztą w przyszłości przekonacie się, że ta marka zostaje ze mną na dłużej, nie dlatego, że zaczęłam współpracować z producentem, ale dlatego, że jakość Makaronu Czaniecki jest
Blondynka Gotujedłużej zapewnią sytość. Dawniej makarony razowe mnie odstraszały, lecz teraz się do nich przekonuję. Ich smak nie jest tak bardzo różny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki(...)makaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos dodaj do gorącego makaronu i fasolki i wymieszaj. Gdy makaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwazdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Zaczyn, zmiksowaną dynię i sól dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę(...)Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Pizza Tagged: brokuł , drożdże , dynia , kukurydza , papryka
https:KKuchniaMniamstudiowały desery chińskie, po czym postanowiły je spolszczyć i odchudzić, aby brzuchy domowników wytrzymały. Chodziły za nami pączki, ale wizja smażonej pyszności musiała skłonić nas do głębszych refleksji na dany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować(...)cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie: - marmolada ORZECH wieloowocowa, mały słoiczek - sezam, 2 duże łyżki - cukier trzcinowy, 4 łyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy
Wypisz WymalujPyszne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia z truskawkami idealne smakuje w upalne letnie dni. Słodycz biszkoptów przełamana jest lekko kwaskowatym smakiem truskawek i kisielu
Smakowite Daniadoskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie te, które swoją pierwszą świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek(...)zaczynają nam się złocić. Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/faszerowane-buleczki-zapiekanki-pieczarkami-inaczej/ MieszamWGarnku Artykuł Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku
W Mojej Kuchni Lubięużywałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -3/4 szkl wody -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę(...)wkładamy do blaszki. Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Chlebek pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował. I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao, a następnie przesypałam do roztopionego masła. Wymieszałam na gładką masę. Do masy dodałam ekstrakt waniliowy, orzechy, żurawinę(...)Konsystencja masy mojego bloku jest doskonała. Blok nie kruszy się nadmiernie, daje się z łatwością kroić i jest po prostu pyszny, bo nieziemsko czekoladowy Nie dajcie się długo prosić i zróbcie coś dla siebie na poprawę nastroju. A nic tak nie działa na dobry humor, jak czekolada właśnie. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracja: Dorota
Kuchnia u KrysiBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna PasjiFarsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty(...)drobno pokroić . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk). W razie
Czerwień i błękitBardzo smaczna sałatka z cukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Wszystko przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaGrzybki w tym roku w sumie dopisały, szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i
Smaki Ewywoda a dodatki zależały od tego co kto z kuchni matce podwędził , najczęściej był to szczypiorek,natka, koperek,zdarzał się ogórek ,rzodkiewki . Właśnie taki placek był pierwszym moim daniem samodzielnie zrobionym . Polegało to na tym że każdego dnia ktoś inny trzymał miske z mąką i wyrabiał ciasto , potem każdy dostawał kawałek ,rozklepywał go na cienki placek i biegł(...)przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno. Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia Zamiast pieczarek i papryki może być coś innego np. por, cukinia,kabaczek
Eli GotowanieZdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można
Moje Małe Czarowaniecukru waniliowego, masło lub margaryna do posmarowania blaszki, mąka do oprószenia blaszki. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę zimną pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Na początek dać 470g mąki, gdyby ciasto się kleiło lekko podsypywać. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Na spód położyć jedną część ciasta i rozprowadzić (rozwałkować) na całą(...)stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Inspiracja na przepis zaczerpnięta z internetu. Smacznego
W kuchni u Monikiznów trza jakieś ciasto ..w sumie u mnie ciasto jest praktycznie codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki ...truskawki....trza korzystać z sezonu ile się da...u mnie tym razem sernik na zimno ....przygotowany w ramach Ciasta na niedzielę ..Pomysł na taki sernik znalazłam tutaj . Razem ze mną serniki na zimno robiły(...)przy drugim[ dodatkowo pokruszyłam biszkopty ] .Część truskawek ułożyć na biszkoptach w miarę luźno .Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia .Twaróg zmiksować razem z cukrem do połączenia się składników. Następnie dodać żelatynę, może być ciepła ale nie gorąca. Ubić śmietanę z śmietan-fixem na sztywno. Śmietanę połączyć z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylać
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść(...)dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać i poddusić około 5 minut. Można podawać jako samodzielne jarskie danie, z rybą lub z mięsem. Skomentuj
MamaOskarkaSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, prawdziwki 2 gramy/opakowanie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni LubięMakaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula(...)krojonych grzybów mun , 2 duże białe cebule, 1 łyżeczka kminku całego, szczypta przyprawy garam masala, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i szczyptą kminku. Cebulę i grzyby polewamy olejem rzepakowym i układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Najpierw układamy
Moniki Smakołykijakie się nawiną, a z szafki wyciągam słoik z sosem, który robiłam na takie okazje latem poprzedniego roku. I wychodzi danie, że palce lizać! U mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki (na 4 porcje): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy(...)niż ilość kaszy i zagotować. Zdjąć pokrywkę, gdy kasza zacznie się gotować. Gotować, aż woda wyparuje. Pokroić w półtalarki kiełbasę i dodać do kaszy. Dodać sos i ewentualnie ciut gorącej wody. Dodać liście laurowe, paprykę i czosnek. Wymieszać. Pogotować ok. 5 minut. Opłukany jarmuż pokroić na kawałki i dodać do kaszy. Gotować jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieTym razem moją propozycją jest klasyka w innym wydaniu czyli rosół z indyka o nieco słodkawym ale ciekawym smaku .Myślę że znajdą się amatorzy
Smakowite DaniaPrzepis na to danie znajdziemy m. in. w filmie Ojciec chrzestny , oczywiście w wersji tradycyjnej. Ja proponuję wegańską (inspiracja z bloga Kuchnia wegAnki ). Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili(...)Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut). W połowie gotowanie wrzuć przyprawy i zioła. Polej gorącym sosem makaron i natychmiast podawaj. Przepis dodaję do akcji: Ojciec chrzestny (1972, Francis Ford Coppola) – to już klasyka filmowa. Przedstawia historię nowojorskiej rodziny mafijnej. Starzejący się Don Carleone chce
Qlinarnie i Qlinarnieszkl. ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło (nie może być gorące!). W miseczce wymieszać jajko z olejem, cukrem, solą i roztopionym mlekiem z masłem. Całość przelać do mąki, dodać wcześniej przygotowany zaczyn i dobrze zagnieść. Nie dosypywać mąki. Uformować kulę, odstawić ciasto(...)zawinąć. Zacząć od podstawy trójkąta i zawijać do środka. Końce przewlec i gotowe! Analogicznie postąpić z drugą częścią. Instrukcja graficzna poniżej Bułeczki ułożyć na blaszce w sporych odstępach i dać im jeszcze ok. 20 min na ponowne wyrośnięcie. Po tym czasie można poprawić końce, by się nie rozwiązały. Jajko roztrzepać z łyżka cukru i przed włożeniem do piekarnika dokładnie posmarować
zabawa smakiemsię zobaczyć Fabrykę Czekolady E.Wedel od środka. Było bardzo słodko :) Na "dzień dobry" - chociaż właściwie był już wieczór - mogliśmy coś zjeść i porozmawiać ze znajomymi przy kubku gorącej czekolady. Ja na chwilę zatrzymam się przy przekąskach, bo uwielbiam tak podane jedzenie: małe kanapeczki, roladki czy kawałki tarty, były naprawdę pyszne i stały się dobrym wstępem do czekoladowego szaleństwa, które nastąpiło(...)otwarto przed nami te "zakazane" wrota. Kto by pomyślał, że czekolada potrzebuje tylu technologii? Głośne maszyny, przelewanie się czekolady, formowanie, pakowanie... Momentami było w powietrzu tak słodko, że nie dało się oddychać! I chociaż było to ciekawe doświadczenie, to z przyjemnością wróciłam na salę, w której miały odbyć się właściwe warsztaty. Już na początku dołączyli do nas państwo Profusowie
Pasja SmakuNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie. składniki Placki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można bez) 50 g mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki(...)bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się
Stare GaryHamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy(...)dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Hamburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania
Słodka StronaSKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 mała cebula natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml śmietany sojowej 4 łyżki wódki 500 g makaronu wstążki
zielonacukinkaJesień w Danii rozgościła się na dobre. Jeszcze nie ma ósmej, a za oknem ciemno i zimno. Wiatr świszczy za niedomkniętym oknem, a deszcz tłucze o szyby z całą jesienną stanowczością. Ulubiona lampa oświetla pokój delikatnym, mlecznym światłem, na stoliku w kącie pali się świeczka, podgrzewając olejek o zapachu jabłka z cynamonem. Siedzę na kanapie w powyciąganym, ciepłym swetrze(...)chwili z laptopem na kolanach, ale już za chwilę jego miejsce zajmie książka, która wciągnęła mnie praktycznie od pierwszego rozdziału, więc już niedługo Wam o niej opowiem. Poza gorącą herbatą w taki wieczór jako pocieszacz świetnie sprawdzi się coś słodkiego. W zasadzie nie potrzebuję pocieszania, bo mimo wszystko nie jest mi smutno - mimo paskudnej pogody mam swój ciepły kącik
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz, a to danie to po prostu urozmaicenie menu jaglanego. Polecam również pyszne chlebki z kaszy jaglanej, pasztety ale nie tylko . Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem(...)pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju
Smaczne ZdroweRobi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kalafiora 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 łyżki sklarowanego masła 1 mała cebula 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku sól czarny pieprz 3/4 szklanki bułki tartej(...)ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichceniePierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić
Apetyczna babeczka