dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:246/571)

Marynowane bakłażany do słoików na zimę 143

Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp.  Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 5 ząbków czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1,5 łyżki soli Wykonanie: Bakłażany opłukać, pokroić w paski(...)drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA BOTWINKOWA 132

marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy(...)ogniu, przez około 5 minut. Lekko solimy. Dodajemy czosnek, buraczki oraz posiekane łodyżki. Smażymy 2-3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. Zwiększamy płomień do dużego i stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy zupę 12 minut lub dłużej, do czasu, aż ziemniaki, buraczki i marchewka będą miękkie. Nie dopuszczamy

cool and minty
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 185

ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne(...)kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak pieczony wg Jamiego 209

dwie osoby to Jamie Oliver, autor receptury oraz Ola, która zaproponowała ten przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam!   Jest po prostu rewelacyjny(...)Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia

Kuchnia Prezydentowej
Peklowanie mięsa 1685

soli, 2g saletry potasowej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu . Pozostałe przyprawy dodajemy w zależności od upodobania. Wodę z solą i saletrą należy zagotować. Do gorącego roztworu dodać przyprawy i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Taka ilość zalewy wystarczy na zapeklowanie ok. 2 kg mięsa. Na dno naczynia, w którym będziemy peklować mięso wlać niewielką ilość zalewy(...)jednym kawałku. Gdy peklujemy cienki płat mięsa lub jego kawałki czas peklowania może wynosić tydzień. Co dwa dni mięso przekręcamy. Ja nie lubię zbyt słonych wędlin. Wolę więc dać mniej soli, a w przypadku gdy zalewa zrobi się bardzo mętna i krwista, wymieniam ją po tygodniu na nową. Peklowanie na sucho (dobre przy peklowaniu dużych ilości mięsa) Metoda ta polega

Wiem co jem
Makaron z parówką i fasolą 208

Bardzo ciekawy pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło(...)pokrojoną w plasterki parówkę, podsmażamy przez 5 min. Fasolę odcedzić przepłukać wodą dodajemy do podsmażonej cebuli z parówką, przyprawiamy przyprawami oraz keczupem. Dokładamy ugotowany makaron dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco posypując pietruszką oraz startym żółtym serem.  Smacznego

kgwjanczewo
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 147

Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia(...)kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas

Smakowy Raj
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 166

Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch odmianach smakowych(...)owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe:  /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka, Jajka, 4 kurze/8 przepiórczych, Cukier, szklaneczka (my dałyśmy trzcinowy), Mleko, 2 szklaneczki (+ później 2 łyżki) Olej, 3/4 szklaneczki Proszek do pieczenia (bezglutenowy), 3 łyżeczki, Laska Wanilii, 1 + Kakao, 4 łyżeczki + Wiśnie, 2 słoiczki litrowe domowych wiśni w syropie

Wypisz Wymaluj
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 163

jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego(...)wyjąć, odcedzić wodę. Przygotować cebulę: Obrać i pokroić drobno a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Dusić na patelni do momentu aż będzie dobrze zeszklona. Usmażoną cebulkę wyłożyć na gorące pierogi. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem) 171

nich przygotować aromatyczne, smakowite dania. Gdy przygotowałam 2 blachy pieczonych pomidorów , jedne z dodatkiem rozmarynu, drugie z dodatkiem tymianku, wiedziałam, że te drugie pójdą na przygotowanie zupy krem, pysznej zupy z pieczonych pomidorów. Część pomidorów pieczonych z rozmarynem włożyłam do słoiczków i zalałam wrzącą oliwą, będę miała świetny dodatek do dań. Resztę czekała w lodówce na zmiksowanie(...)pieczonych pomidorów. Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem), czyż nie wygląda apetycznie? Zupa z pieczonych pomidorów? Nic trudnego! Wystarczy dodać do pieczonych pomidorów ( z jednej blaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho ), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti bolognese 140

jesteś bardzo głodny to spaghetti bolognese jest najlepszym, najszybszym pomysłem na zaspokojenie głodu :) Nasza cała rodzinka jest najwierniejszym fanem posiłków makaronowych , to z wielką ochotą serwujemy sobie to danie :) Potrzebne Ci będą : - 300 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 opakowanie makaraonu spaghetti - 1 duża cebula - ser twardy typu parmezan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400g ) - sól , pieprz(...)minut. Dodajemy pomidory i przyprawy do smaku. Całośc dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju na al dente. Na gorący makaron z sosem sypiemy drobno starty ser . Całośc dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia 124

gotujemy, stale mieszając, aż osiągnie bardzo gęstą konsystencję. Ściągamy z ognia i studzimy. Budyń do dalszej pracy powinien mieć temperaturę masła – nie może być za zimny ani za gorący.   Budyń musi mieć temperaturę taką samą jak masło – jeśli będzie ciepły masło zacznie się rozpuszczać a nie ubijać a krem Wam się zwarzy.   Miękkie masła miksujemy na puszysto(...)łyżką kilka porcji kremu, delikatnie go rozsmarowujemy, wciskamy bezy. Między nie znowu krem, znowu wciskamy bezy. Jeśli się połamią – nic nie szkodzi. Wtykamy bezy między krem gdzie tylko się da, dociskamy, nakładamy łyżką kolejne porcje kremu, dalej wciskamy bezy. Nie ma znaczenia czy się połamią, pokruszą – krem je wszystkie poskleja. Możecie je sami połamać na mniejsze kawałki, próbujcie wetknąć

Karo in the Kitchen
Sałatka gyros mieszana 637

I znów sałatka gyros, tym razem nie warstwowa, tylko wymieszana...bo można i tak zrobić. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 2-3 ogórki

Moje domowe kucharzenie
Mielonka drobiowa z szynkowaru 173

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do

Proste-przepisy.pl
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry 104

Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze

Moje Małe Czarowanie
kuskus z suszonymi pomidorami 221

          kuskus z suszonymi pomidorami Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu

Miód i pieprz
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 165

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki

Smakowy Raj
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 151

Trochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu

Bon Appetit Małgorzaty
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 171

Jak są kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać ! Składniki: 7 plastrów polędwicy wieprzowej 250 g kurek leśnych pól szklanki smietany 30 3 szklanki bulionu

Z Majeczką w kuchni
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1320

   Jajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania