dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:247/571)

Jak marynować grzyby? 234

niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu(...)przekładamy do czystych słoików, delikatnie wyławiamy grzyby aby cały piach został na dnie. Do każdego słoiczka dokładamy 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego. Zalewamy zagotowaną, gorącą marynatą z drugiego garnka. Mocno zakręcamy

Brzuszki Łakomczuszki
Burgery wieprzowe pav bhaji 203

W zasadzie nic nie potrzeba do urozmaicenia tej potrawy...kochamy slow food, hand made...wspaniała zabawa dla wszystkich <3 Przyprawa z Skworcu jest rewelacyjna <

R'n'G Kitchen
Zakwas buraczany 388

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:    

Apetyczna babeczka
szybkowar-roladka indycza z czosnkiem... 212

Składniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariańskie świeże sajgonki 303

Składniki na 7-8 sajgonek: 1 długa marchewka 1/2 świeżego ogórka 1 cukinia szczypior 7-8 płatów papieru ryżowego Sos do sajgonek: 1 łyżka sosu sojowego

Tajskie smaki
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 197

Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
mielony z pieczarkami na obiad... 190

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 175

Od kilku dni miałam ochotę na coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo

Gorący kąsek
Makowiec zawijany 855

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła(...)maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naturalna Pani domu - 150 sposobów na ekologiczne, tanie i bezwysiłkowe sprzątanie - recenzja + kilka przepisów 142

szklanki przygotowanego płynu. Ocet destylowany zmiękcza wodę i sprawia, że ubrania się nie elektryzują. Olejek pomarańczowy nadaje świeży i czysty zapach. 2. Ziołowy środek dezynfekujący. 2 szklanki gorącej wody 5 łodyg świeżego tymianku lub 10 kropli olejku tymiankowego 1/4 szklanki boraksu Jeśli chcecie użyć świeżego zioła - łodygi należy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Całość odstawić na 30 minut(...)szklanki octu 1 szklanka wody 10 kropli cytrynowego olejku eterycznego Wszystkie składniki dokładnie połączyć w plastikowej butelce ze spryskiwaczem. Czyszczone szyby obficie spryskać płynem i wytrzeć ścierką z irchy. Dane o książce: Auror:  Karyn Siegel-Maier Liczba tron: 180 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital

Di gotuje
Zupa z czerwonej cebuli. 198

Koszt składników, nawet jeśli wliczyć wszystkie przyprawy, nie przewyższa kwoty 10 zł. Zupa ma lekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami. Składniki: 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego(...)obrać, pokroić w piórka i smażyć ok. 20 minut na oliwie. Dodać wino i dusić przez 5 minut. Dodać bulion, powidła, ocet, przyprawy i gotować przez 30 minut. Podawać gorącą z grzankami, wierzch posypując startym serem

zadanie-gotowanie
Wafle trzy smaki 217

mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła  50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy.  Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać(...)jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście jeśli macie suche wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk). Zastygnięte

Kuchcik gotuje
Sernik krakowski 232

się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory smakowe całego wypieku. - Piekąc spód ciasta blaszkę wykładamy papierem tak, aby wystawał. Ja dałam za mały arkusz i upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji(...)pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tort śmietanowy serduszko 248

żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ,wyjmujemy delikatnie z formy i zabieramy się za nadanie naszemu biszkoptowi KSZTAŁTU SERDUSZKA: na kartece papieru

Domowe Torty