dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:238/571)

Sałatka z kurczaka w curry z kuskus 191

Bardzo proste do przygotowania danie na lunch albo obiad - sałatka z kurczaka w curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest(...)stołach, na szczęście trend ten się zmienia i coraz więcej osób stosuje go jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Ogromną zaletą kuskus jest prostota jego przygotowania - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut - będzie gotowy do spożycia. Co istotne kuskus zawiera w sobie dużo błonnika i nie podrażnia naszego układu pokarmowego więc może być spożywane praktycznie przez każdego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MINI SERNICZEK Z TRUSKAWKAMI NA ZIMNO 122

Składniki na 3 porcje: 250 g twarogu półtłustego 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek żelatyny rozpuszczonych w 150 ml gorącej wody słodzik - 2 łyżki erytrytolu lub inny 150 g mrożonych truskawek Jogurt z twarogiem dokładnie zblendować (z naciskiem na dokładnie - ja zrobiłam to mikserem i miałam małe grudki.. co mi akurat i tak nie przeszkadzało). Połączyć z ostudzoną żelatyną(...)białka 4,61 g tłuszczów 8,79 g węglowodanów ogółem 0,81 g błonnika Nie jestem w stanie bliżej określić IG i ŁG ze względu na brak odpowiednich danych, jednak z powodu małego udziału węglowodanów w porcji z pewnością jest on niski. *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników

Vroblewska-fitlife
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 150

liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście(...)solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty.  Wolnowar przykryć pokrywką  i gotować na ustawieniu LOW przez

Stare Gary
rozetki- ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu 136

foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.  3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki(...)wymieszany z cynamonem do posypania Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe posypać cukrem pudre

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wątróbka z jabłkami, żurawiną i cynamonem 229

Kolejne z dań, którymi raczyłam się zanim wkroczyłam na drogę zdrowia i diety. Myślę, że za jakiś czas - gdy już będę mogła bez obawy o zarzucenie planu, zrobić sobie małe odstępstwo od dietetycznej normy - wykorzystam znowu ten przepis. Sama nie wiem, dlaczego, ale zawsze lubiłam połączenia mięsa i słodyczy. Mięso i czekolada, mięso i owoce, mięso i cynamon - jest(...)JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONEM Składniki: - 700 gramów wątróbki z indyka - 70 gramów żurawiny suszonej - 1 duża cebula - 2 jabłka - mleko - mąka - olej - cynamon - pieprz - sól Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzyki, by się zaparzyła. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy lekko jabłka. Następnie dorzucamy

Życie zamknięte w smaku
Francuskie tosty z chałki lub ciasta drożdżowego 167

jestem na tak :D Dodatkowo, zazwyczaj robi się takie gdy została nam chałka, mało kto lubi wyrzucać jedzenie więc dobrze jest wykorzystać taką czerstwą i przerobić ją na pyszne danie. Składniki: - czerstwa domowa chałka lub ciasto drożdżowe, - cynamon, - mleko roślinne, - 1-2 łyżki bezglutenowego zastępnika jajka, - woda, - olej. Wykonanie: To ile będziemy potrzebowali mleka oraz zastępnika jajka zależy(...)patelnię z olejem, chałkę obtaczamy z obu stron najpierw w mleku, później w pianie. Smażymy do zbrązowienia. Podajemy np, z ulubioną konfiturą, sosem czekoladowym, syropem klonowym. Świetnie smakuje popijana gorącym kakao, lub czekoladą. Smacznego

Co na wege obiad?
Ekspresowy dżem śliwkowy 143

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc(...)pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia rozcięciem do góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego do 175 st. piekarnika pieczemy 45 min z termoobiegiem. Jak już się upieką, gorące razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Jak ostygną, odkładamy na półeczkę. Gotowe

moj przepis na
Zupa mleczna z kaszą gryczaną 116

dość skonsternowany. Szukałem sposobu na pozbycie się dania z mojego talerza, jednak z braku sensownych pomysłów trzeba było skapitulować. Już po pierwszej łyżce byłem dość zdziwiony, że coś co jeszcze przed sekundą wydawało mi się totalnie bez sensu może tak dobrze smakować. Odtąd czasem na śniadanie raczę domowników takim właśnie daniem. Polecam spróbować, połączenie mleka i kaszy(...)polepszenia smaku warto dodać małą łyżeczkę masła do mleka, gdy wrzucamy do niego kaszę. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie łyżeczki miodu, pamiętajcie jednak aby nie dodawać go do gorącego mleka

Mr. Taste
Pieczony łosoś i ziemniaki z rozmarynem! 176

szybki i bardzo smaczny obiadek. Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek i rozmarynem, podane z łososiem pieczonym z odrobiną masła i soli morskiej. Proste, pyszne i lubiane przez wszystkich danie. co potrzebujemy? - łososia 2 filety - 6-7 ziemniaków młodych - świeży rozmaryn - sól morska - oliwa z oliwek - masło Jak zrobić? - ziemniaki obierz, ponacinaj jak na fotografii - ułóż na formie(...)piecz jeszcze z ziemniaczkami 12- 13 minut (jeśli dość spore porcje łososia, jeśli są małe skróć ten czas do 7-8 minut) - oprósz wszytko solą morską i podawaj gorące Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Alu Kofta 150

Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii. Składniki 5 ziemniaków mały kalafior 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz(...)Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Kasza owsiana z boczkiem, szpinakiem i twarogiem 151

Moim najnowszym odkryciem jest kasza owsiana. Smakuje podobnie jak brązowy ryż, lecz jest delikatniejsza w smaku. Na bazie tej kaszy przygotowałam proste danie, gotowe w pół godziny. Do popicia koniecznie proponuję maślankę. Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek chudego wędzonego boczku 50 g świeżego szpinaku łyżeczka majeranku 100 g twarogu 1 łyżka klarowanego(...)masła na małym ogniu. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Dodać do boczku. Kiedy zmięknie, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę rozłożyć boczek ze szpinakiem, a na wierzchu rozkruszyć twaróg. Delikatnie posolić i popieprzyć. Podawać z maślanką do popicia

Czerwień i błękit
Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami 115

inna i każdy ma swoje przyzwyczajenia. Składniki: 2 główki młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 20 dag cienkiej kiełbasy Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów 1 – 2 łyżki do zagęszczenia Sposób wykonania. Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę(...)jest kapustka. Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie   rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody przed końcem gotowania w celu zagęszczenia kapustki. Podawać na gorąco. Smacznego :-) A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego pobytu

Na słodko lub wytrawnie
Malinowy sernik bez sera 181

szklanki oleju  2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)  3  paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania :   Roztopić masło, połączyć z herbatnikami  ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny(...)białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Lody paprykowe Merci Chef. 172

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału  w konkursie Merci Chef.  Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera.  Wykwintnie(...)przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce. Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część

Malinowe Pocałunki
Domowy Cheeseburger 222

Cheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Jeżeli zależy(...)dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu. Domowe Cheeseburgery - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania