dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:238/571)

Pierożki drożdżowe z soczewicą 204

Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Tradycyjna ', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 18-20 pierożków: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny (300 g) 1 jajko 2 żółtka 200 g drożdży  szczypta soli(...)curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku sól do smaku 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W szklance umieszczamy 2 łyżki ciepłego (NIE gorącego) mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Tak przygotowane drożdże przekładamy do miski z mąką, dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy przez

My Culinary Art
Pizza domowa -pyszna 1529

Być może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam  do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi(...)przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej) 45 g. drożdży świeżych 1/4 łyżeczki cukru 1/2  łyżeczki soli łyżka oliwy z oliwek Na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 suszonych pomidorów 1 łyżka

W kuchennym oknie Ewy
Czas na rabarbar 146

łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy w kawałki(...)prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru w słodkich okruchach ciasta są przepyszne. Jeśli mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie

les mirabelles
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 211

sól Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć) Następnie staramy się wyciąć skrzela, również ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć(...)widelcem W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Powidło śliwkowe z węgierek. 142

Dani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut(...)przestudzić, przykryć pokrywką i odstawić do następnego dnia. Powtarzać gotowanie i studzenie przez 4 dni, aż powidło będzie gęste, a zrobione łyżką zagłębienie długo będzie pozostawało widoczne na powierzchni. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.  Pamiętajmy przy

Przepisy i porady kulinarne
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 183

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki(...)grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 4  ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Umyte kości wkładamy do 3 litrów gorącej wody. Podczas gotowania zbieramy powstałą szumowinę.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru.  Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy

kgwjanczewo
Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz 554

masła lub margaryny, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 jajka , 1/4 szklanki zimnej wody. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dać masło i posiekać razem nożem. Dodać cukry, wymieszać, zrobić dołeczek, wbić jajka i wlać zimną wodę. Rozbełtać końcówką noża, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)cukru. W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. n\Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie gorącą masę wylać na ciasto.   Kokosowa beza: 125g masła, 2 jajka , szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto).   Masło stopić i przestudzić.  Białka oddzielić

Z miłości do słodkości
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 193

jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw! Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę! Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe! Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie! SKŁADNIKI : * grzyby leśne – 200 g * dynia – 150 g * soczewica – 1 garśc * marchew(...)złoto. Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy. Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu

Ostra na Słodko
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 174

omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym!   Skłaniki: 300g słonych  filetów śledziowych 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki przyprawy do pierników(...)przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 202

byłam tak zmęczona, że poddawałam się po pierwszym zdaniu (albo jeszcze przed). Dziś jednak się zdrzemnęłam po południu, i uwierzcie - taki krótki sen potrafi zdziałać cuda! W dodatku wzięłam gorący prysznic, i czuję się jak nowo narodzona . Mam jeszcze dłuższą chwilę, zanim będę musiała jechać po C. do pracy, więc mogę opowiedzieć Wam o moim cudnym serniku. Zanim jednak przejdę(...)maila, że mam już urlop, i żaden inny termin mnie nie interesuje), na sobotę umówiłam Ptysię do weterynarza, i już sam telefon sprawił mi mnóstwo frajdy. Ostatni raz w Danii u weterynarza byłam ponad rok temu, a jak tylko się przedstawiłam, Pan stwierdził, że to ja jestem ta dziewczyna z Polski, i jak mu będzie miło nas znowu zobaczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 482

Składniki biszkoptu: - 7 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 7 łyżek ksylitolu , dałam 140g                (lub 7 łyżek cukru) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g    (lub 7 łyżek mąki tortowej) W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku(...)biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej: - 700ml kremówki 30% - 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Chicken Daily Superior 216

takie, jakie każdy ma zawsze w domu). Mając na względzie właśnie takie czynniki, wymyśliłam codziennego, ale supersmacznego kurczaka, który i nazwę i niezwykły, zaskakujący smak zawdzięcza herbacie Irving. To danie, które zrobicie w 15 minut (jeśli zamarynujecie mięso wieczorem), a podać je możecie nawet na eleganckie przyjęcie.  Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie(...)wchłonąć aromat i kolor herbaty. 2 łyżki herbaty zalewamy szklanką wrzątku (powinien powstać dość mocny napar), przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy, uzupełniamy napar gorącą wodą do pojemności 250 ml. Studzimy. Do ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Idealna domowa tortilla 595

 Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm

Kuchnia Łukasza
Zupa ze świeżych ogórków + film 209

Zupa z zielonych świeżych ogórków jest naprawdę smaczną , delikatną i bardzo szybką w wykonaniu potrawą, którą możemy podać z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami. Może

Smakowite Dania
Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 186

się jak je sfotografować?  Czy aby nie za późno? Pamiętaj, że pomysł, koncepcję na fotografię, musisz mieć już w głowie, zanim zaczniesz przygotowywać potrawę. Dlaczego? To proste, każde danie powinniśmy sfotografować nie później niż 5 minut od przygotowania, bo wtedy wygląda po prostu dobrze i świeżo. Oczywiście wyjątkiem są choćby ciasta, które fotografujemy jak już wystygną(...)się o jasne tła, o biel, bo wykonanie takiej fotografii, będzie trudne i wymaga dużej wiedzy i umiejętności. Ja zazwyczaj wieczorem myślę i zastanawiam się jakich propsów użyć do danej sesji, jeśli np. wiem, że nie mam zbyt dużo czasu to zazwyczaj wybieram kompozycję zamkniętą i wybieram prostą formą, jak np. zdjęcie śliwek do mięsa w rondlu (kompilacja powyższych zdjęć

SMYKWKUCHNI