dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:232/571)

Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad 255

pyszny makaron na obiad z piersią kurczaka i cukinią, polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około(...)papryką ostrą lub pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka). Do miski daję mąkę

Uwaga Babcia Gotuje
Jogurtowy torcik malinowy 192

mrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą(...)stopni i pieczemy 20 minut (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem stan upieczenia biszkoptu i w razie potrzeby wydłużyć o kilka minut czas pieczenia). Żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy dopóki całkowicie się nie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jogurt wlewamy do dużej miski i dodajemy do niego cukier puder. Mieszamy. Kilka łyżek masy jogurtowej dolewamy

MyCookBook.pl
Kompot jabłkowy, smaki dzieciństwa 169

szafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe(...)gniazda nasienne. Można jabłka obrać ze skórki, ale można również skórkę pozostawić. Cząstki jabłek układać w słoikach wraz kilkoma goździkami (opcjonalnie). Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i wymieszać. Gorącym zalewać owoce w słoiku w taki sposób, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 20-30 minut w zależności od wielkości jabłek.  Ile cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z pieczarkami 189

Risotto z pieczarkami... Risotto to jedno z nie skomplikowanych dań jednogarnkowych. Delikatny smak ryżu z pieczarkami i parmezanem, podkreślony białym wytrawnym winem.  Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego  500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego(...)łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Pelusiowa Kuchnia
Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 414

Pierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo. SKŁADNIKI 1 podwójna   pierś z kurczaka 30 dag żółtego sera ( dowolny) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek sól,pieprz do smaku olej do smażenia WYKONANIE Pierś płuczemy(...)kostka. Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąki i doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki. Gorące podajemy z surówką, ziemniakami lub innym dodatkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 233

pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu(...)godzin, a najlepiej na całą noc.  Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka

SMYKWKUCHNI
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 287

wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz(...)smażymy na złoty kolor. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach (ja miałam ser w plasterkach więc po prostu pokroiłam go w drobne paseczki). Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Do jeszcze gorących dodajemy podsmażoną cebulkę, ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodałam trochę słodkiej papryki. Całość tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż wszystko się

My simple kitchen
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 156

ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego 3, 5 lub 10 lat. Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań.  I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka(...)ALKOHOLE I WINA ŚWIATA. Impreza trwała kilka godzin. Przy tak bogatej ofercie chyba nikt nie miał prawa się nudzić i każdy znalazł coś dla siebie. Było smacznie choć trochę gorąco. Duży plus za przejrzysty katalog oraz za sprawną obsługę szatni i recepcji. Do zobaczenia za rok. Teraz czas na szybkie decyzje, zostało jeszcze kilka dni na zakupy z ogromnymi

królestwo garów
Zapiekane owoce pod koglem-moglem 203

wielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w  nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka(...)białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Cebula nadziewana 218

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut(...)mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną

Bea(u)ty kitchen
Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia 216

obracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe do wody gorącej, ale niegotującej. Białej kiełbasy nie gotujemy ,tylko zaparzamy! SMACZNEGO:) - Components 1kg di maiale, 2,4 kg di pancetta, 1,6 kg di spalla di maiale, 100g di sale, maggiorana secca(...)acqua tiepida. Versare acqua calda e ripide circa 1-2 ore. Ripetere questa operazione. Lavare e asciugare la carne prima di rettifica mandrino pagaia e macinare in un robot da cucina in un setaccio con la più grande rete (8mm), pancetta su rete a medio (4 mm). Aglio sbucciato tritare finemente. Aggiungere le spezie e mescolare il tutto. E aggiungere

w mojej kuchni
Tradycyjne pączki 166

czwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI(...)spirytusu  sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka

W kuchennej krainie
Męskie lody - kawa z whisky 188

smakują jak zmrożona irish coffee. I jak tylko wróciliśmy do domu, ciągle wiercił mi dziurę w brzuchu, żeby zrobiła je znowu.  Jedyną zmianą jest cukier - w Polsce dałam tylko biały, ale połowę skarmelizowałam w garnku, a dopiero potem wlałam mleko. Tutaj połowę cukru białego zastąpiłam ciemnym muscovado - efekt jest chyba jeszcze lepszy. Jeśli szukacie lodów, które zasmakują panom(...)śmietany kremówki (38%) 2 łyżki whisky Mleko zagotować z cukrem muscovado; gotować, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, ostudzić. Masę jajeczną przelać przez sitko, wymieszać z kawą, kremówką i whisky

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 200

szparagi, za to Rzymianie ok. 200 roku przed nasza erą podają dość szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii , raczej nie widuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwica z suszonymi owocami 183

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru ..tym razem była polędwica..z suszonymi owocami..dałam śliwki i morele Helio  , a mięsko obtoczyłam w przyprawie  John ..pycha.... schab lub polędwica suszone morele i śliwki przyprawa  John Mięso naciąć przez środek długim i ostrym nożem. Do powstałej kieszeni wkładamy ścisło morele i żurawinę. Całość obtoczyć  przyprawą  . Włożyć(...)zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na około 10 godzin.Po tym czasie mięsko  wyciągnąć z  szynkowaru .Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie