wszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym dodatkiem do obiadu, czy do stworzenia innego dania Składniki: zalewa na 4 słoiki 0,5l : 3,5 szkl wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 6 łyżek cukru 12 ziela ang 4 liście laurowe Oczyszczone(...)łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły
Z Majeczką w kuchniportugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam! składniki 2 indycze golonki 5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól i pieprz do smaku(...)garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek (ja swój wcześniej rozmroziłam
Stare GaryProste, smaczne danie. Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) Do tego ciągnący, dobry ser ... Pychota! Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy(...)wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie Pichceniemetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi z kaczki wspaniale przesiąkną smakiem marynaty, możemy przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli(...)oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną) liście bazylii Pomidory pokroić na kawałki. Podgrzać konfiturę, by nie była zbyt zżelowana. Poza tym będzie bardziej pasować do gorącej mozzarelli. Mozzarellę pokroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Musi mieć wysoką temperaturę. Jajko rozbełtać ze szczyptą soli. Na talerzyku rozsypać płasko otręby owsiane
Weekendy w domu i ogrodzieśredniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej
Karo in the KitchenTradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy(...)zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową) - 3/4 łyżeczki soli - 3/4 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 225 mililitrów wody Przygotowanie: Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych
Życie zamknięte w smakucukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć(...)kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą mąki w szklance wody zrobić sos do sosu dodać słoik pomidorów 1 łyżkę papryki
W królestwie smaków BeatyPikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach(...)maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem
R'n'G Kitchenżaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą(...)piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego! The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana(...)oleju. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi obrać, umyć. Ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Do innego, wysokiego naczynia wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący - dodać piersi z kurczaka. Mięso przesmażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko się zredukuje
UgotowaćNaan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej(...)ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać przez 10- 12 minut gładkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedzenie, przygotowane na długi dzień- chyba tylko ja jeżdżę samochodem z oknem uwalonym kruszonką (od zewnątrz...). Kiedy w końcu dotarłam do biura numer jeden byłam prawie spóźniona. W recepcji dali mi zepsutą kartę, ale o tym przekonałam się, kiedy drzwi windy się zamknęły i pozostali pasażerowie wcisnęli swoje piętra. Oznaczało to wycieczkę na piąte piętro, powrót na dół i znów(...)papierami na kartonach. A ja spokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom
les mirabellesgalaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste(...)blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!! Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę(...)zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy, podsmażyć. Pokroić w paseczki paprykę, przesmażyć z cebulą. Dodać półplasterki cukinii. Całość zagotować razem z pokrojonymi pomidorami. Spróbować, ewentualnie doprawić. Leczo podawać gorące z pieczywem
Magiczne Życie MartyJedyny problem jaki się rodzi to słodzenie Wszyscy jemy słodzone budynie, za to do owsianki dodać parę łyżek cukru to już skandal:P. Osobiście bez odpowiedniego dosłodzenia owsianki nie dał bym chyba rady. Składniki pół szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek szczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym(...)małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem rozduszamy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki a na górę polewamy malinami.Smacznego Rada. Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może dodać cukier, osobiście bez dwóch łyżek cukru ja bym jej nie tykał
zjem to blog kulinarnyBest Menus”. Uwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można(...)łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 200 ml jogurtu naturalnego mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny świeża kolendra do podania Przygotowanie: Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały
karmelowylekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko orzechowy szpinak podsmażany krótko na oleju sezamowym. Całości dopełniają prażone ziarna sezamu. Lekkie, sycące i uzależniające danie. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi na chwilę zabierze Was na Daleki Wschód. Składniki: ok. 800 g fileta z łososia podzielonego na 4 porcje 60 ml sosu teriyaki (możecie(...)około 15 minut co kilka minut smarując go dodatkową warstwą sosu teriyaki. Łososia nie należy przesuszyć, lepiej, żeby był lekko niedopieczony i różowy w środku. W międzyczasie na suchą, gorącą patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć przez 1-2 minuty mieszając – przełożyć do miseczki. Do rondelka wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, podgrzewać do rozpuszczenia. Przygotowany wcześniej ryż
Pociąg Do KuchniDawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są
Smaki EwyJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czasami trzeba sobie dogodzić. Te pyszne bułeczki charakterystyczna dla północnej Europy (w samym Hamburgu mamy coś podobnego – Franzbroetchen) wprost rozpływają się w ustach(...)mnie Alpro) 120 g cukru + cukier do zaczynu 125 g stopionego, przestudzonego masła białko + odrobina nadzienie (wszystkie składniki dokładnie mieszamy): 125 g masła (miękkiego) 80 g cukru (można dać więcej) 3 czubate łyżki cynamonu Przygotowanie ciasta zaczynamy od nastawienia zaczynu – drożdże mieszamy z łyżka cukru, dwiema łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce
Szybko Tanio Smacznieroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki(...)plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki
Kolorowa kuchnia Elkipszennej (użyłem pszennej razowej typ 2000) 300 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 650) 1 łyżka soli (wg mnie za dużo, dałem 3/4 łyżki) 1 łyżeczka cukru demerara (ja dałem 1 łyżeczkę melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie(...)formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać otrębami, ziarnami i zostawić do podwojenia objętości. Chleb wstawić do zimnego piekarnika (ja zawsze wstawiam do gorącego), nastawić temperaturę 200°C. Piec 60 minut. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebCeviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku(...)cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy pamiętać, że ryba (obojętnie jaką wybierzecie) musi być
Pociąg Do Kuchnibardzo smaczne, z dużą ilością miodu i jabłek. Gwarantuje bardzo proste wykonanie i satysfakcję dla podniebienia. Ciasto miodowe: - 30 dag płynnego miodu, dałam spadziowy - 1 kg mąki pszennej dałam typ 550 - 25 dag masła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik(...)gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany 30-36 % - 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto. Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin
Apetyczna babeczkaProsty przepis na pieczone ziemniaczki, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 4-5 ziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli
Bazując na smakuFasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły . Fasolka po bretońsku Składniki: - 500
Kulinarne życiePierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4
Bajeczna KuchniaKurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie
Smaki EwySkrzydełka te należą do jednych z moich ulubionych dań. Po pierwsze szybko się je przyrządza , po drugie są smaczne, po trzecie można je zjeść na wczesną kolację. Człowiek się nie przeje a do rana wytrzyma. Składniki 1 porcja 2 skrzydełka kurczaka sól, pieprz czerwony do smaku 2 łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią . Wykonanie Krok(...)Zrobić mieszankę z przypraw i jednej łyżki oliwy . Dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawic do lodówki na godzinkę może być więcej. Krok 3 Pozostałą oliwę wlać na patelnie, podgrzać . Na gorącą patelnie położyć skrzydełka smażyć ok 5 minut z jednej strony 4 minuty z drugiej
Eli Gotowaniedzięki temu nie wysycha i jest wyjątkowo wilgotna. Pstrągi przygotowane w ten sposób są obłędne. Podaję składniki na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć(...)Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe uprzednio kroimy na połówki lub ćwiartki) w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlewamy wodę. Dodajemy do gorących ziemniaków niepełną łyżkę masła i listki posiekane z gałązki koperku. Wstrząsamy kilka razy, aby całe się oblepiły. Pstrągi oczyszczamy z łusek (najlepiej je zeskrobać nożem po bieżącą wodą). Łby możemy
Poezja smakuMalinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu(...)malin 200 g cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkaPrzepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha! Składniki 500 g szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów
R'n'G KitchenDoskonała, kremowa zupa pomidorowa. Idealna jako I danie. Pierwszy raz jadłam ją w greckiej restauracji w Monachium, ale jest tak popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką(...)wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka w wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła
Kuchnia PrezydentowejDziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną
karmelowySezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam
Z Majeczką w kuchniSkładniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować
O kuchni z uczuciemMakaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera(...)następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu
Kto ugości moich gości?Motywem przewodnim w tej potrawie jest mój ukochany szpinak . Wprost nie mogę się od niego opędzić i dodaję go do większości dań , które przygotowuję . Dobrze doprawiony szpinak smakuje rewelacyjnie . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu - rurki opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 2 serki topione 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz(...)odrobiną soli . W osobnym garnku na gazie , rozpuszczamy serki topione z odrobiną wody . Gdy uzyskają konsystencję kremu , dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak i wszystko mieszamy . Podajemy z gorącym makaronem
Smakowite DaniaRewelacyjny dodatek do drugiego dania, jak również można delektować się smakiem tak przyrządzonej kaszy, jako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy(...)stopni na 30 minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego
kgwjanczewoGodzina 6:00.... ....już od daaaaawna wszyscy na nogach. Nie ma spania, gdy tylko robi się jasno trzeba wstać, szkoda dnia. "Mamo jest już dzjeń, wstawaj
ClauditteMissCookingJa mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen ! Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu. Po mojemu czy
Ostra na SłodkoJak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole. Od pewnego
Ostra na Słodkobiałym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka sól olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina. SMACZNEGO
zielonacukinkadnia, w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostaje przekazana innemu uczestnikowi zabawy. 6. Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji wpisu, zdjęcia na FB i moim blogu. 7. Nie ma limitu co do ilości wysłanych propozycji, ale nagrodę można wygrać tylko raz. 8. Miło(...)żaden sposób powiązany z Facebook. Nagrody będą wysyłane jedynie na terenie Polski, na adres podany przez laureata w mailu. Wysyłka nagród w terminie 14 dni od ogłoszenia zwycięzców. Gorąco zachęcam i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie
Malinowe PocałunkiSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4
W Mojej Kuchni LubięTradycyjnie przyrządzone żeberka wiemy jak smkują. Polecam jednak prosty sposób na żeberka słodko- kwaśne. SKŁADNIKI: kilogram żeberek wieprzowych przyprawa do żeberek sól , pieprz
W kuchennym oknie Ewy