dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:225/571)

Domowy susz warzywny 169

dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym do 70 ° C, przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu, aż warzywa będą całkiem suche (dadzą(...)którą można skomponować według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Falafel 234

wysokości patelni), po 2 - 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste. Usmażone falafele układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Falafele podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu , z ulubionymi dodatkami: z sałatką, hummusem, harissą, same, w picie lub w tortilli. U mnie z dipem jogurtowym z kolendrą . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników(...)delikatne wewnątrz. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki nie nadaje się

Gospodyni Miejska
Sakiewki z papieru ryżowego 190

Jadalny papier ... :) Mowa oczywiście o papierze ryżowym! Tym razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie! Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 18 krewetek (np. Vannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona(...)smaku.  Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego. Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce

Taste Therapy
Ciasto z orzechami laskowymi, gruszkami i czekoladą! /z CZEKOLADĄ 158

rondlu, z miodem, cukrem, mlekiem, czekoladą na gorąco - białka oddziel od żółtek - mąkę i zmielone orzechy wymieszaj z proszkiem do pieczenia - z białek ubij sztywną pianę - wystudzoną masę z masłem, przelej do miski dodaj żółtka i suche składniki - formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż gruszki, wylej masę - wstaw do gorącego pieca, pieczemy do suchego patyczka około(...)wypieki. Wielki powrót Organizowany przez durszlak.pl, a do wygrania piękna książka  "Moje wypieki. Wielki powrót"  Doroty Świątkowskiej (a całą pozostałą kolekcję mam ;-))) ) https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html   SMACZNEGO! DAJCIE ZNAĆ KONIECZNIE CO SĄDZICIE? I zapraszam na mojego Instagrama, tam jestem na bieżąco codziennie;-)))) Instagram-  Smyk_W_Kuchni Facebook - SmykWKuchni BUZIAKI

SMYKWKUCHNI
Marynowana fasolka szparagowa 167

sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. Mają wyjątkowy smak, wysoką jakość oraz nie zwierają konserwantów. Dzisiaj mam dla Was przepis na marynowaną szparagówkę. To doskonały dodatek do wielu dań i przekąsek. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 kg  fasolki   szparagowej, kilka gałązek  kwiatu   kopru, ziarna  pieprzu, liście   laurowe, ziele   angielskie, gorczyca(...)daję po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach układam obgotowaną fasolkę.  3. Z podanych składników gotuję zalewę. Gorącą zalewą zalewam fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane roladki z bakłażana 158

Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony(...)cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie go opłukujemy i osuszamy. Każdy plaster smarujemy oliwą, kładziemy na folii aluminiowe i na tej folii grillujemy na średnio gorącym grillu po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy i czekamy aż ostygnie. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej łyżkę oliwy i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki

Marder&Marder Manufacture
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 133

budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor i smakuje obłędnie - czy można chcieć od dżemu czegoś więcej...? Dżem rabarbarowo-pomarańczowy z wanilią Składniki: (na 6 słoiczków(...)Włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy, wyskrobane nasionka z wanilii, a także całą laskę. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Zdradzę Wam w sekrecie, że ten dżem, razem z kilkoma innymi zresztą, przygotowałam w zeszłe wakacje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagi i quinoa z patelni 155

warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskanałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elemetem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej. Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych zielonych szaparagów(...)zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka kawowa z bananowym musem 134

łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut 2. Zaparzyć kawę 3. Do bardzo gorącej kawy dodać cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać. 4. Przelać galaretkę do kieliszków/pucharków/szklanek 5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje, Od 1 do 2 nawet 3 godzin. W zależności(...)cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 222

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 205

głównie od naszych upodobań. Praktycznie w całym przepisie składniki można zastępować innymi akurat dostępnymi. Ilość pomidorów, cebul, pieczarek, czosnku itp. też zależy od upodobań, ważne żeby nie przesadzić ;-) Ja dałam dużo pomidorów, bo tyleż mi w ogródku dojrzało i nie chciałam żeby się zmarnowały. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe(...)listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę

Passions hobbies life
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 195

Rolada wolowa to tradycyjne niedzielne danie w Niemczech i Austii oraz slaski klasyk.Dlatego nie moze jej zabraknac na swiatecznym stole.Towarzyszy nieodlacznie wszystkim waznym uroczystosciom i wydarzeniom rodzinnym na calym Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku(...)ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Birmańskie tofu z ciecierzycy – na dwa sposoby 206

Bangladeszu, Tajwanu, Laosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek(...)wody stale mieszając, jak budyń, i gotujemy 4-5 minut aż masa będzie bardzo gęsta. Przelewamy do formy wyłożonej bawełnianą ściereczką i postępujemy jak powyżej.   Taki sposób przygotowania da Wam lekko bardziej gorzkawe tofu niż pierwszy. To tofu powinno też być bardziej zwarte i zbite. - I jedno i drugie tofu nadaje się do panierowania, głębokiego smażenia, jedzenia na surowo

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 225

Nie zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale

Karo in the Kitchen
Marmolada z czerwonej papryki 234

Do sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania