U mnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko
W kuchennym oknie EwyOmlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę. SKŁADNIKI: Na omlet: ( 1 porcja) 2 jajka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu(...)dowolny słodki wypełniacz. WYKONANIE: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon i mąkę- mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka. Dodajemy do żółtek - mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1/2 kg brukselka, 1 sztuka cebula, 1/2 główki czosnek, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 szklanki woda, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 3/4 łyżeczki kucharek, 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięjest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna(...)odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. W międzyczasie pieczarki kroimy na plastry, wrzucamy na gorącą patelnię i odparowujemy. Jeśli wytworzy się dużo soku, można go odlać do zlewu. Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni
Kulinarne przygody GatityPodczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my
Kolizje SmakówHerbatka / Kompot ze skórek jabłka W dwóch ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w Racuchach z jabłkami
Mój pomysł naSkoro nadciąga fala upałów to warto zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie
Emskie SmakiRozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa z zielonej papryki ugotowana na wywarze z warzyw z dodatkiem ryżu powinna zagościć w każdej kuchni. Ma ciekawy paprykowy smak i
Smakowite DaniaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaKolejny w ostatnim czasie przepis na makaron na moim blogu :) A to dlatego, że makaron to po prostu szybkie, sycące i proste danie. Dzisiaj spaghetti - jak zwykle u nas pełnoziarniste - z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Pyyyycha !!! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 620 kcal) 350-400 g makaronu spaghetti 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju ( z ziołami(...)świeża bazylia do przybrania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidory miksujemy wraz z zalewą, czosnkiem, orzechami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi oliwkami. Dekorujemy bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 620 kcal - białka - 16 g - tłuszcze - 32,5 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjebył fantastyczną przygodą i wielką nauką. Nawet jeśli pozostało nam do odkrycia, poznania i wypróbowania mnóstwo zagadnień sztuki kulinarnej, to mamy już poczucie, że wszystkiemu (kiedyś) damy radę. Myślę, że dostrzegliśmy wiele spraw związanych z jedzeniem, o których wcześniej nie mieliśmy wielkiego pojęcia i chcemy wiedzieć jeszcze więcej. Gotowanie to pasja, która wciąga! Życzę nam żebyśmy mogli i chcieli oddawać(...)znaleźli gdzieś za rogiem jakiś targ z milionem najlepszych i najświeższych produktów, a wszystkie za 1 grosz! PS Tym razem nie mam pojęcia co dzieje się w telewizji i gorąco polecam ten stan
zadanie-gotowaniePierwszy raz zrobiłam to danie. Nigdy wcześniej nie widziałam tak ładnie pociętej giczy cielęcej. Polubiłam je. Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. gicz cielęca 1 kg pomidory krojone z puszki 1 sztuka marchew 2 sztuka seler naciowy 2 sztuka masło 3 łyżki oliwa z oliwek(...)łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczka rozmaryn gałązka szałwia kilka listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka czosnek 2 ząbki Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować
AZgotuj!