Na wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został
Kulinarne życiePierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja
Tagebuch po polskuM yśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw
Food SquareTen quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu
Food SquareSkładniki: papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej
W Mojej Kuchni Lubięzimnej wodzie. Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany. Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić(...)Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego! W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiernik na wiynkszoł blacha wyłożōnoł papiōrym do pieczynia i wrojście do bratruły 18 rozgrzōnyj na 180 stopni. Niech sie to tam posiedzi tak ze 40-50 minut- musicie dać pozōr 19 , żeby sie niy przipołlōło 20 . Bez tyn czas mogecie sie zrobić polywa. Wszyjske ôd ni 21 składniki wciepcie do gorka, dejcie na piec i niech sie to na małym(...)różne 4 powiedzieć 5 opłaciło; ō- samogłoska w wymowie między o i u 6 przepis 7 wspominałem 8 kilka 9 piernik 10 ugotowanych 11 przeciśniętych przez praskę 12 gorące 13 pomarańczy 14 najpierw 15 wrzućcie 16 wąchać 17 rozmieszacie 18 piekarnika 19 uważać 20 przypaliło 21 jej 22 wyciągnijcie 23 ostudzi Artykuł Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) pochodzi
Chop w kuchninimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2 łyżki soku z cytryny skórka z pomarańczy 80 g masła 70 g cukru 2 żółtka 1 jajko Pomarańcze dokładnie myję w gorącej wodzie i szoruję szczoteczką. Ścieram skórkę pomarańczową, wyciskam sok. Do rondelka z grubym dnem przekładam masło i roztapiam. Jajko i żółtko roztrzepuję razem z cukrem, dodaję sok i startą(...)cukier kryształ 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka wyjmuje wcześniej dobrze jak będą miały temperaturę pokojową ale zimne też da się ubić. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje
wesoła kuchniaZupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy
sierotka maRysia w kuchniłupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę(...)układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną
Smakowity Blog KulinarnyKluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce(...)plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne owoce). Jeśli ktoś
Kolorowy Przepisownikjedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera (dałam wiaderkowy) 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej cukier puder do smaku 6 łyżeczek żelatyny Spód 140 g herbatników(...)czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie i zmiksować wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki
O kuchni z uczuciemokazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Tak więc teraz weszły już do naszej kuchni na dobre i regularnie robię dania z ich dodatkiem. Baranina i kiszona cytryna to połączenie znakomite. Podajcie z bulgurem, będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami, z książki(...)pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane ok 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte parę sztuk zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać
Stare Garyrównież z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie szykowanie kolacji, a najdzie Was ochota na coś treściwego i pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo(...)duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około
Słodko-Słony Świat Ilonyzasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek Fitness . Zrezygnowałam ze stewii, dałam mleko sojowe zamiast wody do gotowania kaszy. Dałam odrobinkę miodu. Bardzo szybko się go robi, smakuje się świetnie, zarówno jako śniadanie lub deser. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody(...)suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka miodu lub innego słodzika do smaku kakao do posypania (opcjonalnie) orzechy Pekan (opcjonalnie) Kasze płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować mleko lub wodę, do gotującego się mleka dodać kaszę, wymieszać, zagotować, ustawić moc palnika
moj przepis na