Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula
W Mojej Kuchni LubięSezonowo "trza" szaleć :P Nasze pierwsze w tym roku zbiory. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 ml wrzącej wody 2 łyżki masła Farsz: 200 g truskawek
R'n'G KitchenŻeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i
Monia miesza i gotujeSkładniki: wątróbka drobiowa 70 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, masło 2 łyżki, mąka pszenna - do panierki, cebula 4 sztuki, jabłka 3 sztuki, gruszki 3 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięKuchnia Babci jest dla mnie bardzo ważna. To moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie
Z Majeczką w kuchniPo udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj: http://www.bullio.pl/?p=525 ), przyszła pora na tortillę razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest smaczna
BullioPrzepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być
Bon Appetit MałgorzatySkładniki Świeże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości ) sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia
zielonacukinkaBardzo łatwe do przygotowania i baaardzo smaczne. Powiem szczerze, że było to bardzo miłe zaskoczenie smakowe. Takie kotlety trochę kluskowe- pycha.Tak naprawdę olbrzymim zaskoczeniem
Smaczne Zdrowewszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym dodatkiem do obiadu, czy do stworzenia innego dania Składniki: zalewa na 4 słoiki 0,5l : 3,5 szkl wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 6 łyżek cukru 12 ziela ang 4 liście laurowe Oczyszczone(...)łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły
Z Majeczką w kuchniportugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam! składniki 2 indycze golonki 5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól i pieprz do smaku(...)garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek (ja swój wcześniej rozmroziłam
Stare GaryProste, smaczne danie. Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) Do tego ciągnący, dobry ser ... Pychota! Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy(...)wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie Pichceniemetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi z kaczki wspaniale przesiąkną smakiem marynaty, możemy przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli(...)oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną) liście bazylii Pomidory pokroić na kawałki. Podgrzać konfiturę, by nie była zbyt zżelowana. Poza tym będzie bardziej pasować do gorącej mozzarelli. Mozzarellę pokroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Musi mieć wysoką temperaturę. Jajko rozbełtać ze szczyptą soli. Na talerzyku rozsypać płasko otręby owsiane
Weekendy w domu i ogrodzieśredniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej
Karo in the KitchenTradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy(...)zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową) - 3/4 łyżeczki soli - 3/4 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 225 mililitrów wody Przygotowanie: Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych
Życie zamknięte w smakucukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć(...)kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą mąki w szklance wody zrobić sos do sosu dodać słoik pomidorów 1 łyżkę papryki
W królestwie smaków BeatyPikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach(...)maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem
R'n'G Kitchenżaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą(...)piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego! The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana(...)oleju. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi obrać, umyć. Ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Do innego, wysokiego naczynia wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący - dodać piersi z kurczaka. Mięso przesmażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko się zredukuje
UgotowaćNaan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej(...)ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać przez 10- 12 minut gładkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedzenie, przygotowane na długi dzień- chyba tylko ja jeżdżę samochodem z oknem uwalonym kruszonką (od zewnątrz...). Kiedy w końcu dotarłam do biura numer jeden byłam prawie spóźniona. W recepcji dali mi zepsutą kartę, ale o tym przekonałam się, kiedy drzwi windy się zamknęły i pozostali pasażerowie wcisnęli swoje piętra. Oznaczało to wycieczkę na piąte piętro, powrót na dół i znów(...)papierami na kartonach. A ja spokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom
les mirabellesgalaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste(...)blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!! Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę(...)zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy, podsmażyć. Pokroić w paseczki paprykę, przesmażyć z cebulą. Dodać półplasterki cukinii. Całość zagotować razem z pokrojonymi pomidorami. Spróbować, ewentualnie doprawić. Leczo podawać gorące z pieczywem
Magiczne Życie MartyJedyny problem jaki się rodzi to słodzenie Wszyscy jemy słodzone budynie, za to do owsianki dodać parę łyżek cukru to już skandal:P. Osobiście bez odpowiedniego dosłodzenia owsianki nie dał bym chyba rady. Składniki pół szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek szczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym(...)małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem rozduszamy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki a na górę polewamy malinami.Smacznego Rada. Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może dodać cukier, osobiście bez dwóch łyżek cukru ja bym jej nie tykał
zjem to blog kulinarny