dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:255/571)

Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami 187

bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach np. garam masala(...)pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły

Kuchnia Bon Appetit
Tort truskawkowy 249

kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie- za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM TRUSKAWKOWY : Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku

Domowe Torty
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 302

Zostały mi kluski z obiadu, a w kuchni miałam pojedyncze ilości warzyw i kilka ziemniaków. Postanowiłam zrobić szybką zapiekankę. Trochę dałam za dużo wody, więc nie była tak smaczna, jak powinna. W przepisie jest już odpowiednia jej ilość. Miałam jednak za mało żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty(...)obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry, po ok pół łyżeczki pieprzu czarnego

Anioszek w kuchni
Tort Maltesers 294

żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć,przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek

Domowe Torty
Czekoladowy biszkopt z orzechami 192

dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.   Smacznego!!! Biszkopt czekoladowo-orzechowy Artykuł Czekoladowy biszkopt

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 333

dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ala Ferrero Rocher : W garnuszku podgrzewamy śmietanę

Domowe Torty
Kulebiak z kiszoną kapustą 187

potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela(...)przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz

Mama Gotuje
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 211

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości(...)kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso osuszyć i doprowadzić do temperatury pokojowej, wyciąć nadmiar tłuszczu ( można

Stare Gary
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 217

zajęte, ale bez trudu znaleźliśmy je przy solidnym drewnianym stole. Niewątpliwą zaletą okazała się sprawna i szybka obsługa. Kelnerka zjawiła się od razu, tak samo jak zamówiona na rozgrzewkę gorąca herbata. Pierwsze jednak rozczarowanie nastąpiło przy próbie złożenia zamówienia – okazało się bowiem, że nie wszystkie pozycje z menu są dostępne. Rozczarowało to nieco mojego męża, miłośnika zup rybnych, który(...)nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami

Smaki Ewy
Szkocka pizza. 164

wiele ładniej się prezentuje, (głodna rodzinka nie pozwoliła mi robić zdjęć), ale publikuję ten przepis głównie dla tego, że pizza była pyszna!!! Nie wiem skąd ta nazwa, bo to danie nie ma nic wspólnego z oryginalną, włoską pizzą. Jest to raczej tarta z kruchego ciasta wypełniona po brzegi pysznym pieczarkowym nadzieniem. Podałam ją na kolację i rodzinka zakochała się(...)posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko      Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut).      W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki

Rozpustne gotowanie
Grochówka na wędzonych kościach 201

ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230  g  grochu łuskanego   100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele(...)resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego

Stare Gary
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 174

rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić(...)zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku. The post Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Knorr - Francuska Zupa Cebulowa - Po mojemu !!! 205

przepadam za daniami gotowymi z torebek, no chyba, że są to cholernie chemiczne ale jakże przepyszne zupki chińskie :). Ale wpadło mi to w ręce w sklepie, to postanowiłam to wypróbować. Składniki: 1 litr wody 1/2 kostki masła 2 średnie cebule 2 opakowania Zupy Francuskiej Cebulowej Knorr 1 kieliszek whisky - na opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe(...)kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła do ozdoby 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy tak ok 15 minut. W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostkę masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy

ClauditteMissCooking
Ryba po grecku. 166

Jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą(...)oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 205

opakowanie 375g ciasta francuskiego - 2 duże pomidory - 400g sera brie - 80g szynki parmeńskiej - sól morska - świeżo zmielony pieprz (grubo) - świeża bazylia   Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut(...)wyczerpania składników. Posypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce

mojewypiekiinietylko
Przygotowania do Świąt! 151

sobą magię, którą przede wszystkim można poczuć przez unoszące się w kuchni zapach y, kiedy wraz z całą rodziną przygotowujemy świąteczne smakołyki, a na końcu dnia siadamy przy kubku gorącej herbaty. Pomarańczowa herbata z miodem z własnej pasieki oraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach(...)lubi nikt. Wiąże się to też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na  www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki :  50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki

Chocolate Stop Tempting
Ciasto czekoladowe z kremem 7249

smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl ( ciasto czekoladowe z kremem ) i dałam się skusić, czego absolutnie nie żałuję! Mam nadzieję, że i Was skusi to ciasto czekoladowe z kremem i również będziecie nim zachwyceni Na blogu również znajdziecie inne czekoladowe pyszności(...)cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 110g masła roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody) Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka

UgotujmyTo.pl
Czarny ryżowy makaron z szafranowymi krewetkami na ostro 184

smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi z ukochanego przeze mnie czosnku , chili i szafranu nie tylko smakowały obłędnie , ale i tak samo pachniały. W połączeniu z czarnym makaronem stworzyły danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI : ** czarny makaron ryżowy – 250 g ** krewetki koktajlowe – 150 g ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki ** sól – do smaku ** pieprz biały – do smaku ** chili świeże(...)patelni rozgrzewamy smalczyk. Dodajemy posiekany czosnek , papryczkę chili raz szczyptę szafranu. Przesmażamy kilkanaście sekund. Wrzucamy oczyszczone krewetki , smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem! Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą

Ostra na Słodko
Bigos cygański 4047

gęsty i aromatyczny. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie(...)obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi

Gospodyni Miejska
Krem z pomidorów 170

Staram się, by dania z warzyw były kolorowe i nie kojarzyły się z nudnym jedzeniem. Dlatego wymyśliłam pyszną zupkę z pomidorów, papryki i włoszczyzny. Mój synek nie przepada np. za papryką, ale w tej zupce jej nie widać, więc zjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem(...)pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Z miłości do słodkości
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 363

olej zacznie śmierdzieć spalenizną, a co za tym idzie kolejne smażone porcje nuggetów również przesiąkną fatalnym smakiem i zapachem. I pamiętajmy, żeby oleju nie wylewać do zlewu czy ubikacji! Gorący olej w zetknięciu z wodą zacznie strzelać i możemy się poparzyć i zrobić niezły bałagan. Polecam zlewać to do szklanej miseczki, a dopiero po przestygnięciu pozbyć się tego wylewając(...)blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy. Dip gotowy :) Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża tradycyjnego kurczaka czy schaby podawane w zwykłej panierce. Kokos jest dużo zdrowszy, ciekawszy i z pewnością zachwyci nie jedną osobę :) Serdecznie

Jedzeniomania
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 706

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu

Smakowite Dania
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 204

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem

Oryginalny smak
Tort różowy 200

białek należy przerwać kiedy tylko utworzą się sztywne czubki. Nie powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać(...)wody odparuje. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Maliny zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko (koniecznie). Do żelatyny dodać 2 łyżeczki musu. Powoli wlewać żelatynę do gorących malin, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego

moj przepis na
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 173

cotto lentamente per almeno 3 ore nel vino rosso Borgorna e brodo di manzo con la pancetta, le cipolle, le carote e aromatizzato da timo, alloro e rosmarino.  Il manzo alla borgognona viene servito da funghi trifolati con prezzemolo, cipolline stufate nel brodo di manzo e una salsa molto aromatica a saporita.  Buon appetito! SKŁADNIKI Wo ł owina(...)pieprzem. Oprószamy posiekaną natką pietruszki. Obrane cebulki podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i listkiem laurowym. Po ok. 10 minutach dodajemy gorący wywar warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po 3 godzinach pieczenia mięso powinno być miękkie. Przed podaniem, wyjmujemy z formy

La grande e la piccola cuoca
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 151

Sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy jęczmiennej 155

Dziś niedrogi , bardzo dobry i szybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100

Kulinarne życie
Piernikowy biszkopt z miodem i cynamonem 187

nich przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z przyprawą do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz miód i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już dobrze wymieszaną masę bez grudek, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Piernikowy biszkopt z miodem i cynamonem pochodzi

Domowe Torty
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 242

Kremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście

Karo in the Kitchen
Chińska surówka z kapusty 1972

Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie. Składniki: 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 3 średnie marchewki 3 - 4 ząbki czosnku  1/2 szklanki oleju(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu

Kuchcik gotuje
Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk 180

Uwielbiam włoskie makarony, a Carbonara zdecydowanie należy do czołówki :) Niby nic wyrafinowanego zwykły boczek, cebulka, jaka i przyprawy. Jednak przyrządzone w odpowiedni sposób, w połączeniu z

DefinicjaSmaku
Zapiekanka drwala 478

jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku). Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić(...)będzie surowe. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior

Passions hobbies life
Chili con carne 146

Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej i  zeszklić(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę  paprykę.. Kukurydzę , fasolę  odcedzić na sitku i dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować. Podawać na gorąco z ryżem

O kuchni z uczuciem
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi 355

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe

Moja Delicja
Deser z kaszą manną i herbatnikami 180

dzieci duża paczka herbatników kilka łyżek zaparzonej kawy lub amaretto (osobiście robiłam z amaretto -pyszne) Przygotowanie: Niewielką formę, najlepiej keksówkę :) wyłożyć herbatnikami i pokropić amaretto. Amaretto można rozcieńczyć gorącą wodą, wtedy procenty są mniejsze:) Błyskawiczną kaszę manną wsypać do garnka i zalać szklanką zimnego mleka. Poczekać aż kasza spęcznieje. Dolać do tego resztę mleka, wsypać cukry i dodać masło. Podgrzewać(...)pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę.  Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia!  Wygląda niepozornie, ale smakuje

Lawendowe Niebo
pałki w cytrynie z papryką w sosie własnym... 211

Składniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Czebureki 688

Danie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest przyjęte w Rosji oraz na Litwie i Ukrainie. Podejrzewam, że Krymscy Tatarzy jedli je z baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż(...)intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki aby odpoczęło.  3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy

Apetyczna babeczka