wczoraj”. Pomysł podsunęła mi Natalia, swoim przepisem na Konfiturę z jabłek Babci Luli . Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie. Składniki: - 1 kg jabłek ( dałam jonagold) - 500g cukru - sok z cytryny - skórka z cytryny - ½ opakowania galaretki cytrynowej Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół(...)minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy ½ opakowania galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy. Moja konfitura jabłkowa była użyta
mojewypiekiinietylkosmaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie Mięso oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!) Przekładamy do garnka(...)smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami . Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad
Proste Potrawyodstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku cebula pomidory-płatki wegeta Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle(...)obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania
Moje domowe kucharzenieowczy Idiazabal, który dostaliśmy od przyjaciół dopełnił dzieła. Reszta to pyszna improwizacja. SKŁADNIKI (składniki na 3 porcje) 300 gram makaronu Fusilli al torchio (lub inny makaron – do tego dania polecam pappardelle, spaghetti, linguine) ok. 8 cm chorizo 6 plastrów długodojrzewającej szynki np. serrano, parmeńskiej 2 duże garście startego owczego sera Idiazabal (można zastąpić go np. pecorino, parmezanem(...)czosnek. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu. Odcedzamy ugotowany al dente makaron. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka i energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili dodajemy gorące chorizo z czosnkiem i oliwą ze smażenia. Dodajemy szynkę. Mieszamy dokładnie. Przekładamy makaron
OstryKęsWitam Kochani Ostatnio na blogu pojawiało się troszkę mniej postów niż zawsze ale "pierniczę" :) czyli piekę pierniczki. W tym roku na dużą skalę . Oprócz pierniczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana(...)listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz kminku. Bulion należy zagotować oraz następnie gotować przez około pół godziny. Do gorącego bulionu dodajemy surową białą kiełbasę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Gdy wszystko jest już miękkie, bulion przecedzamy przez sitko. Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, masło 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięjagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe ale nie gorące Dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiam do wyrośnięcia ( 10-15 min). Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn(...)Smarujemy jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-buleczki-drozdzowe-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki
Kuchcik gotujeSkładniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw
W Mojej Kuchni Lubięwszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych, jeśli chcecie naprawdę wyraziste kolory. Składniki: 1 kg sera twarogowego zmielonego 1,5 szklanki cukru 200 g masła 2 czubate łyżki żelatyny(...)wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć herbatniki. Do pierwszej porcji sera wlać letnią żelatynę, zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Tortownicę włożyć do lodówki. Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml). Wstawić szklankę do miski z zimną wodą, by szybciej nam ostygła. Lekko tężniejącą galaretkę wlać do kolejnej porcji masy serowej, zmiksować i wylać na sztywną poprzednią masę
na moim stole...gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania . Gdy wywar się gotuje przygotuję ogórki na zupę : Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach . Cebulę kroję w drobną kostkę i oddaję do ogórków . Teraz na rozgrzanym oleju(...)minut . Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem . Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną . Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie mieszam (dzięki termu śmietana nie powinna się zważyć) . Śmietanę dodaję do zupy i mieszam – zupa ogórkowa jest gotowa . Przed podaniem na talerzu posypuję posiekanym koperkiem . Zupa ogórkowa
Uwaga Babcia Gotujetradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka. SKŁADNIKI: (na jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa(...)grubości około 0,5cm. Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi
Pyry na Gazmasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą skórkę cytryny i delikatnie za pomocą łopatki(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM : Z cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu
Domowe Torty