Domowe tortille, są tak proste w przygotowaniu, że nie ma sensu biegać i szukać po sklepowych półkach. Ciasto podobne do ciasta pierogowego więc naprawdę nic
Delicious TitbitsPinacolada pewnie wszystkim kojarzy się z fantastycznym drinkiem z palemką , popijanym na rajskich plażach ;) Mi również! 2 lata temu na najpiękniejsze plaży Gran Canarii popijałam ją
Ostra na SłodkoWydaje się to być już bardzo oklepany temat, ale zupa ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby jej nie przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby
Corner With RecipesPrzygotowanie naleśników jest bardzo proste i przyjemne , a same naleśniki potrafią wywołać uśmiech na twarzy każdego głodomora . Naleśniki z serem i rodzynkami mają cudowny smak , są
Smakowite DaniaSmakowita , kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie
Smakowite DaniaSkładniki: ile potrzeba przygotować nieduże porcje kurczaka, - ile potrzeba papryka ostra i jarzynka kucharka,1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1 pęczek natki pietruszki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1
W Mojej Kuchni Lubięniekoniecznie tylko początkującym w kuchni. Poniżej prezentuję garść porad płynących z doświadczenia zarówno mojego własnego, jak i innych osób. Jakiego naczynia używamy? Prawdą jest, że w krajach o gorącym klimacie jajko sadzone można łatwo przyrządzić wylewając zawartość skorupki na rozgrzanym w słońcu kamieniu. Możliwe jest to nawet na europejskim wybrzeżu Morza Śródziemnego, ale my, nie tylko ze względu na dużo(...)przyjmuję standard pn. „na średnim ogniu”. Pytanie czym jest ten „średni ogień”? Ja rozumiem go dosyć dosłownie jako jeden z palników o średniej mocy (czyli ten średniej wielkości w danej kuchence) rozkręcony na swój środkowy nastaw. Odpowiednio należy odnieść to również do elektrycznych płyt indukcyjnych. W razie potrzeby zawsze możemy jednak zmniejszyć moc grzania, tak abyśmy nie przypiekli nadmiernie naszych
Kulinarna Pokusabazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach np. garam masala(...)pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły
Kuchnia Bon Appetitkremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie- za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM TRUSKAWKOWY : Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku
Domowe TortyZostały mi kluski z obiadu, a w kuchni miałam pojedyncze ilości warzyw i kilka ziemniaków. Postanowiłam zrobić szybką zapiekankę. Trochę dałam za dużo wody, więc nie była tak smaczna, jak powinna. W przepisie jest już odpowiednia jej ilość. Miałam jednak za mało żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty(...)obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry, po ok pół łyżeczki pieprzu czarnego
Anioszek w kuchniżółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć,przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek
Domowe Tortydodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Smacznego!!! Biszkopt czekoladowo-orzechowy Artykuł Czekoladowy biszkopt
Domowe Tortydodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ala Ferrero Rocher : W garnuszku podgrzewamy śmietanę
Domowe Tortypotrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela(...)przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz
Mama GotujeListopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości(...)kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso osuszyć i doprowadzić do temperatury pokojowej, wyciąć nadmiar tłuszczu ( można
Stare Garyzajęte, ale bez trudu znaleźliśmy je przy solidnym drewnianym stole. Niewątpliwą zaletą okazała się sprawna i szybka obsługa. Kelnerka zjawiła się od razu, tak samo jak zamówiona na rozgrzewkę gorąca herbata. Pierwsze jednak rozczarowanie nastąpiło przy próbie złożenia zamówienia – okazało się bowiem, że nie wszystkie pozycje z menu są dostępne. Rozczarowało to nieco mojego męża, miłośnika zup rybnych, który(...)nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami
Smaki Ewywiele ładniej się prezentuje, (głodna rodzinka nie pozwoliła mi robić zdjęć), ale publikuję ten przepis głównie dla tego, że pizza była pyszna!!! Nie wiem skąd ta nazwa, bo to danie nie ma nic wspólnego z oryginalną, włoską pizzą. Jest to raczej tarta z kruchego ciasta wypełniona po brzegi pysznym pieczarkowym nadzieniem. Podałam ją na kolację i rodzinka zakochała się(...)posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki
Rozpustne gotowanieziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230 g grochu łuskanego 100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele(...)resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego
Stare Garyrzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić(...)zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku. The post Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaprzepadam za daniami gotowymi z torebek, no chyba, że są to cholernie chemiczne ale jakże przepyszne zupki chińskie :). Ale wpadło mi to w ręce w sklepie, to postanowiłam to wypróbować. Składniki: 1 litr wody 1/2 kostki masła 2 średnie cebule 2 opakowania Zupy Francuskiej Cebulowej Knorr 1 kieliszek whisky - na opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe(...)kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła do ozdoby 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy tak ok 15 minut. W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostkę masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy
ClauditteMissCookingJedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą(...)oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieopakowanie 375g ciasta francuskiego - 2 duże pomidory - 400g sera brie - 80g szynki parmeńskiej - sól morska - świeżo zmielony pieprz (grubo) - świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut(...)wyczerpania składników. Posypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce
mojewypiekiinietylkosobą magię, którą przede wszystkim można poczuć przez unoszące się w kuchni zapach y, kiedy wraz z całą rodziną przygotowujemy świąteczne smakołyki, a na końcu dnia siadamy przy kubku gorącej herbaty. Pomarańczowa herbata z miodem z własnej pasieki oraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach(...)lubi nikt. Wiąże się to też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki : 50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki
Chocolate Stop Temptingsmaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl ( ciasto czekoladowe z kremem ) i dałam się skusić, czego absolutnie nie żałuję! Mam nadzieję, że i Was skusi to ciasto czekoladowe z kremem i również będziecie nim zachwyceni Na blogu również znajdziecie inne czekoladowe pyszności(...)cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 110g masła roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody) Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka
UgotujmyTo.plsmalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi z ukochanego przeze mnie czosnku , chili i szafranu nie tylko smakowały obłędnie , ale i tak samo pachniały. W połączeniu z czarnym makaronem stworzyły danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI : ** czarny makaron ryżowy – 250 g ** krewetki koktajlowe – 150 g ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki ** sól – do smaku ** pieprz biały – do smaku ** chili świeże(...)patelni rozgrzewamy smalczyk. Dodajemy posiekany czosnek , papryczkę chili raz szczyptę szafranu. Przesmażamy kilkanaście sekund. Wrzucamy oczyszczone krewetki , smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem! Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą
Ostra na Słodkogęsty i aromatyczny. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie(...)obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejska