dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:258/571)

PIEROŻKI FROMAGE 129

    Dziś bardzo smaczny przepis na pierogi o smaku serka fromage.Ja przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Burgery wieprzowe pav bhaji 154

W zasadzie nic nie potrzeba do urozmaicenia tej potrawy...kochamy slow food, hand made...wspaniała zabawa dla wszystkich <3 Przyprawa z Skworcu jest rewelacyjna <

R'n'G Kitchen
Zakwas buraczany 345

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:    

Apetyczna babeczka
szybkowar-roladka indycza z czosnkiem... 163

Składniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariańskie świeże sajgonki 251

Składniki na 7-8 sajgonek: 1 długa marchewka 1/2 świeżego ogórka 1 cukinia szczypior 7-8 płatów papieru ryżowego Sos do sajgonek: 1 łyżka sosu sojowego

Tajskie smaki
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 152

Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
mielony z pieczarkami na obiad... 150

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 124

Od kilku dni miałam ochotę na coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo

Gorący kąsek
Makowiec zawijany 806

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła(...)maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naturalna Pani domu - 150 sposobów na ekologiczne, tanie i bezwysiłkowe sprzątanie - recenzja + kilka przepisów 91

szklanki przygotowanego płynu. Ocet destylowany zmiękcza wodę i sprawia, że ubrania się nie elektryzują. Olejek pomarańczowy nadaje świeży i czysty zapach. 2. Ziołowy środek dezynfekujący. 2 szklanki gorącej wody 5 łodyg świeżego tymianku lub 10 kropli olejku tymiankowego 1/4 szklanki boraksu Jeśli chcecie użyć świeżego zioła - łodygi należy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Całość odstawić na 30 minut(...)szklanki octu 1 szklanka wody 10 kropli cytrynowego olejku eterycznego Wszystkie składniki dokładnie połączyć w plastikowej butelce ze spryskiwaczem. Czyszczone szyby obficie spryskać płynem i wytrzeć ścierką z irchy. Dane o książce: Auror:  Karyn Siegel-Maier Liczba tron: 180 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital

Di gotuje
Zupa z czerwonej cebuli. 157

Koszt składników, nawet jeśli wliczyć wszystkie przyprawy, nie przewyższa kwoty 10 zł. Zupa ma lekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami. Składniki: 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego(...)obrać, pokroić w piórka i smażyć ok. 20 minut na oliwie. Dodać wino i dusić przez 5 minut. Dodać bulion, powidła, ocet, przyprawy i gotować przez 30 minut. Podawać gorącą z grzankami, wierzch posypując startym serem

zadanie-gotowanie
Pierś z kurczaka w sosie curry. 197

sosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno jeszcze nie raz zrobię i poczęstuję nim rodzinkę :-).   PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY.           Składniki na 2 - 3 porcje: 2 piersi(...)obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wafle trzy smaki 156

mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła  50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy.  Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę delikatnie podgrzać(...)jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście jeśli macie suche wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk). Zastygnięte

Kuchcik gotuje
Sernik krakowski 182

się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory smakowe całego wypieku. - Piekąc spód ciasta blaszkę wykładamy papierem tak, aby wystawał. Ja dałam za mały arkusz i upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji(...)pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania