piórko :) Na mące ziemniaczanej i kukurydzianej smakuje nieziemsko. Na pewno sięgniecie po dokładkę :) Łatwa i szybka do zrobienia, najlepiej smakuje udekorowana słodkim lukrem :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 jajek(...)dalej ubijać. Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić objętość. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Masło roztopić, gorące wlać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego
Domowa cukiernia Ewykremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe Tortykremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe TortyDynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba(...)warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć
Mama Gotujezasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzić pyszne grzybowe risotto. Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu. Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około(...)cebuli. Dołożyłam łyżkę masła i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje. Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy
potrawyregionalnemleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów(...)rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki. Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób(...)białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy
Miód i pieprzkwasowo- zasadowej w organizmie. Aby kasza była smaczna, polecam dodać do niej trochę soli i kurkumę. Wtedy ma też ładny, żółty kolor. Jest przepyszna zarówno jako dodatek do słonych dań, jak i słodkich- np. z owocami i bakaliami na śniadanie. Polecam jeść ją jak najczęściej, jest bardzo zdrowa i po prostu przepyszna! Składniki: - 100g kaszy jaglanej(...)wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem
Wegańska kuchnia orientalnaMalinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu(...)dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Następnie przecieramy powstałą malinową masę przez sito. Mus bez pestek ponownie zagotowujemy i taki bardzo gorący przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkaŚwiąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego. składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1cebula, kawałek pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany(...)zostawiamy. Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw
Smakowite Daniadobrych, ciemnych buraków (u mnie podłużne, są bardzo słodkie) - 6 dużych cebul - 10 ząbków czosnku - 1 szklanka octu 10% (dałam 3/4 szklanki) - 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru (dałam 1 i 1/3 szklanki) - 2 łyżki soli- z lekką górką (u mnie himalajska) - ziele angielskie (6-8 kulek) - liść laurowy (2-3szt) Buraki dobrze wymyć i ugotować do miękkości(...)niej obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane buraki przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut, by lekko przestygły (zimne źle się obierają, gorące parzą). Po lekkim przestudzeniu, odcinamy końcówki i obieramy buraki (ja zakładam jednorazowe rękawice i obieram je w dłoniach, skóra odchodzi dosłownie sama). Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Smaczne Zdrowelekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem(...)wraz ze szczypiorem posiekać. Papaję obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. W woku rozgrzać olej (używam tego z pestek winogron, bo jest prawie bezwonny). Gdy będzie gorący, wrzucić kapustę z cebulą oraz dwie rozgniecione bokiem noża papryczki chilli i zasmażać 1 minutę. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Dodać sos sojowy, sezamowy i słodki sos chilli, wymieszać
W SMAKserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Proste danie, dla tych którzy nie mają czasu na siedzenie w kuchni, pieczone udka z suszonymi śliwkami. Polecam :-) Składniki: ½ kg pałek kurczaka 2 kostki rosołowe 1 łyżeczkę majeranku 1 łyżeczkę bazylii(...)odrobiną oleju. Śliwki suszone pokroić i rozłożyć na pałkach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezałożenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść ze smakiem :D Bez dalszych wstępów, przedstawiam Wam kolejne danie z serii "comfort food" - na jesień jak znalazł. Składniki: 250g mielonego mięsa wieprzowego 250g mielonego mięsa wołowego 70g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę 1 średnia czerwona cebyla pokrojona(...)łyżki mąki pszennej makaron dla 4 osób oliwa sól natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Podsmażyć na gorącej oliwie do zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao
W kuchni wieczorem