Atrakcyjne, mięsne danie z czerwoną papryką, któż nie lubi szaszłyków, można je podać z frytkami, do tego surówkę i danie gotowe! Składniki: 1 kg karkówki 2 papryki czerwone 2 duże cebule po szczypcie rozmarynu, tymianku, cząbru, estragonu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki mielonej, sól oraz pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso opłukujemy, kroimy w grubszą kostkę.Przyprawy(...)patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso paprykę i cebulę.Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla około 20 minut. Podajemy na gorąco Szaszłyki przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczewoPosiłek ubogich Palestyńczyków, taki opis serwuje nam wikipedia na temat tego bliskowschodniego dania. Faktycznie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, a stanowi ciekawą pozycję smakową dla nas. Warto podać ją jako dodatek do drobiu lub zupełnie osobno jako lekkie danie. Składniki : 4 duże cebule 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti 200g soczewicy 1/2 łyżeczki kuminu 12-15 ziaren(...)karmelizowała połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały
zobacz ich smakwidać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram się zrobić coś z innego kręgu żywieniowego. Niektóre dania na stałe wchodzą do mojego menu. Tak jak to ciacho :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej - 50 gram kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody - 170 gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy
Życie zamknięte w smakuTaverners ( http://www.thetavernersgodshill.co.uk/ ) gdzie jedzenie przygotowywane jest z tego, co w zależności od sezonu, kupowane jest u lokalnych dostawców/rolników. Mimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama(...)zaoferowania ta wspaniała wyspa. Na pewno też jeszcze odwiedzimy czosnkową farmę i do The Taverners, a jeśli kiedyś Wy będziecie mieli taką możliwość, żeby tu zajrzeć, to gorąco Wam polecam te miejsca :)! Post Isle of Wight pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDla wielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska
Jadło i czytadłokulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki suszonej żurawiny sól, pieprz(...)zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę
Jadło i czytadłokażdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia. 3. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim(...)deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. 6. Kolejno pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm. 7. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno
w mojej kuchniZupa krem z brokułów to danie które zwłasza w sezonie często gości w moim domu. Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły 2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka(...)mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jesli lubimy gęstszą zupę możemy zagęścić dodając do gorącej zupy dwie łyżki kaszy manny i miksując jeszcze przez chwilę blenderem. Zupę serwujemy z grzankami
Pyry na Gazsię nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam na dużej blaszce i dałam trzy warstwy herbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji. Stefanka – składniki: 1/2 kostki margaryny (125g) 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny 3 łyżki kakao(...)mleko, cukier, kaszę mannę i kakao – włożyć do rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników
UgotujmyTo.pltymi na mące pszennej. Dlaczego knedle bezglutenowe? Staram się zamieniać stopniowo coraz więcej potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem(...)szklanka mąki ziemniaczanej śliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce) WYKONANIE: Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź wodę i pozostaw do ostygnięcia. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Następnie dolej jeszcze 3/4 szklanki wody, zamieszaj i gotuj kolejne
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zielonacukinkaznikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach dodatkowo: 4 długie parówki 1 jajko 1 łyżka mleka Masło z mlekiem rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIndyjskie placki roti... Płaskie chlebki indyjskie. Pięknie puchną podczas smażenia. Lekko chrupiące, cieniutkie. Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania; 1/2 szklanki ciepłej wody; Szczypta soli; Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków. Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę(...)każdej z nich uformułować kulkę. Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski placek o średnicy około 12 cm. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek
Gospodyni MiejskaSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięSandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci(...)przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest
Kulinarny karnet Christophera