dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami. Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości. Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek z kurkumą. Zeszkloną cebulę(...)Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki. Smacznego Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie — BTW zupy na bazie rosołu z mojego przepisu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal
Ola la LCHFCzasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość pracochłonne, szczególnie jeśli chodzi o obieranie. Zjada się je zdecydowanie za szybko w stosunku do czasu poświęconego na przygotowanie. Ale są pyszne. Mięso jest sprężyste(...)ziaren ziela angielskiego • 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu tartego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. • Gotować ozorki do miękkości na wolnym ogniu
To co kochamKolejny pyszny Stamppot, tym razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam na inne Stamppoty: Stamppot z kiszoną kapustą, chrupkim boczkiem, jabłkami i rodzynkami Stamppot z czerwoną kapustą, marchewką i selerem z dodatk. rodzynków Oczywiście każdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami SKŁADNIKI(...)sałaty rzymskie lub 1 kilo szpinaku 200 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 czerwone twarde jabłko Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i do gorących wlać mleko i dodać masło i jajka. Ponownie postawić na małym ogniu i zmiażdżyć praską na gładkie puree. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów i podsmazyć
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj na blogu proste danie w jesiennym klimacie. Kasza owsiana to moje niedawne odkrycie. Gotuje się długo, ale za to jak smakuje! Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g świeżych kurek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę(...)zaczną się rumienić, dodać posiekany czosnek. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Gorące wyłożyć na gorącą kaszę
Czerwień i błękitPrzepis na tenże sernik widnieje w moim zeszycie z przepisami od wielu lat, jest niezwykle smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik jest jak pianka, rozpływa się w ustach, gorąco polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO -3/4 kostki margaryny -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki(...)wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy. Piana Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej) Miksujemy do rozpuszczenia cukru, Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie. Wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy około 45-50 minut w temp 170 stopni. WAŻNE-SERNIK
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki(...)śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając
Czerwień i błękitkremowej konsystencji. Do masy powstałej z utartych żółtek i kakao- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM CHAŁWOWY: Przekładamy do miski serek mascarpone i przez chwilę miksujemy
Domowe TortyWówczas na jednej z naszych tras spacerowych był pewien wegetariański bar, w którym podawano świetny chłodnik z botwiny. To pierwsze skojarzenie jakie przychodzi mi do głowy, kiedy myślę o daniu w sam raz na upalny dzień. Chłodników jest wiele, ale ten wydaje mi się być najbardziej podstawową, wręcz obowiązkową pozycją w letnim menu. Oprócz botwiny, w zupie znalazły się(...)bulionu warzywnego sól pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć i drobno posiekać razem z buraczkami, które wcześniej należy obrać ze skóry. Wrzucić do garnka z gorącym bulionem i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać ocet oraz sok z cytryny. Wymieszać i wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek
zadanie-gotowanieMoje ulubione danie z dzieciństwa to ryż z jabłkami. Mama gotowała gęsty, klejący, słodki ryż na mleku, do tego duszone jabłka z rodzynkami, kleks śmietany i duża szczypta cynamonu. Mniam! Teraz, kiedy polubiłam kaszę jaglaną, właśnie na nią zamieniłam ryż i trochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko na zdrowe(...)szklanka mleka 1 łyżka miodu 2-3 jabłka 2 łyżki jagód goji 1 łyżka miodu 1/2 małego jogurtu greckiego lekkiego szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie obficie najpierw gorącą, a później zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż wchłonie cały płyn, około 15 - 20 minut. Przestudzić, wymieszać z miodem. Jabłka obrać, dodać jagody, przełożyć do małego
Cakes By Kejtdosyć dziwne, bo różnego rodzaju placuszki jadam kilka razy w tygodniu. Pierwsze jakie udostępniłam były z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem . Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do spróbowania tych dzisiejszych z twarogu i tych z ricotty. Składniki: Placuszki: 125g twarogu półtłustego jajko 3 łyżki mąki 2 łyżki erytrytolu sproszkowana wanilia (opcjonalnie) olej do smażenia Dodatkowo(...)łyżką wody i pokrojonym jabłkiem i karmelizuj chwilę. Usmażone placuszki wyłóż na talerz, na wierz połóż karmelizowane jabłka i posyp pozostałą łyżeczką cukru kokosowego. Podawaj od razu. Kaloryczność: Całe danie ma 450 kalorii
Moja MichaWspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa(...)kostkę cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut. Ziemniaki myjemy
Kulinarne życiepowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Biszkopt kładziemy na paterze. Odkrajamy od góry
Domowe Tortypowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY : Śmietanę wlewamy do garnuszka
Domowe Tortylubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już w daniu. Polecam bo pracy jest niewiele a smak wspaniały. Idealna propozycja do zimowych dań aby przynajmniej delikatnie przypomnieć sobie smaki lata Sos paprykowo-czosnkowy do słoików Składniki: 3 kg papryki 1 cebula 3-4 główki czosnku (zależy jak lubimy można dodać mniej albo(...)pestek i ogonka i mielimy przez maszynkę razem z czosnkiem i cebulą. Powstałą masę gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 20 minut. Bardzo gorące przelewamy do słoików, zakręcamy odstawiamy do góry dnem i owijamy ręcznikiem. Tak pozostawiamy aby ostygło. Jeśli nie mamy pewności, że nasze słoiki dobrze się zamknęły możemy je pasteryzować
sierotka maRysia w kuchniFondue – wywodzące się z kuchni szwajcarskiej danie, to idealna propozycja na romantyczną randkę, gdzie równie ważne jak to co jemy, jest całe otoczenie. Jest to potrawa którą delektujemy się w sposób niespieszny, dodatek do fascynującej rozmowy, czerwonego wina, migającego światła ustawionego na stole palnika i ciepłego wieczoru. Koniec lata to ostatni moment na to, by celebrować(...)kojarzy mi się zimowo, czekoladowe imprezowo, na romantyczną kolację wybieram zaś wersję burgundzką, czyli mięsną. Fondue bourguignonne to nic innego jak kawałeczki mięsa nadziane na szpadki i usmażone w gorącym oleju, podane z różnymi sosami, warzywami – które również możemy nadziać na szpikulec i upiec, albo też i zjeść na surowo, z kawałkami chrupiącej bagietki, może sałatą? Romantyczno – randkowa
Patchwork