Tym razem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce
Oryginalny smakMożna powiedzieć - ile osób przygotowujących serniki tyle przepisów na ten ulubiony deser... Na zimno, pieczone , z bakaliami
Smakowite DaniaTa słodka przyjemność jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych . Mimo swej dużej kaloryczności i tak chętnie po nią sięgamy ponieważ poprawia nastrój i jest świetnym źródłem
Smakowite DaniaRozgrzewająca zupa ziemniaczana ze sporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na
Smakowite DaniaByć może najistotniejszym odkryciem kulinarnym była przywieziona przez Portugalczyków na Wschód pochodząca z Peru ostra papryczka chilli !!! Łącząc ją finezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasem wykluczających się smakach. Wpływy kuchni hinduskiej najlepiej widać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw(...)da się niczym innym zastąpić, a tłuczek i moździerz znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań
ClauditteMissCookingProsty sposób na zrobienie szybkiego Dania ,bez większego nakładu pracy w kuchni.Uwielbiam za to kuchnię włoską.Prosta ,nieskomplikowana , a jakże smaczna i aromatyczna.Polecam przepis dla osób co lubią fasolę. 1 makaron świderki lub Wasz ulubiony 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szkl.przecieru pomidorowego typu passata 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1 mała pokrojoną w kostkę cebula(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz ser do posypania np.parmezan lub inny oliwa z oliwek **************************************** Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek,na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną drobną cebulę ,chwilę dusimy dodajemy posiekany czosnek i zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy zioła oraz przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipochodzi z bloga Kwestia Smaku): 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego 2 – 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dałam orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek (u mnie maliny i banany) jogurt grecki i maliny do dekoracji W misce umieszczamy jogurt, jajka i olej dodajemy(...)patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy ok 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy gorące – możecie je posypać cukrem pudrem, polać śmietanką Tym razem w zabawie wzięły udział: Joanna Grażyna Joanna Asa Marzena Marzena Angelika Dorota Bożena
Szybko Tanio SmacznieOstatnio zajmujemy się działką, więc bardzo cenimy dania na szybko. Tutaj wystarczy 30 min i obiad gotowy ;) Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski(...)wymiarach 5x2 cm. Metkę dzielimy na dwie części, każdą owijamy wokół sera. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Kotlety przekładamy do sosu i dusimy. Po kilku minutach dodajemy ryż, dusimy razem do jego miękkości. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenżółtek 80 g drobnego cukru 400 g mąki 250 ml śmietanki 30-36% nasionka z 1 laski wanilii 1/3 łyżeczki soli 150 g masła kieliszek spirytusu lub innego alkoholu (dałam 2 niepełne łyżki rumu) dodatkowo konfitura różana utarta z mielonymi migdałami (u mnie tylko w 6 pączkach, reszta z truskawkową i jagodową) luier lub cukier puder Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć(...)przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy zaczyn rośnie przygotować pozostałe składniki. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Podgrzać śmietankę (powinna być letnia, ale nie gorąca). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Do utartych żółtek dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ono dość luźne
Pełny talerzjuż wcześniej z wami przepisem na pesto bazyliowe z orzechami włoskimi- TUTAJ . Gorąco polecam spróbować, tym co jeszcze nie próbowali robić domowego pesto, bo jest to dziecinnie proste i dużo tańsze. Składniki: około 150g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 30g orzechów nerkowca (mogą być(...)blendera odsączone suszone pomidory, oliwę z oliwek, połowę sera, orzechy, sól oraz czosnek i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ugotowany makaron przekładamy na dwa talerze i mieszamy z pesto. Danie posypujemy resztą sera oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy od razu. Kaloryczność: Kaloryczność całości to 1020 kalorii, a jednej porcji 510 kalorii
Moja Micharewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos z cytryną tworzą idealny duet. (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia biszkoptów) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytynowej (startej(...)batoniki Bounty wiórki kokosowe starta skórka z cytryny Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny
Di gotujeWinogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać
Kuchnia Pani Wiosnykażdy kogo interesują kulinaria, gotowanie, znajdzie w niej coś interesującego dla siebie. Sam osobiście czytając tylko rozdziały, nie zdawałem sobie sprawy, że z części tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować choć część. Nie lubię np. wątróbki, ale w tej książce jest na nią ponad 200 przepisów i myślę, że choć kilku spróbuję, żeby(...)kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i zwykłym osobom gotującym w swojej kuchni. Nikt wcześniej nie zebrał
Parowar FacetaKiedy jako dziecko jeździłam na kolonie nad morze za kieszonkowe kupowałam pamiątki do domu, zwykle były to rzeczy związane z danym miejscem. Oprócz zbierania muszelek w ostatnie dni przed wyjazdem i setki zdjęć robionych podczas pobytu, do domu przywoziłam prezenty dla całej rodziny. Podobnie było podczas wyjazdów na obozy zagraniczne. Dzisiaj rano, będąc po raz kolejny na Targu Staroci(...)wakacyjnych podróży, tych dalekich i bliskich. Za kilka złotówek udało mi się kupić takie piękne rzeczy. Przyznam, że od niedawna, jestem zauroczona motywem oliwek, które kojarzą mi się z gorącym powietrzem, pysznym jedzeniem i błękitnym niebem. Odkąd poznałam Targ Staroci w Bytomiu, do sieciówek "kulinarnych" chodzę tylko, aby zobaczyć najnowsze trendy, a później staram się znalexć skarby właśnie
Moja smaczna kuchniabialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała na nas gorąca impreza integracyjna w stylu Havana Night. Szczegóły pominę, ale myślę, że wszyscy dobrze się bawili ;) W niedzielę rano wszyscy uczestnicy konferencji byli dosyć niemrawi i lekko zmęczeni wydarzeniami poprzedniej(...)upłynął mi pod znakiem warsztatów kulinarnych. Na pierwszy ogień "Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy
Zawsze głodna!Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 100 g masła(...)przepisem na opakowaniu, tylko że w mniejszej ilości mleka (350 ml zamiast 500 ml). Studzimy. 2. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szklankę mąki. Ostawiamy do wyrośnięcia. Ja dałam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i trzymałam zaczyn 15 minut. 3. W czasie jak rośnie zaczyn rozpuścić masło i ostudzić. 4. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztą mąki, sól, 1 jajko
Moja Galeria SmakuDziś piszę dla Was przepis na "Studencki Wtorek" już nie jako studentka, ale pomyślałam, że akcja zostanie na blogu, dzięki niej będę wspominać studenckie czasy ;) Przedstawiam Wam danie, które przygotowywałam, kiedy nawet nie myślałam o założeniu bloga. Jest pyszne, a do tego smak i nazwa bardzo kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne(...)pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody) 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami
Czerwona Porzeczkaczęści owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb. Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki. Zalać zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas(...)cukru. Postawić na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wlać tyle wody ile ważyły skórki. Gotować delikatnie mieszając około 20 minut. Odstawić. Następnego dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawić dnem do góry. Używać do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi
królestwo garówsynów, rozkapryszoną nastoletnią córkę i cudownego faceta za Męża, dla którego uwielbia gotować. Teraz z racji tego, że zachorował na cukrzycę, gotuje Mężowi trochę inaczej i przepisy na te dania również zamieszcza na swoim drugim kulinarnym blogu pt. Słodka Choroba Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również(...)odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich produktów. Was zapraszamy do pasjonującej lektury bloga pisanego Z kraju, który nie istnieje , a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata