Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
Podróż w kulinariaDzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki
Smakowite DaniaSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w
W Mojej Kuchni LubięCześć! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna! Idealnie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla
Pora coś zjeśćsię kilka dni po otwarciu restauracji, promującym przy okazji październikowe menu. W Naturel, menu zmienia się co miesiąc, tak aby zawsze było zgodne z kalendarzem sezonowych produktów. Karta dań nie jest długa, mieści się na jednej kartce A4, i nie jest zapisana drobnym maczkiem. Zostały podane nam porcje degustacyjne, niestety trochę małe :( Makrela - podana na pure z jabłka(...)kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa
królestwo garówTaką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!. 30 dag.śledzia w oliwie już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy(...)dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną i oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze(...)łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając
Miód i pieprzcudowny smak pieczarek i kremówki,najpierw porusza nam zmysły dotyku , kremowe i wilgotne przechodząc do konkretnych smaków pieczarek i wędzonego boczku,cudowna gra trzech produktów,subtelnych i zmysłowych.Takie Dania najlepiej lubię.Zapraszam. 4 plasterki boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka masła 40 dag.pieczarek 150 g.kremówki śmietanki 30% 450 g.m makaronu penne( pióra) sól biały pieprz(...)CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizdanie i bardzo sobie chwalił. Nawet resztę wziął do pracy. Zuzia też dostała, ale wyjadła groszek ze swojej porcji, więc po jednej łyżeczce kaszy nic więcej jeść nie chciała. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie :) Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać(...)Smacznego! Składniki na 3 porcje: 350 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej) 2 kopiaste łyżki śmietany 18% 200 + 50 ml gorącej wody 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie) 2/3 szklanki kaszy kuskus 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej po 2-3 łyżki ugotowanego zielonego groszku na porcję po 0,5 - 1 łyżce drobno
Anioszek w kuchniOstatnio dostałam wspaniałą paczkę od FRISCO. Frisco to super market online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko. Znajdziecie w nim wszystkie produkty spożywcze, chemiczne, dziecięce, warzywa, napoje,dania mięsne, przetwory w słoikach, ryż, kasze, mąki , cukier , wszystko czego potrzebujecie. Frisco oferuje produkty znanych firm takich jak Kamis, Winiary,Kotanyi , Delekta, Dr. Oetker, Prymat itd... Jakie(...)stoicie w kolejkach zmęczeni po pracy, jesteście chorzy, wystarczy wejść na stronę sklepu, złożyć zamówienie, zapłacić przelewem lub przy odbiorze i gotowe. Siedzicie w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy a kurier przynosi Wam zakupy do domu. Sklep Frisco bardzo polecam. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.frisco.pl/.
Sama słodycz i szczypta chiliczterolistną koniczynkę, i to podczas wynoszenia mebli. Pewnie to ona sprawiła, że wszystko dobrze poszło J Obiad zrobiłam na 20.00 – pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto(...)suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec
Kuchenne zapiski Edytyprzeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą pastą ziołową nacieramy schab. Wykorzystałam dodatkowo sól peklową, aby schab miał ładny różowy kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli i pominie sól peklową, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 48 godzin(...)godzin. Schab można też dokładnie zawinąć w folię spożywczą i tak marynować. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki. Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy). W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu ciągle mieszając(...)mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu
pink envelopeSkrzydełka duszone z pieczarkami i cebulką to delikatne, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam :) Składniki - 9 skrzydełek z kurczaka - 25 dkg. pieczarek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, domowa wegeta , papryka mielona, majeranek Wykonanie Cebule kroję w półplasterki, czosnek siekam, podsmażam na szerokiej i głębokiej patelni, do cebuli i czosnku dodaję oczyszczone i pokrojone w grube(...)plastry ( ćwiartki ) pieczarki. Następnie do zawartości patelni dodaję oczyszczone i pozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródlubię takiego gorąca wkurza mnie to.. Chciałabym coś zrobić, upiec ale jest tak gorąco, że można się rozpuścić. Jutro mamy gościa, więc zrobiłam deser na zimno, jagodowe serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-) Składniki na 6 serniczków 500 g sera trzykrotnie zmielonego 2 serki homogenizowane 200 ml śmietany(...)kremówki 8 łyżek cukru pudru 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym). 6 łyżek musli Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki jagód i resztę rozdrobnić blenderem a następnie dodać
Na słodko lub wytrawnieindyka 30 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać pokrojone dość drobno pieczarki i na większym ogniu mieszając podsmażać z 5 minut(...)papryk odciąć czubek, usunąć pestki, opłukać i nadziać kaszą do pełna lekko ubijając nadzienie do rondla dać olej i podsmażyć papryki z 2 minuty z każdej strony i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu smaczne, dość lekkie i zarazem syte danie na obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępoczątek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.... ...ta da da dam... ... Pierogi ruskie .... Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję. Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki szklanka(...)ciepłej wody odrobina drożdży 1 łyżeczka soli 1 kg ziemniaków 500 g twarogu 3 cebule 3 listki mięty 3 łyżki oleju sól, pieprz Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą z czajnika (szybciej się ugotują), posolić i gotować do miękkości a następnie ostudzić. W międzyczasie pokroić cebule w drobną kostkę a następnie podsmażyć na 3 łyżkach oleju aż będzie złota na brzegach
Złote przepisypapryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii Wykonanie: Cukinię kroimy(...)razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut. GOTOWE
Czerwona Porzeczkaosobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto : - 1 szkl ciepłego mleka - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej) - pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - 3,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne biszkopty ( pokruszone) Dodatkowo : - jajko roztrzepane z łyżką mleka
Smaczne Zdroweprostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego , która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo , to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej , że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie(...)mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej) - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2) - szczypta soli W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie
Smaczne Zdrowe