dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:196/571)

Zapiekane ziemniaki 120

Najczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 1 szklanka mleka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry(...)Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Zalać ziemnaki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut. • Podawać na gorąco posypane szczypiorkiem

To co kocham
Gofry z ziemniaków 143

Następne opiekałam dłużej, ok. 5 minut, i wyszły zwarte ze sztywną skórką. Po wierzchu polałam aromatyczną oliwą, która zatrzymała się w zagłębieniach i nadawała daniu cały smak. Składniki: • 6 średnich ziemniaków • gałązka rozmarynu • 1 łyżeczka soli Aromatyczna oliwa • 1/4 szklanki oliwy • 2 ząbki czosnku • 15 igiełek rozmarynu • sól do smaku Wykonanie: • Ugotować ziemniaki(...)przez praskę czosnkiem utartym z solą. • Ugotowane ziemniaki wkładać po dwa do nagrzanej i wysmarowanej oliwą gofrownicy. • Zapiekać ok 5 minut, aż skórka będzie złotawa. • Gorące polać aromatyczną oliwą

To co kocham
Żeberka w sosie słodko – pikantnym 190

często odwiedzacie strony właśnie z przepisami na żeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy Sos: 120 g brązowego cukru (ok. ½ szklanki) ½ szklanki(...)jasnego sosu  sojowego 2 łyżki musztardy Wykonanie: Do dużego garnka wlałam wodę, zagotowałam z listkiem laurowym. Żeberka opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki  i włożyłam do ganka do gorącej wody. Przykryłam przykrywką i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 45 minut. W tym czasie przygotowałam sos: Do rondelka wsypałam cukier i zalałam wodą.  Wstawiłam

Kuchnia u Krysi
KREM BAWARSKI Z POZIOMKAMI 189

SKŁADNIKI :  500 ml mleka 5 żółtek 200 ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki ) 2 duże łyżki żelatyny okrągłe biszkopty około 15 sztuk  poziomki ( mogą być również inne owoce )  forma na muffinki lub małe salaterki słodka herbata do namoczenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Żółtka z cukrami ucieramy mikserem na kogiel-mogiel. Dalej ubijają wlewamy ciepłe mleko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy. Następnie 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy ją do masy z  jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki. Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka na chińską nutkę 216

Przepis na surówkę dostałam od znajomej, bardzo mi zasmakowała, zmieniłam tylko skład zalewy, osobiście wolę bardziej delikatną. Doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami orientalnymi. Składniki: 0,5 główki kapusty białej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku Zalewa: 1/4 szklanki cukru 1/5 szklanki octu WOM Parczew 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę(...)nożem lub za pomocą szatkownicy, obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko przekładamy do miski. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę przelewamy do miski z warzywami, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki żeby warzywa zmiękły

Bajeczna Kuchnia
Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami 131

Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :)   Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona(...)jajko 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane

Kucharzyca
Udka zapiekane z cukinią, marchewką i cebulą 171

szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje(...)krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Kuskus z bazylią 129

Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie ! Kuskus z bazylią Czas wykonania(...)bulionu ) 2 łyżki posiekanej bazylii 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: bazylię, cebulę, sok z  cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 165

kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu. Z podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek(...)warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego) - szczypiorek (opcjonalnie) - grzanki (opcjonalnie) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oleju kokosowym do miękkości, pod koniec dodać obrane, przeciśnięte przez

Smaczne Zdrowe
Wuzetka z niespodzianką 185

budyniem  i proszkiem do pieczenia 2. - Płatki żelatyny zamoczyć na 5 minut w zimnej wodzie aby zmiękły  - Wyciągnąć z wody wycisnąć przełożyć do innego pojemnika wlać 1/2 szklanki gorącej wody  - Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać  ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić(...)wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt  Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory  Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu  dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu - na górę dać drugą  połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą Polewa - Nutellę rozpuścić z margaryną na  wolnym ogniu mieszać aż się

W królestwie smaków Beaty
Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem 151

dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych -  po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju Placki ziemniaczane z serem wędzonym Wykonanie(...)jednej strony i odwróciłam. Na każdym placku ułożyłam dwa plasterki sera, posypałam kminkiem i nakryłam patelnię przykrywką. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż ser zrobił się gorący i mięciutki - rolada ustrzycka nie jest niestety specjalnie topliwa. Lecz mimo to placki smakowały rewelacyjnie

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem 156

bezmięsne danie z makaronu. Przepis dostałam wiele lat temu od mojej Mamy, która z kolei przyniosła go od jednej z koleżanek. Skosztowałam, polubiłam i przyrządzam go dość często. Danie jest wygodne, szczególnie wtedy, kiedy wypada zjeść coś bezmięsnego, a nie ma specjalnie dużo czasu na gotowanie. Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem Składniki na 2-3 porcje(...)masła opakowanie 200g kwaśnej śmietany 18% 20 dag białego sera półtłustego Wykonanie: Nastawiłam wodę na makaron, po czym ugotowałam go według przepisu na opakowaniu. Odlałam, lekko zahartowałam (powinien pozostać gorący). W międzyczasie na patelni rozgrzałam masło, wlałam do niego całą śmietanę. Smażyłam aż do zwarzenia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru (poszczególne fazy smażenia na zdjęciu). Należy od czasu

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA KREM SZPARAGOWY, BEZGLUTENOWY 174

bulionu (lub wody) - 2 żółtka - sól do smaku - koperek - ksylitol lub cukier (gdyby szparagi miały gorzkawy posmak) Szparagi obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w bulionie (ja dałam 250ml bulionu i 500ml wody), do miękkości, ja gotowałam swoje ok.15 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia. Odłożyć kilka kawałków szparag w całości (najlepiej łebki), a pozostałe szparagi zblendować(...)palnik, dodajemy kremówkę, doprawiamy solą i całość zagotowujemy. Gdyby zupa miała lekką goryczkę doprawiamy ją także ksylitolem (lub cukrem).. Żółtka przekładamy do kubeczka, dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze kilka łyżek i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy masę żółtkową do garnka ze zmiksowanymi szparagi i dokładnie mieszamy. Zupy nie należy już gotować, możemy

Smaczne Zdrowe
Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim 186

delikatnie bokami podlać oliwę, lepiej będzie się smażył, jeśli Wasza patelnia nie jest w najlepszej kondycji ;) W między czasie opłuczcie i obierzcie z łodyżek szpinak, a następnie przelejcie gorącą wodą, aby się zblanszował. Jak odcieknie z wody przełóżcie go na omleta i posypcie pieprzem i kukurydzą. Omlet powinien być gotowy :) Jeśli dobrze jeździ po patelni, a wierzchnia część jest(...)gotowy. Pamiętajcie, że omlet najlepszy jest taki lekki, nie przesmażony. Podajemy go samego np. z grzankami lub nasz ulubiony sposób z ryżem basmati i surówką. Może być oczywiście samodzielnym daniem. Wybór należy do Was. Pozdrawiamy

vegetanie
Poniedziałkowy "fit" - potrawka z kurczakiem i kuskusem 339

pizzerii. Obiadek bazuje na kaszy kuskus, którą to uwielbiam i to nie tylko za jej smak, ale za łatwość i szybkość przygotowania, oraz za to, że sprawdza się w daniach słodkich, słonych, zarówno obiadowych jak i deserowych. Jej uniwersalność bardzo mi odpowiada dlatego zawsze mam w domowych zapasach przynajmniej jedno opakowanie tej kaszy. Potrawka z kurczakiem i kuskusem SKŁADNIKI(...)pora 1 łyżka płatków suszonego pomidora 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka oleju pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki delikatnie posypujemy solą i zalewamy gorącą wodą, ponad poziom kaszy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pokrojony na paski i oprószony solą filet z kurczaka. Gdy kawałeczki kurczaka nie będą już surowe dodajemy pokrojonego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania