dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:186/571)

Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 172

chlebie przygotowanym z poprzedniej mieszanki którą wykorzystałam, tak i tutaj wykonanie jest bardzo proste – 500g gotowego produktu mieszamy z 300ml ciepłej wody. Pamiętajcie tylko, żeby nie była zbyt gorąca – 60⁰C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie(...)robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam je w kulę, włożyłam do misy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze, było przykryte folią spożywczą. Wyjmujemy je z misy na oprószony mąką blat i formujemy – tym razem zrobiłam owalny bochenek, wykorzystując owalny koszyk na pieczywo

Karo in the Kitchen
Sok jabłkowo-śliwkowy z sokownika 122

send', 'pageview'); SOK JABŁKOWO-ŚLIWKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - około 2 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - około 1,5 kilograma śliwek - 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości owoców) - woda Przygotowanie: Owoce myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych oraz pestek, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy(...)odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Chłodnik arbuzowo – melonowy 73

Chociaż fala upałów za nami, to mam nadzieję, że lato nas nie opuści tak szybko. W gorące, parne dni gdy temperatura w domu i na dworze sięga zenitu marzymy tylko o ochłodzie – o chłodnych czy wręcz lodowatych napitkach, ale także o posiłkach. Wszelkie chłodne zupy są jak najbardziej wskazane (w termosie możemy przetransportować ją w prawie dowolne miejsce(...)uszczerbku na temperaturze). Taką chłodną, aromatyczną zupę jadłam u swoich teściów i postanowiłam dla Was odtworzyć to pyszne danie! Do przygotowania ok 20 porcji (1 porcja = 1 bulionówka) potrzebujemy: – 1 kg miąższu arbuza – 1 kg miąższu z melona – 1 ogórek gruntowy – kilka listków melisy – 1 łyżka octu winnego – odrobina pieprzu do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 137

wychodzę - Ptysia również odmawia stanowczo zbyt długich spacerów, a co się będę sama włóczyć ... W związku z tym, zamiast letnich aktywności i kręcenia lodów, siadam na kapie z kubkiem gorącej herbaty i książką o jedzeniu. W przerwach szukam jakichś ciekawych przepisów, szczególnie nadających się w plener (mamy w planie dwa wypady, mam nadzieję, że pogoda dopisze). Drapię Ptysię za uchem(...)zaległe odcinki ulubionych seriali... Dobrze jest mieć wakacje. Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę niesamowitego. Zainspirowała mnie Ania swoim bazyliowym deserem. Ogólnie bazylię uwielbiam, stosowałam ją już w słodkich daniach i bardzo mi odpowiada jej świeży aromat. Pannę cottę lubię bardzo, ale creme brulee wręcz ubóstwiam. Kremowa konsystencja i chrupiąca cukrowa skorupka to proste, a zarazem ogromnie uzależniające połączenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz wieprzowy z kaszą 129

jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka(...)Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na gorącym oleju przez 10-15 min. Jeśli mięsa robicie dużo to smażymy „na raty” – temperatura przy obsmażaniu musi być wysoka. Pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy

Ugotuj to sam ...
Lasagne z makiem 103

łyżka cukru,              cukier wanilinowy             12 płatów makaronu(lasagne) Sposób wykonania: Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty(...)makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko, że u nas to danie było na stole zaledwie 10 minut . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 163

Zupki chińskie ....  Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej(...)torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem

Taste Therapy
Tartaletki z kremem i mandarynkami 144

kremowe wypełnienie  i orzeźwiające, soczyste owoce.  Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu  to taki mały symbol  i propozycja na słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200  g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem(...)mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska  wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc biologiczny, umyty i  sparzony  gorącą wodą/ oraz: mandarynki do dekoracji

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z bobem i miętą 129

Obiecałam sobie, że jakbym nie wiem jak było gorąco tego lata, to nie będę narzekać… Lato na Wyspach rzadko jest takie łaskawe, więc cieszę się z każdego ciepłego dnia. W ostatni weekend pojechaliśmy na farmę i zbieraliśmy porzeczki, maliny i…… truskawki :)! A to przecież już początek sierpnia! Zrobiłam trochę(...)dżemów, ale część tych skarbów przeznaczyliśmy na pierwsze nasze eksperymenty z nalewkami…. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.. i czy da się to wypić ;)? Oczywiście takie wysokie temperatury sprawiają, że mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania… jak ta sałatka z bobem i miętą, którą znalazłam na blogu Natalii . Bób bardzo lubię i zjadam go zaraz

UgotujmyTo.pl
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 203

dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao masa(...)serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 g białej czekolady sok z 1/2 cytryny 4 łyżki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 100 ml gorącej wody 500 g truskawek dodatkowo: 7 truskawek Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Indyk na sposób azjatycki. 197

jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski indyka  ok. 2 minut stale mieszając. Usmażonego  zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek(...)smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania

Kulinarny karnet Christophera
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 213

oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojoną pancettę; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera(...)mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika, posypujemy jajka resztą sera i dopiekamy kolejne 8 minut. Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonego boczku. Doprawiamy danie czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast, z ulubionym

Gorący kąsek
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 271

naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika. Postanowiłam ulepszyć zwykłą wersję, dać upust swoim kawowym upodobaniom i zachciance nie tylko na pyszny, ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY SERNIK NA ZIMNO . Wielkie brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO(...)duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć

W kuchni Karmel-itki
Pesto z Chlorellą 160

moździerzu według mnie w ogromnym stopniu podnosi walory smakowe dania. Tym razem postanowiłam dorzucić szczypiorek i chlorellę. Jeśli przeczytaliście post dotyczący chlorelli, wiecie, że alg nie poddajemy obróbce cieplnej, więc do tego pesto chlorella pasuje idealnie. Proponuję chlorellę dodawać stopniowo i po dodaniu próbować. Takie działanie da Wam możliwość stworzenia smaku idealnego dla siebie. Składniki: 2 szklanki listków(...)malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej kolejności wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii i szczypiorek siekamy. Część zieleniny wkładamy do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty parmezan, posiekany czosnek,orzechy i bazylia

Blondynka Gotuje
Ciasto japońskie 1149

ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza i puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe(...)ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Masa serowo-śmietanowa: 1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej) 500 ml śmietany 30% 170 g cukru pudru (można dać trochę więcej) 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki wrzącej wody Frużelina wiśniowa (lub 2 puszki po 400 g gotowej frużeliny): 800 g wiśni (mrożonych lub świeżych

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania