kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku, na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżki masła lub oliwy 1 łyżka oliwy 2 garści zielonych liści jarmużu (bez twardych łodyżek) 2 ziemniaki obrane i pokrojone(...)kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
cool and mintydałam całą, niedużą główkę) - 4 płaskie łyżki soli himalajskiej (można dodać morską) Ogórki umyć, pokroić w podłużne plastry, mniej więcej takiej samej grubości. Upakować ciasno w przygotowane wcześniej słoiki, czym ciaśniej tym lepiej. W garnku przygotować marynatę z wody, octu, cukru, dodać curry, kurkumę, pokrojone w plastry, obrane ząbki czosnku, sól, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Marynatę zagotować i gorącą
Smaczne Zdrowekwiatów lawendy (świeżych lub suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać(...)plasterkami cytryny. Pijąc można wyobrażać sobie, że odwiedza się właśnie chorwackie miasteczko Hum – najmniejsze miasto świata, gdzie piłam tę lemoniadę pierwszy raz w życiu. Źródło: wikipedia Smacznego ! Nie dajcie się upałowi i napiszcie koniecznie w komentarzach, który przepis podoba się Wam najbardziej. Do zobaczenia :) Paula Wpis dodaję do akcji: Artykuł Lemoniada w trzech smakach pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkmówi za siebie: kiełbasa eksportowa, schabczak w bułce, kaszanka z przydziału, czy babciny kompot spod lady, to tylko niektóre towary luksusowe z ich posiłków pierwszego sortu. I, mimo że dania kompletnie w nie moim guście to chłopakom, naprawdę należą się gratulacje za pomysł. Podczas niedzielnych Ulicożerców nie mogło oczywiście zabraknąć cotygodniowego Bazaru Smakoszy . Tym razem w wersji dość(...)okrojonej, ale niepozbawionej ulubionych stoisk. Przechodząc obok Ottomańskiej Pokusy , nie mogłem oczywiście się oprzeć i nie zakupić kilku kawałków mojej ukochanej baklavy, Obok tradycyjnej z orzechami włoskimi i pistacjami, gorąco polecam kokosową w formie bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie
Food Squaredałam grzybowy, bo akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Przygotowanie: Jajka ubijamy w dużej misce - do tego przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość. Do jajek dorzucamy posiekanego kurczaka oraz krewetki. Mieszamy. Dodajemy szczypiorek sos sojowy oraz sos chilli. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam masło) i gdy jest już gorący
Życie zamknięte w smakuBarszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu! Składniki: 3 buraki 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk) 2 łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz(...)czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni
Moja Galeria Smakukoloru barwnika i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach(...)powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy
na moim stole...dosłownie i w przenośni! ;) Moje obawy okazały się zupełnie bezpodstawne - zupa jest po prostu wspaniała. Zgodnie z moim kolejnym przeczuciem, że jest też wyjątkowo sycąca, nie robiłam dziś drugiego dania i to z kolei okazało się jak najbardziej słuszne. Zupa jest ostra, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i prawdziwie meksykańska. Składniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry(...)oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta
Kuchnia Prezydentowejsmaki, których się nie zapomina. I za którymi się tęskni, niezależnie ile się ma lat i ile nas dzieli kilometrów od rodzinnego domu. Są dania, które zawsze wzbudzają w nas sentyment i kojarzą się z dzieciństwem. Z babcinymi wypiekami. Spacerami do lasu. Z zupą mleczną gotującą się każdego ranka... Ten deser jest dla mnie w pewien sposób(...)osobiście preferuje wersję waniliową, ale męska część mojej rodziny zawsze domaga się tej czekoladowej:) Dla niektórych budyń w takim wydaniu może być zupełnie nie do przyjęcia:) Ale nie dajcie się zwieść pozorom - to naprawdę smaczne połączenie przypominające w smaku jabłecznik z budyniem:) I najlepiej prosto z lodówki - dobrze schłodzone:) Składniki na 2 duże porcje opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego
My simple kitchendosładzam. Przed zagotowaniem ściągam z ognia.* Żelatynę wsypujemy do 1/5 szklanki wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Żelatynę wlewamy do owoców mieszając całość trzepaczką. Przygotowane owoce rozlewamy do szklaneczek, wystudzone wstawiamy do lodówki. Świetnie smakuje z bitą śmietaną, kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego(...)Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania musu o bardziej stałej konsystencji dajmy odrobinę więcej żelatyny
Plate of JoyStrogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne! Składniki: - 70 dag łopatki wieprzowej; - 0,5 kg pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 czerwona papryka; - mała łyżeczka mąki; - 1 duża(...)cebula; - 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego; - 1 łyżka ostrej musztardy; - 1 mała śmietana 12%; - sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka; Wykonanie: Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić, aż mięso zmięknie. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, podsmażyć i dodać z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami do mięsa. Mąkę rozrobić w niedużej ilości
dom-agi.plwięc dzieci też na pewno chętnie zjedzą:) Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Placuszki z ziemniaków i twarożku wyglądają tak: Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie to było ok. 4 łyżek) twarogu tyle samo co ziemniaków (u mnie to był twaróg tłusty Piątnicki) 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki(...)będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy gorące Smacznego :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMajowe" SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ CHAŁKĘ na ciasto: 500g mąki łyżeczka soli 7g suszonych drożdży lub 30g świeżych * ( użyłam świeżych ) 1łyżka cukru 2jaja 2łyżki cukru * ( dałam 4: ) 200g mleka 40g masła na kruszonkę : 40g mąki 25g masła 1,5 łyżki cukru dodatkowo : 1żółtko 1łyżka mleka Mąkę wymieszać w misce z solą. Drożdże rozpuścić z łyżką(...)cukru i 3 łyżkami mleka. Odstawić do aktywacji drożdży, czyli na ok. 10-15min. Jaja roztrzepać z cukrem. Masło roztopić, dolać mleko. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący. Zrobić w mące środeczek. Wlać w niego po kolei: drożdże, mleko z masłem i jajka. Wy rabiać ciasto ok. 10min *( ja wyrabiałam maszynowo i trwało
KUCHARNIAZiemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki 440 dag filetu
Szybko Szybkowardać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca
Ciastkozercy