dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:173/571)

Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami 78

osobne danie. Doskonała na ciepło, wtedy poczujemy jeszcze mocniej cudny aromat mięty. Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu 2 łyżki posiekanej mięty 2 garści czarnych oliwek sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorący bulionem. Przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
lody jagodowe ze śnieżki 98

części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe.  Składniki:  2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Crumble jabłkowe z granolą 207

gorąco :) 4 jabłka 1 szklanka granoli 1/4 szklanki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1/2 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach masło z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wsypać do nich granolę cukier i cynamon. Wymieszać. Cukru można dać więcej lub mniej

https:KKuchniaMniam
Sos koperkowo śmietanowy. 172

początek dać tylko jedną) dodać masło. Zagotować i pozostawić na chwilę na małym ogniu. Gdy jest zbyt mało słony dodać pół kostki rosołowej lub odrobinę soli. Do miski nalać 250ml zimnej wody i rozrobić ją z czterema czubatymi widelcami mąki. Gdy nie ma już grudek dodać śmietanę i rozmieszać. Do rozrobionej śmietany dodawać powoli, po łyżce gorącego wywaru

W kuchni u Moniki
Ryż z bobem i szpinakiem 137

dania mięsnego. Ryż z bobem i szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka  bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek Wykonanie: Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion

Kulinarne przygody Gatity
jarmuż z kuskusem 166

smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała sok z połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą

Miód i pieprz
Lody maślankowe 122

dałam 1/3 szklanki  ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzewać tak długo aż prawie się  zagotuje. Żółtka i cukier ubić w misce. Stopniowo wlewać gorącą

Stare Gary
Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 113

migdałów (dałam migdaly w czekoladzie) Ciasto: Jajka ubić z cukrem; masa powinna podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć(...)Odstawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ja użyłam migdałów w czekoladzie więc je tylko posiekałam. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Gdy trochę ostygnie, ale nadal będzie gorąca, dodawać do niej malutkimi porcjami serek. Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać

My simple kitchen
Pierogi z soczewicą 119

danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki

Bea(u)ty kitchen
Gorąca czekolada z chili, wanilią i cynamonem 126

trzeba komuś dać czerwone serduszko? Jakoś to do mnie nie przemawia... Osobiście wolę Noc Kupały, bądź jak kto woli Noc Świętojańską. Tam jestem w stanie dostrzec pewną magię... A Walentynki cóż... dzień jak co dzień. W końcu zawsze jest przyjemnie dostawać prezenty, czy pójść do teatru, kina lub na kolację :) Dlatego dzisiejszy dzień zaczęliśmy od afrodyzjaków - kubkiem gorącej czekolady

Pełny talerz
Torcik cappuccino 333

wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także

Na słodko lub wytrawnie
Kluski z makiem i bakaliami 186

ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku. Rodzynki zalać gorącą wodą

Gospodyni Miejska
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 210

można dać więcej lub mniej to zależy od naszego gustu i smaku). Następnie owijamy je gazą i szpagatujemy sznurkiem. Wieszamy w ciepłe i przewiewne miejsce. Nie polecam grzejnika. Mięso może nam się szybko zepsuć. U mnie wisiało pod okapem. Po 5 dniach nie darowałam i spróbowałam. Wyszło wyborne i takie jak zapamiętałam. Koneserom mniejszym i większym gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również   mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego(...)kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól

Fabryka pomysłów
Terrina wielkanocna 2680

Wielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze(...)gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania