dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:168/571)

Zupa fasolowa 153

dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Tacos 191

przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego 100 g fasoli czerwonej 1 pomidor 1 czerwona papryka 100 g kukurydzy 1 cebula Kilka listków sałaty 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki kukurydzianej 50 g mąki pszennej Pół szklanki gorącej wody Przyprawa tacos

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1230

pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki oleju,  4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, Przygotowanie: Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony, dałam do miski,przykryłam

Swojskie jedzonko
„Retro Warzywa” – recenzja 130

które otrzymamy z danych składników, informacja o zawartości glutenu. Przygotowanie jest opisane w punktach co znacząco ułatwia gotowanie. Mówimy to z własnego doświadczenia Kolejna strona, to sama rozkosz dla oczu. Przepiękne, wyraziste zdjęcia i nasycone kolory, wszystko to zachęca do wykonania potrawy. Książka jest ślicznie wydana i z pewnością ucieszy każdego fana zdrowej kuchni. Reasumując, gorąco polecamy zaopatrzyć się

Ania i Marcin gotują
Zupa musztardowa holenderska 195

bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać

Pociąg Do Kuchni
Wielkanocny wieniec bezowy 173

przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 dużych białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej kawy Kawę rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Wegańskie ciasto cytrynowe 167

możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę

greenscarf
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 198

grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki

Trzeci talerz
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 182

fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć, a następnie zasypać je trzema płaskimi łyżkami cukru i rozetrzeć je – najlepiej w wyskim naczyniu. W rondelku rozpuścić masło. Gdy będzie już gorące i rozpuszczone, zdjąć

Karo in the Kitchen
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 177

przyprawy do piernika (dałam 3 tej firmy ) Przygotowanie: Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać. Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu

Domowa Cookierenka Agi
Flammkuchen z botwinką 163

Można dać na wierzch łyżkę jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym

Stare Gary
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 157

daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja  smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki

Kraina Miodem Płynąca
Zapach cynamonu 146

świeczki, zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną (najlepszej, choć podobno trującej ) i usiadłam w fotelu, napawając się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Rzeczonym było przedwczoraj zagniecione ciasto, które leżało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka -  bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało z siebie wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa nutella 172

tego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy

Malinowe Pocałunki
PRZETWORY - Ogórki w musztardzie 175

da się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy,  3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 113

rozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię to samo. Na 3 dzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie(...)bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam do pieca. Pamiętajcie że chleb czasami wyrasta dłużej nawet do 12 godzin. Więc dajcie mu tyle czasu ile potrzebuje.  PIECZENIE: - na kamieniu - czas 48 minut do 55 minut - temp. pierwsze 15 minut 220 stopni C (dół + termoobieg) - kolejne  25 minut 200 stopni

SMYKWKUCHNI
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 194

każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest(...)pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy 15-20 minut. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Jak każdy domowy chleb, tak i ten jest przepyszny z samym masłem. Jeśli chcecie dodać do niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie

Karo in the Kitchen
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 237

Rosotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować(...)Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować

https:KKuchniaMniam
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 278

stymulującymi zmysły afrodyzjakami. Czy nie brzmi to jak uwodzicielski dodatek to pozostałych przyjemności związanych z całym walentynkowym dniem? Przyjemności mogą zacząć sie już przy zakupach we dwoje, kontynuować przy gorącej kuchni, a moment kulminacyjny mieć miejsce w sypialni. Taki wspólnie spędzony dzień to afrodyzjak sam w sobie. Nie tylko zaoszczedzicie pieniądze nie wychodząc do restauracji, ale także będziecie mieli wyłączność(...)się. Jestem tutaj, żeby wam pomóc. Osobiście wybrałam kilka składników znanych z silnych właściwości afrodyzyjnych i połączyłam w jeden prosty do wykonania, ale seksowny i przepyszny przepis. Takie właśnie danie sprawi, że nie tylko wasz walentynkowy dzień, ale i noc będą niezapomniane. Obiad afrodyzjak z łososiem Składniki (na 2 osoby) 2 równej wielkości filety z łososia o wadze

Jem więc Jestem
Barszcz czerwony z bobem 128

W staropolskiej kuchni barszcz czerwony często podawano z bobem. W sezonie letnim warto wracać do tego sprawdzonego od wieków połączenia, bo jest to bardzo dobrze dobrana

Wiszniówka
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 105

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3   Składniki Farsz: 50 g ryżu 200 g łopatki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego

R'n'G Kitchen
Cannelloni z mięsem i pomidorami 134

oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty).  Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem(...)wodzie, aż będzie al dente. Gotowy makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Każdą rurkę cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy je jeść. Makaron napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy

Smak mojego domu
placuszki z płatków owsianych 162

                 placuszki z owsianych płatków Owsiane płatki, pełne cennych składników, to wyśmienity pomysł na śniadanie. Szczególne w chłodny

Miód i pieprz
Letni zestaw - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 178

Idealne połączenie na letnią, upalną pogodę. Oczywiście najlepsze mleko jest od "prawdziwej krowy";) Ciocia uraczyła mnie mlekiem a mama sposobem na szybkie "zakwaszenie" - wystarczy wlać mleko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 227

delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego(...)chwilę podsmażyłam (można dorzucić grzyby już obgotowane ok.10-15 minut). Na małej patelni wysmażyłam na chrupko drobno pokrojone plastry boczku. Dorzuciłam je do garnka z grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość

Smaczne Zdrowe
Miętowe rosotto 169

diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli(...)oliwie dopełni szczęścia. SKŁADNIKI: 1 por pokrojony w cienkie krążki lub 1 cebula posiekana w kostkę 300 g ryżu na risotto 2 łyżki oliwy+1 łyżka masła 1 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Węgierska galuszka z boczkiem 111

wodę z solą i 2 łyżkami oleju. • Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. • Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku. • Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut. • Boczek pokroić w paski(...)Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka jest tak popularna jak u nas ziemniaki. Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni. {jcomments

To co kocham
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 997

się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;) Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!). Sycące, gorące i dość...tłuste

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 143

gorącego piekarnika na około 45-50 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu, wystudziłam w foremce. Przełożyłam na talerz i upudrowałam cukrem pudrem.     Kiedy ją przekroiłam, moim oczom ukazał się ciekawy widok...     Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys   Po więcej przepisów na świąteczne dania

Kuchnia u Krysi
Kurki w śmietanie z marchewką, natką pietruszki i makaronem maccheroni 141

najdrobniej się da. Na patelni rozgrzewam niedużą ilość masła klarowanego (mała łyżeczka). Wrzucam cebulę, marchewkę i czosnek. Smażę, jak marchewka zacznie robić się miękka, wrzucam umyte kurki. Smażę około 15 - 20 minut, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i mieszam. Duszę do momentu, aż śmietana nam zgęstnieje. Dorzucam makaron, mieszam i gorące przekładam na talerze

kruche babeczki
Pomysł na zdrowe śniadanie 105

ulubione dodatki, ja dałam kawałek plastra pomidora( opcjonalnie ) Przygotowanie jajek: Szynkę kroimy w kostkę, rozkładamy do dwóch miseczek. Wbijamy po jednym jajku do miseczki. Przyprawiamy, układamy kawałek pomidora i posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy miseczki do parowaru na 15 minut ( po tym czasie żółtko będzie na twardo, jeśli lubicie na miękko, skróćcie czas parowania do 10 minut). Podajemy gorące. Artykuł Pomysł

NiePieprz.pl
Chrzanowe roladki z szynki w galarecie 194

tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach. Składniki: 200 g szynki konserwowej 2 l wody 1 kostka rosołowa 150 g żelatyny 100 g serka ricotta 150 g twarogu naturalnego 3 łyżki chrzanu szczypta soli szczypta pieprzu do dekoracji : marynowane grzybki, marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową

Taste Therapy
Aromatyczna tarta z burakami 166

się da. Na ciasto wyłożyć ponad połowę buraków, rozłożyć na nich pokrojony ser pleśniowy, a następnie wyłożyć resztę buraków. Na wierzchu rozłożyć oliwki pokrojone na połówki. Włożyć tartę do piekarnika i piec ok. 30 - 40 minut. Piekłam w piekarniku nastawionym na pieczenie od dołu, więc uprzednie podpiekanie spodu tarty nie było konieczne. Podawać na gorąco, np. z kleksami jogurtu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 177

bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe w kokosowej tempurze - Makaron chow mein z krewetkami na ostro Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 160

minutach wyłączamy gaz. Gorącą zupę blendujemy pulsacyjnie na niezbyt gładki krem (lub jeśli ktoś lubi to na gładko blenduje). Całość starannie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy posypane kawałkami upieczonej dyni oraz posypane świeżym tymiankiem lub kolendrą. Smacznego! Ja lubię zupę bardzo wyraźną w smaku, ale polecam eksperymentować ze smakami. Lepiej na początku dać mniej jakiegoś składnika

Naturalna Kuchnia
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 146

zagotowałam. Gorący - wlewałam do słoików... i już. Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia. A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową...  wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg. pomidorów ;-) Polecam też pomidory w kawałkach , idealne do gulaszu, spaghetti  czy innych ulubionych dań z dodatkiem

potrawyregionalne
Odtłuszczone frytki z batatów 161

gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić, żeby nie były to "zwykłe" frytki? Posłużyć się batatami! Bardzo lubię frytki z selera, marchewki, dyni, można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi ich tyle, że najedzą się nimi trzy osoby, jeżeli będą one dodatkiem do dania, a nie głównym daniem

Be Fit Be Strong
Zupa węgierska 138

rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól  2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować

Kuchenne aromaty
Świderki z sosem z awokado i serka naturalnego 169

makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Z reszty składników robimy sos, po prostu je ze sobą mieszając. Gorący makaron mieszamy

MamaOskarka
Muffiny kawowe z krówką 138

brązowego cukru (dałam cukier kryształ); 2 jajka; 200 g mąki pszennej; 100 g zmielonych migdałów; 125 ml mleka; 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; 1/2 opakow. suszonych drożdży; szczypta soli; 12 cukierków "krówek" lub innych karmelowych (miękkich);     Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać jaja-jedno po drugim. Następnie dodać kawę (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody), mąkę, drożdże

In my kitchen
Domowa lemoniada z pomarańczy i truskawek 256

lemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki a w tym tyle syfu........ SKŁADNIKI :    z tej porcji otrzymałam 1 dzbanek ok 1,5 l woda lekko gazowana(...)użyć niegazowanej ) ok 1,5 l pomarańcze 2 szt  truskawki 2 garście  listki mięty wedle uznania  2 łyżki miodu  kostki lodu   - pomarańcze parzymy gorącą wodą z jednej wyciskamy sok a drugą tniemy na kawałki - do dzbanka wlewamy wodę dodajemy miód i dobrze do wymieszamy - dodajemy do tego sok z wyciśniętej pomarańczy, plastry pomarańczy, umyte

Basia w kuchni
PLACUSZKI CUKINIOWE 116

Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku. SKŁADNIKI: - cukinia (4-5 małych), - 4 jajka, - ziemniak 2 małe (niekoniecznie), - cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra, - przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny, - mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy sok, to można dać mniej). Cukinię ścieramy(...)razie czego mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach. Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie.  Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania