dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:159/571)

Pieczone jabłka jesienne. 167

Facebooka. Dzisiaj chciałabym Wam gorąco polecić przepis na pieczone jabłka jesienne. Taki deser zdecydowanie zastąpi Wam kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych

SMYKWKUCHNI
Pierogi z truskawkami na musie śmietanowo-truskawkowym 127

muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki 125 ml wody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych  na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy. Następnie

Viola cooks with passion
Schab wędzony 462

szklanki i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia.    Czosnek kroimy w drobna kostkę i ścieramy z połączonymi solami i cukrem. Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy wystudzony napar razem z przyprawami i mieszamy.   Do solanki wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 dni. Mięso obracamy w solance raz da dobę.    W okresie

Maminek kulinarny
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 362

gładką masę. Płatki amarantusa zalać gorącą wodą i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i siemię lniane. Ponownie zblendować. Masę przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe, delikatnie zmielone (warunek niekonieczny) płatki owsiane i amarantus. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź

gutfut
Sernik z brzoskwiniami 136

kościoła, kluchy były już gorące, dopiero co uparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez dziadka! Zamknijcie oczy i choć przez chwilę poczujcie zapachy i wsłuchajcie się w odgłosy Waszego dzieciństwa. Obudźcie w sobie Wasze dziecko. Uśmiechnijcie się do siebie i nie dajcie się ponurym i negatywnym myślo-kształtom poskromić

Kuchnia smaków
Risotto z pieczarkami 107

wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na  risotto z suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego

Codzienne Gotowanie
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 185

Pierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić

Smaczna Pyza
Hamburger czarny charakter 215

Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli na oba te składniki chcecie przepisy - dajcie znać w komentarzach, bardzo chętnie

Garniec Magalie
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami 199

Zapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark .  Wprawdzie oliwek nie lubię

Takie tam pichcenie
Pierogi z jagodami. 182

łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko i szczyptę soli wyrobić z wodą. Wodę wlewać powoli i na początku mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać

W kuchni u Moniki
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 208

puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto ją jeść znajdziecie TUTAJ My wolimy skupić Waszą uwagę na przygotowaniu dania z okry. A więc do pracy :)     Curry z okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy(...)jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać je z czymś innym. Polecamy chleb nan lub pappadums. Życzymy smacznego i pozdrawiamy Was gorąco

vegetanie
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 151

mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis z zeszytu Babci // ok. 20-25 pierniczków ~250g mąki pszennej ~125g miodu ~75g cukru pudru ~60g margaryny ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą

chili & sugar
Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar 125

której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine . A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :) Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 206

  Chwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo

Bon Appetit Małgorzaty
baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek... 183

gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec około 40 minut do suchego patyczka lukier: cukier puder 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z kapustą i grzybami 166

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 193

Jako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką

My Culinary Art
JAJECZNICA PO GOSPODARSKU 183

ghee lub masło sól mleko (dałam trochę mniej niż pół szklanki) szczypiorek Wykonanie: 1. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. 2. Jajka połącz z mąką i mlekiem. Masa musi mieć dość wodnistą konsystencję. Posól. 3. Połącz masę jajeczną z cebulą i smaż do ścięcia. 4. Podawaj jajecznicę na gorąco i posypaną szczypiorkiem

Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 249

jakiegoś bloga, niestety nie było danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele

Smaczne Zdrowe
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 171

kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dokładnie rozpuszczamy pastę, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem.   Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją(...)sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną

Karo in the Kitchen
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 368

minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 90 minut. W międzyczasie warto zajrzeć 1-2 razy do garnka i sprawdzić co się w nim dzieje. Zapiekankę podajemy na gorąco albo z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z również ciepłym czerwonym barszczem. Uwagi Wśród innych składników, których dodanie do zapiekanki warto rozważyć są np. grubo pokrojona marchewka oraz

Kulinarna Pokusa
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 197

używam masła roślinnego) Aromaty, skórki, i inne dodatki zależy od gustu i upodobań 1. Drożdże (świeże) kruszymy palcami do miski, następnie dodać szklankę letniego mleka (nie powinno być za gorące), łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie zamieszać,(ja robię to przy użyciu trzepaczki). Obsypać wierzch mąką. Nakryć ściereczką, odstawić do ciepłego miejsca. (Ja stawiam przy kuchni bo tam zawsze(...)wyrosło, na jakieś 30 min. (Powinno podwoić swoją objętość. A na powierzchni pojawią się pęcherzyki). 2. Rozczyn należy przełożyć do miski z mąką (z ilością taką jaka w danym przepisie po odjęciu 2 łyżek do rozczyny), dodać resztę składników. Zagniatać ciasto, a kiedy będzie odchodzić od boków i dna miski można przełożyć na stolnice i ugniatać dalej. (Ja ciasto gniotę

Moje pyszne gotowanie
Paczki z 4 jajami 175

pączka. Natomiast użycie cukru pudru wymaga, aby pączek był wystudzony, inaczej cukier zacznie się rozpuszczać, kleić do rąk i wyglądać mało estetycznie. ZACZYN: Mleko lekko podgrzać, tak aby było gorące, dodać do niego mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki. Zostawiamy na ok. 15 min. Całość powinna urosnąć(...)podwoić swoją objętość - zwykle zajmuje to około 30 min., ma na to wpływ temperatura, w jakiej ciasto rośnie, a także świeżość drożdży. Starajmy się kupować te o jak najdłuższej dacie przydatności (Zwykle w sklepach po prostu dokładają nową partię do tej już leżącej w chłodni, dlatego trzeba zwracać na to szczególną uwagę.). Ciasto ponownie szybo wyrobić, mocno w nie uderzając

Kuchnia od dwojga
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 200

Jesienna wersja drożdżowych, cynamonowych bułeczek. Bogato nadziane śliwkami węgierkami, słodkie, lekkie i puszyste. Obłędnie pachnące. Na śniadanie czy deser – idealne. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Mleko zagotować

Karo in the Kitchen
Sałatka łososiowa z sosem koperkowym 242

Aromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin

Kuchnia PROzdrowotna
Golonka duszona w piwie 182

Dziś notka nieco dłuższa, niż zwykle. Wrzesień to czas, który w dzieciństwie, choć wydaje się to niemożliwe, kojarzył mi się wyjątkowo dobrze. Powrót do szkoły po gorących wakacjach zawsze budził we mnie pewnego rodzaju moc twórczą. Jako, że jestem dzieckiem początku października, łączyło się to również z oczekiwaniem na upragnione urodzinowe prezenty. Wszystko do czasu..., gdy w 2008 roku, właśnie(...)czułam się nie do końca dobrze. Cóż było jednak robić... ojcowski autorytet wziął górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy

Kuchenna Kontrrewolucya
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 128

chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery

kruche babeczki
SMAŻONE KRĄŻKI Z NADZIENIEM RUSKIM 171

smakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej

Gotowanie Patki
wyborne ciasto marchewkowe z budyniami,owocami i marchewkową śmietaną... 143

kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem

W Mojej Kuchni Lubię
“Tradycje kulinarne Korei” – recenzja 123

przecież najprzyjemniejszy sposób poznawania danej kultury. Podstawą kuchni  Kraju Porannej Ciszy jest równowaga yin i yang, teoria 5 przemian, sezonowość, gotowanie z sercem i tuż przed podaniem, ze świeżo kupionych składników. Jedzenie ma być odżywcze, zdrowe i poprawiać humor biesiadnikom. Wizualnie kojarzy się z dużą ilością małych miseczek, pysznymi kiszonkami typu kimczi i gorącymi kociołkami. Typowe smaki to właśnie

Ugotowane pozamiatane
BUŁKA NA MLEKU SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 215

robię sobie takie danie i wcale mi się nie znudziło zjadanie takiej bułeczki z mlekiem.... 1 szkl.mleka 1 mała bułeczka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka prawdziwego masła 1 łyżeczka cukru ******************************************* Mleko zagotować z cukrem.Bułkę porwać na kawałki,włożyć do miseczki lub na talerz , zalač mlekiem.Dodač miód i masło , wymieszać.Podawac na gorąco.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ogórki kanapkowe 765

laurowy  gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć  po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników  przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach

Moje domowe kucharzenie
GULASZ W ŁÓDECZCE 181

CYTRYNY.WŁOŻYĆ NA BARDZO GORĄCY OLEJ.CEBULĘ DROBNO POSIEKAĆ,PRZESMAŻYĆ Z MIĘSEM.DODAĆ POKROJONĄ PAPRYKĘ,MARCHEWKĘ,ZMIAŻDŻONY CZOSNEK I LIŚĆ LAUROWY.PRZYPRAWIĆ MAJERANKIEM I  KOLENDRĄ.DUSIĆ ,AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 3.JAK ZROBIĆ-GULASZ NAKŁADAĆ DO NALEŚNIKÓW,TWORZĄC SAKIEWKĘ .BRZEGI SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ. NALEŚNIKI UŁOŻYĆ W NATŁUSZCZONYM NACZYNIU.POSYPAĆ STARTYM SEREM.ZAPIEKAĆ 10MIN.W TEMP.180ST.SMACZNEGO.POLECAM TO DANIE -JEST WYJĄTKOWE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gorąca czekolada daktylowa 164

ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę

Domowa cukiernia Ewy
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 231

grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek

Gotowanie-uk
Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami 216

indyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka. Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka z kurczaka po tajsku 163

czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 156

dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Gryczotto z cukinią i pieczarkami 165

dać jemu szansę i spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 filiżankę kaszy – 1 cebulę – ok 500-700 ml bulionu warzywnego – 2 małe cukinie – garść pieczarek (ok 5-6 sztuk) – sól, pieprz – świeże zioła – czarny sezam i za’atar do smaku (i jako dekoracja) Patelnię rozgrzewamy i gdy będzie gorąca

Szybko Tanio Smacznie
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 183

całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Kolorowa chińszczyzna na ostro 115

tylko kreatywne dania u mnie na tapecie ;) ale Mąż nie narzeka - co więcej, bardzo mu to odpowiada. To danie również bardzo mi pochwalił, może dlatego, że dawno nie przyrządzałam nic na chińską nutę. W każdym razie ja jestem mega zadowolona jak widzę, że tak Mu smakuje i zaraz sobie dokłada. A jeszcze jak zachwala - miód na moje(...)uszy :D Zdjęcia są trochę nieudane, bo danie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej

Kolorowy Przepisownik
Ziemniaki w cieście + film 144

Podane z drugim daniem zastępują tradycyjne tłuczone ziemniaki. Smakują wyśmienicie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Polecam do wypróbowania. składniki na  4 porcje 6 średnich ziemniaków 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka odrobinę mleka sól pieprz olej do smażenia przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w pół centymetrowe plastry,wrzucamy na gorąca wodę i gotujemy około

Smakowite Dania
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 252

roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni. Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych  składników

Stare Gary
Pierożki w rosole 242

wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką) Ciasto na pierogi : 0,5 kg mąki 1 szklankę gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju

Niezły Młynek
Wigilijne uszka z pieczarkami. 159

mąki; około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto; 1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem

Miksturownik
Pomysł na... Creme Caramel z sosem karmelowym (Winiary) - opinia 128

tego prawie nie dało się jeść. Swojej porcji zjadłam tylko pół, mama tylko skosztowała sosu, a pozostałym domownikom zdecydowanie odradziłyśmy jego użycie. Sama "babeczka" była trochę lepsza, ale i jej daleko to ideału.  Z podanych składników starczyło na prawie 8 silikonowych foremek. Składniki: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 50 ml gorącej wody "Pomysł na... Creme Caramel" Wykonanie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania