dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:152/571)

Kolorowy Kociołek 200

doda Wam skrzydeł? Kochani! Przedstawiam Wam potrawę, która podbiła serca i podniebienia moich niemieckich znajomych, i jak tylko    u nich jestem, zostawiam kilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie to można podawać w wielu kombinacjach: z ziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne(...)mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź gotować. (Oleju dużo nie potrzeba, gdyż mięso sok puści). Dodać cebulę, po kilku minutach paprykę, po następnych kilku

Kuchnia smaków
pomarańczowy dżem z dyni 165

śniadanie? - Coś, coś pysznego... Mina niewyrażająca właściwie nic, lekki uśmiech po pierwszym łyku gorącej kawy, pierwszy kęs chleba z masłem, twarożkiem i dżemem i naraz twarz rozpogadza się jak niebo po burzy. - A więc to tym tak pachniało wczoraj! Zrobiłaś to wczoraj?? Nie mogło być inaczej:) Ten dżem naprawdę jest grzechu warty! Choć pora na robienie przetworów właściwie już(...)warto przygotować własnie teraz; zebrana jesienią dynia, w chłodnym miejscu znakomicie się przechowa a pomarańcze o tej porze roku smakują najpyszniej. A jak smakuje ten dżem? Tego się nie da opisać, to takie słońce zamknięte w słoiczku:) Bardzo, bardzo polecam! Nie tylko na takie leniwe śniadanka jak moje dzisiejsze; i pomyśleć, że jeszcze niedawno nie lubiłam niedziel! składniki

6niebo
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 199

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola  100 g świeżego szpinaku sól pieprz(...)opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz szpinak. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Garnek przykryć i odstawić na wyłączony palnik na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć

Zabawa smakiem
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 178

mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić. W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat(...)siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam cukier. Hmm... Może to ta herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam kolejny kubek, cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron Puttanesca 117

Pewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis

Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron Puttanesca 251

Pewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis

Kulinarna rozmowa
Zupa krem z cukinii i sera brie 187

Bardzo smaczna kremowa zupa o delikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki

IMPRESJA SMAKU
Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą 183

kuchni weddyjskiej określane są, jako "gorące". Co się kryje w tym proszku o intensywnej barwie? Ano między innymi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne. Kiedy dodamy garam masalę pod koniec gotowania, wniknie ona w potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania. Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą

Kuchnia smaków
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 135

ponieważ jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Danie możemy podawać z ryżem lub makaronem. U nas makaron pełnoziarnisty, ponieważ jest o wiele bardziej wartościowy. Makaron z mąki pełnoziarnistej przede wszystkim jest żródłem błonnika, a także kwasu foliowego, niacyny (witamina B3), fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Produkty pełnoziarniste mają też obniżoną zawartość cukrów. Gorąco polecam :) Składniki: 500g piersi z kurczaka

kuchnia doski
Wegański ser z fasoli - bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu 181

fasoli (lub z puszki), - 1 szklanka gorącej wody, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 2 łyżki mąki z tapioki, - 1 łyżka białego miso. Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmielić na gładko. Przelać go na patelnię, Gotować ciągle mieszając przez ok 2 minuty. Nasz pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło jest gotowy :) Jeśli chcecie zrobić

Co na wege obiad?
Zapiekanka z makaronem i owocami 167

podwieczorek. Jestem fanem takich słodkich dań, uwielbiam je Mandarynki wyjąć z puszki i odsączyć. Winogrona, maliny umyć i osuszyć. Granata przeciąć na pół i wyjąć pestki. Owoce można dodać dowolne, nie muszą być koniecznie te które ja podałam Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, zagotować. Do gorącego mleka wsypać makaron i gotować, mieszając 10 minut

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z kaszy bulgur 130

Dziś mam doła więc obiad na szybko będzie. A są to kotlety z kaszy bulgur z dodatkami. Można podać do nich surówkę lub dip co kto

Ewa w kuchni
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 140

normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków! Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto należy przygotować z tego  przepisu 200 gram twarogu chudego 200 gram ricotty 100 gram rodzynek, namoczonych przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto

Mango Papaja
Ciasto Shrek! 317

dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej

sierotka maRysia w kuchni
Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 153

ciepłe lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody. Ja wolę lukier bardziej gęsty. Zajadamy :) Jeśli zostało nam coś na 2-3 dzień (mało prawdopodobne) możemy je odświeżyć spryskując odrobiną wody i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Moja encyklopedia wiedzy kulinarnej Macie może też takie skarbnice, dajcie znać, chętnie poznam wasze wspomnienia babcine

Basia w kuchni
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 206

można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów

Smaczne Zdrowe
Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem 149

Kluski kładzione z jabłkami to smaki mojego dzieciństwa. Tym razem wzbogaciłam je dodając gruszkę i cynamon. Kluski wyszły bardzo smaczne, będę je częściej przygotowywać w tej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 141

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak

W kuchennym oknie Ewy
Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella 147

pomidorami i mozarella. Pizza to proste danie, Do tej pizzy wykorzystałam świeże zioła jak oregano, pietruszka i bazylia. Proponuję również użyć koktajlowych pomidorów w różnych kolorach. Nie jest to typowa pizza zapiekana z serem . Jest to pizza dla smakoszy mozzarella. Lubię mozzarella, kiedy jest ciągnąca, więc układam ją już na upieczoną gorącą pizzę. Pod wpływem ciepła mozzarella lekko się

codojedzenia
Ciasto truskawkowe z galaretką 189

minut. Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta. Formę ćwibakówkę kub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ) Układamy truskawki. Galaretki  przygotowujemy zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody. Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody. Kiedy galaretki będą

O kuchni z uczuciem
Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. 140

wino odparuje. Dolewamy po trochu gorący bulion. Podałam w przepisie około 300 ml, ale możliwe że będzie go potrzebne więcej. Wszystko zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Uwagi : Danie możemy podać samo lub jako dodatek do mięsa

Przysmaki Karolki
Propozycja na wegetariański obiad 158

bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny W dwóch osobnych garnkach gotujemy wodę na brokuły i jajko. Gdy woda będzie gorąca, wkładamy brokuły i gotujemy do momentu

Taste Of My Day
Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki... 188

różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż

Kulinarny karnet Christophera
Uszka z grzybami do barszczu 322

przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe

Apetyczna babeczka
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 289

pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania