dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:152/571)

Sprośnie faszerowane cukinie 215

rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min.  Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu można serwować. Po upieczeniu cukinie stają się nieco pomarszczone, co, moim zdaniem, dodaje im jeszcze więcej uroku. 2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka

Roślinna - blog wegański
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 191

zostaje, bo to bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka

Kuchnia z widokiem na ogród
Przed śniadaniem 203

robienia kawy, część ciepłej, NIE GORĄCEJ, wody, odlejemy do szklanki z przygotowanym plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu, a robiąc kanapki, w małej miseczce zmieszamy 1/3 łyżeczki miodu z taką samą ilością sody oczyszczonej.    Wodę z cytryną i miodem wypijcie od razu po przygotowaniu. Co osiągniecie dzięki wdrożeniu tego kroku do codziennej rutyny? Dajcie sobie miesiąc, a : nawodnicie cały

Gotowanie to kochanie
Świąteczne ciasto z niespodzianką 257

bowiem siedzieć w domu z kubkiem gorącej herbaty i bezpiecznie, zza okna, podziwiać zimowy krajobraz. Na przedwigilijne spotkanie przygotowałam ciasto z niespodzianką. Dwoma właściwie. Dawno już zobaczyłam je u Ani , bardzo mi się spodobało. Bo choć okazuje się, że jest banalnie proste w przygotowaniu, to jeśli ktoś nie zna tych kilku kuchennych trików, da się nabrać i otworzy buzię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ś... świąteczna owsianka! 200

owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana!  Składniki: 1/2 szklanki wody 2,5 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków jęczmiennych 1 łyżeczka otrębów żytnich garść orzechów włoskich i migdałów 1/2 jabłka 1/3 banana 1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki) szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka miodu Przygotowanie: Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami. Podgrzanie

Kitchens Alphabet
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 172

smaczne, więc może dacie się skusić na odrobinę kuchni orientalnej?, wszystkie składniki znajdziecie na stronie  Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy  ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły

Apetyczna babeczka
Paluszki schabowe z pieczarkami 235

chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy  Jest to danie proste. A podany schab

Proste Potrawy
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 204

nagroda przypadała w kategorii danie główne, którym była Pizza "Trzy Znaki Smaku". Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga: Życie w apetycie. Gotowanie umilał Grzegorz, który opowiadał o produktach posiadających Europejskie Znaki Jakości - Trzy Znaki Smaku , czyli:  ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Na scenie było bardzo gorąco, nie tylko przez pogodę

Sajkofanka smaku
Babka na Białkach 196

białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik

Blondynka Gotuje
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 187

Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu(...)zmiękną, jeśli są twarde. Wodę później wykorzystamy do ciasta, dlatego warto od razu odmierzyć 0,5 l przegotowanej, gorącej wody. Wszystkie składniki (prócz wody i daktyli) umieścić w misce, zamieszać widelcem. Jeśli woda z daktylami ostygnie (powinna być ciepła, nie gorąca) wlewamy ją do przygotowanych w pkt. 2 suchych składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki (na razie nie dodawać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film 206

drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty(...)około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą.   Artykuł Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 168

Gorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań(...)dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki.   Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś w galarecie 157

galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014  i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej durszlak wyłożyć gazą, aby jak najwięcej resztek zostało na gazie. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją w wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła.  Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane

Ugotować
Kurczak balti z chlebem pita 409

łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę(...)wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno napuszone, z pustym środkiem. Nie muszą się zrumienić. Wyliczenia: chlebki pita

Obiad za dychę
Ruskie pampuchy z dynią 278

były gotowe do gotowania. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć(...)szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania