kotleciki - miną mową i smakowaniem. Syn natomiast nie dał się nabrać i nawet w tej formie nie zjadł omijanego zawsze kalafiora, mimo wcześniejszych zachwytów nad pysznym, zapachem i wyglądem kotlecików (słowo kalafior nie padło, więc liczyłam, że jednak się uda.) Przepis prosty a efekt pyszny i o wielu zastosowaniach. Gorąco polecam
Kuchnia po mojemułaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam
I tu będę miała takie tekilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga! Bochenek jest naprawdę duży, wiec jeżeli chcecie upiec mniejszy to proporcjonalnie zmniejszcie proporcje składników :) Składniki: 100g mąki żytniej 600g mąki pszennej chlebowej 300ml ciepłej wody (nie gorącej) 150ml mleka ciepłego płaska łyżeczka cukru 2,5 łyżeczki
ChilliJemyzasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej
R'n'G Kitchenrozwałkować ciasto bardzo cieniutko (niektórzy mówią, że powinno się dać przeczytać to, co jest napisane na kartce podłożonej pod ciasto). Pokroić w paski, a z każdego paska wycinać romby. Każdy romb naciąć po środku i jedną z końcówek rombu przewlec przez powstały otworek. Smażyć na dobrze rozgrzanym, ale nie za gorącym tłuszczu (temperatura powinna wynosić ~175 C), na złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami (oprócz bakalii) - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Masa może się wydawać zbyt rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią
Domowa Cookierenka Agijest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu
Kuchenne aromatymiksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy
bistro mamanajszlachetniejszych odmian oliwek rosnących i dojrzewających w słońcu gorącej Toskanii. Dzięki temu, pełna włoskiego temperamentu, Oliwa Extra Vergine ORIGINALE wn iesie śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się
CookYourselfPewnie zaskoczyła Was nazwa mojego dania :) Truposz w dywanie to pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło po zrobieniu po raz pierwszy naleśników z kiełbaskowym farszem. Są ciekawą propozycja na ciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka(...)teflonowej patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około
Smakowy Rajpropozycji śniadaniowej, a mianowicie owsianki :) Tym razem pyszna, gorąca i kremowa o smaku deserku czekoladowego Monte, znanego z dzieciństwa . Myślę, że każdy z nas uwielbiał grzebać łyżeczką w dwukolorowych warstwach kremowo-czekoladowych lub delektować się smakiem każdej z nich osobno - ja należałam do grupy drugiej ;) Jeśli lubicie słodsze dania, polecam użyć czekolady mlecznej :) Składniki: 4 łyżki płatków
Chocolate Muffin Bloginnych ziemniacznych potraw. Dzisiaj przepis na proste danie: Placki ziemniaczane: Składniki: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki Sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce lub w mikserze. Do startej masy dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Smażyć na patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili
Na słodko lub wytrawniedużej misce. Pozostałe 2/3 płynu zagotować w małym garnku. Gorący płyn wlać do masy utartej z płynu i wyżej wymienionych składników. Całość dobrze wymieszać i wstawić na kuchenkę, żeby zagotować. Uwaga! Lubi się przypalać, więc ogień delikatny i cały czas trzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :) Masę wystudzić. Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć
Lawendowe NieboCzekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy, by pokryły się czekoladą i wyjmowałam je na folię Po wystudzeniu czekolada twardnieje i orzeszki stają się pyszne ! Są w miarę słodkie, na pewno zdrowsze niż kupne batoniki :O Zbyt wiele nie da się ich zjeść, bo są bardzo syte
Proste Potrawyserowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.com