dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:135/571)

Rogale marcińskie 159

daktyli bez pestek  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować

Moje domowe kucharzenie
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 181

butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować

Swojskie jedzonko
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 150

pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza.  Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być

Z Majeczką w kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 133

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą twarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 1 cebula 1 jajko garść tartej bułki mąka pszenna

kuchnia doski
Kruche ciasteczka z dżemem 1765

wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki na 1 blachę ciastek: 150 g mąki pszennej (typ 450) 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 110 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli gęsty dżem  (ja dałam agrestowy domowej roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie) Wykonanie

IMPRESJA SMAKU
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 137

praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego

Kolizje Smaków
Ozory w sosie koperkowym 143

blogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym . Dzisiaj dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni(...)godziny. Po tym czasie ozory powinny zmięknąć i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory trochę przestygną ostrym nożem ściągamy z ich powierzchni skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru z gotowania, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czosnkowa zupa z chleba 189

swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną(...)gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta kminku

6niebo
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 123

Prosta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :) Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  40 minut (10 + 30 czekania) Ilość porcji(...)Składniki: §       2 szklanki mąki pszennej §       pół kostki smalcu lub oleju §       2/3 szklanki gorącej wody §       ¼ łyżeczki proszku do pieczenia §       1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek i smalec miksujemy, dodajemy wodę

Bazując na smaku
marynowane podgrzybki 97

Przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą. Zalewa: Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut

Darcia w kuchni
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 150

dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam Was na spacer do lasu. Znajdziecie tam bohatera mojego dania - czosnek niedźwiedzi. Jest to niepozorna, dziko rosnąca roślina, której liście

Kuchnia Pani Wiosny
Maminkowe racuchy 164

podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej kostki drożdży *3/4 kg mąki *łyżka cukru *szczypta soli *3/4-litr mleka *dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę

sierotka maRysia w kuchni
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 128

Wszakże jesteśmy tym co jemy. Wprowadz się w wakacyjny nastrój , daj się poprowadzić za rękę po plażach, placach, kafejkach, brzegiem morza.  Zasmakuj w Italii dzięki oryginalnym włoskim przysmakom marki Italiamo z oferty Lidla . Możecie przejrzeć ofertę  W TYM MIEJSCU OFERTA LIDLA NA TYDZIEŃ WŁOSKI Dzięki nim poczujesz gorący wenecki karnawał i bryzę ciepłego sycylijskiego morza. Zatrzymasz czas

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową 348

dałam półtłusty) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 100 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru 1 cukier waniliowy Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto.  składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej

O kuchni z uczuciem
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 148

przyjemnie słodki i nieoczekiwanie… rozgrzewa! Nie bójcie się takich połączeń, dajcie się zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem

Karo in the Kitchen
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 211

kupić na souku.  W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy. Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki Niestety ogórków kiszonych Ola nie potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną :) Składniki pół szklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą   8 średniej wielkości ogórków kiszonych (można więcej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaki pieczone po szwedzku 315

tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych

mojewypiekiinietylko
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 117

pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący jeszcze w doniczce

les mirabelles
Spaghetti w sosie serowo-koperkowym 192

mnie spaghetti) 100 g naturalnego serka topionego 100 ml mleka (dałam odrobinę mniej) sól do smaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu, mieszamy i podajemy. Smacznego!!! Źródło: Qulinarny blog

Kuchnia domowa Ani
Makaron z bazyliowym pesto 209

dodatkiem bazyliowego pesto i podsmażonej kiełbaski chorizo. Danie wyszło bardzo smaczne. Użyłam gotowego pesto firmy Grand Italia , które jest naprawdę bardzo dobre, smakiem dorównuje przygotowanym w domu. Makaron wyszedł przeeepyszny, na pewno do powtórzenia niebawem. Taki obiad lub kolację przygotujecie w zaledwie 20 minut. Gorąco polecam. Post Makaron z bazyliowym pesto pojawił się poraz

Marta Gotuje
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 494

Jeśli nie znacie i nie gotujecie - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) Ta  prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu  domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem  laurowym

Walijskie Pichcenie
Ciasto z malinami i pianką 213

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne

Monia miesza i gotuje
Placuszki marchewkowe 360

Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki

Kolizje Smaków
Puree z selera 150

Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze plastry a następnie na ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i na gorący tłuszcz włożyłam kawałki selera. Obsmażyłam delikatnie z obu stron na średnim ogniu. W rondelku zagotowałam mleko z wodą. Przełożyłam do niego podsmażony seler. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i zostawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Naan – indyjskie chlebki 166

tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka, bo jest ich jeszcze co najmniej kilka. Naan możecie zrobić z mąki pszennej białej lub wymieszać(...)wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek do piekarnika na 3-5 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/garlic-naan-czosnkowe-indyjskie-chlebki/ BosowKuchni     Artykuł Naan – indyjskie chlebki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Kiełbasa duszona w cebuli z chrupiącą kaszą gryczaną 184

ogórkiem kiszonym,    to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki   Nove(...)gorąca. Ściągamy pokrywkę i całość podsmażamy. W tym samym czasie k aszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili. Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość  posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania

Moniki Smakołyki
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 238

roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie(...)był przepis znaleziony na tej stronie , jednak zmodyfikowałam go pod nasz smak. Składniki na 6 porcji: - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól

Smaczne Zdrowe
Roszponka z pomidorem i kaszą kuskus 170

kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się(...)Wyłożyć na roszponkę razem z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem i awokado. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , kuskus , pomidory , roszponka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania