błyskawiczne danie obiadowe dość często gości na moim stole gdy nie mam czasu na bardziej wymyślny posiłek, szybko zaspakaja głód jest sycące i smaczne, przynajmniej tak mówią domownicy. Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia
Wanilia i KardamonRozgrzewający jesienny kompot z owocami i przyprawami korzennymi Dzisiaj mam dla was propozycję na rozgrzewający kompot z pysznych owoców z dodatkiem korzennych przypraw. Na dworze
Mój pomysł nazapiekanka to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Po przygotowaniu kroję ją w plastry i obsmażam na maśle. Na osobnej patelni podsmażam na maśle sporą ilość cebuli, którą finalnie okraszam plastry zapiekanki. Mniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości
Szybko Szybkowarcurry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie! POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI. Składniki: 350 g miąższu dyni hokkaido ok 350 g piersi z kurczaka 1 marchewka 450 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 - 400 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka sól pieprz czarny
Zakątek rozkoszy kulinarnychWątrobę wypłukać, osuszyć,pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać olej. Wątróbki obtoczyć w mące i położyć na gorącej patelni. Obsmażyć z
Kuchnia PokoleńPołączenie mięsa wołowego i śliwek to jest to co lubię. Z samego mięsa wieprzowego nie wyszły by pewnie takie pyszne. Gorąco polecam ten przepis.... PYSZNE
IMPRESJA SMAKUSkładniki: biszkopty okrągłe z 15 szt morele z puszki (6 połówek dałam) 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Krok 1 Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder
Różowa kuchniasmaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne 4-5 minut. Ziemniaki odcedź gdy zmiękną i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli szpinak zdążył ostygnąć, podgrzej go krótko i podawaj z rybą i ziemniakami. Smacznego. CMOK . Do dania pasuje białe wino typu Riesling
Pasje Jolkilodówki do stężenia galaretkę wiśniową z żelatyną rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzić, drugą część sera zmiksować z cukrem wanilinowym Delecta , z galaretką, na koniec wsypać zamrożone wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem
W Mojej Kuchni LubięKopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką
Kulinarne życieprzy zwykłym smażeniu dlatego musimy zrumienić mięso smażąc na bardzo gorącej oliwie z każdej strony (wcześniej oprószając mięso solą i pieprzem). Podsmażoną polędwiczkę odkładamy na deskę ale czekamy z krojeniem kilka minut aby mięso odpoczęło. Po przekrojeniu mięsa na 1,5 cm kawałki natychmiast podajemy całe danie. Metoda sous-vide Czas gotowania danego produktu zapakowanego próżniowo może wynosić
Right Behind The Kitchenzepsuło mi ser, ponieważ wyszedł po prostu za słodki, na szczęście dał się uratować... papryką wędzoną :D Jeśli ktoś lubi - marchew będzie ok, jeśli nie bardzo, odradzam, no chyba, że to marchew smakująca jak papier, to dla samego koloru można dodać i dwie. Ostatnia sprawa - ziemniaki blendujemy GORĄCE , w przeciwnym wypadku zakleicie sobie blender, jeśli ciężko się miksuje, wystarczy dolać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś danie z tak zwanych jednogarnkowych . Lubię takie dania, bo robi się szybko i dobrze smakują. Wystarczy składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i już. A gdy członkowie rodzinki wrócą do domu po pracy czy szkole będzie czekać na nich pyszny i gorący obiadek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwanilią : Ubijamy śmietanę schłodzoną i dodajemy do niej danio. Przekładamy po 2 łyżki śmietany do szklaneczek. Morele kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany , posypujemy żurawiną Zakrywamy śmietaną owoce i kładziemy pokrojonego banana i jagody. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i wsypujemy słonecznik. Gorącą czekoladą polewamy deser na wierzchu na jagody i banany . Do lodówki
Różowa kuchniaMenu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka
Smaki Ewy