dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:131/571)

Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 160

Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 130

Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki

Smaki Ewy
Tatar z łososia 191

się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być taki, aby „nie zabić” smaku ryby. Muszę przyznać, że udało się to doskonale. Idealnie dobrane proporcje oraz minimalizm składników sprawia, że jest to jeden z najlepszych tatarów, jakie jadłam. Gorąco polecam. Smacznego i… na zdrowie, bo przecież „rybka lubi pływać

mojewypiekiinietylko
Pełnoziarniste pierogi ruskie 240

Pełnoziarniste pierogi ruskie Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !  Składniki:  (około 20 sztuk)  - mąka orkiszowa - 1 szklanka  - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka

Fit-amina
Ciastka z chia, kokosowo owsiane z pomarańczą 137

smakowały równie dobrze. Składniki :  - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju kokosowego  - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia  - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać i pokroić pomarańcza, następnie wymieszać wszystkie

zdrowa vege kuchnia
Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) 136

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Crêpes Suzette to wybitnie smaczne i najbardziej znane francuskie naleśniki. Smaży się je cieniutkie, później zanurza w gorącym pomarańczowym sosie. …

My Blueberry Corner
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 218

drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek

Smaczne Zdrowe
Cukinie zapiekane z pomidorami i mozzarellą 169

Trochę inny obiad dziś proponuję czyli cukinie, mozzarella i pomidory. Obiad pyszny , szybki i bardzo aromatyczny. Polecam gorąco. Cukinie zapiekane z pomidorami i mozzarellą. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 114

! Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco! Już ledwo sapie, już ledwo zipie..... To taki mały urywek wiersza J. Tuwima, a jakże doskonale mnie dzisiaj obrazuje. Taka pogodę to ja najlepiej znoszę w basenie :) , ale niestety dzisiaj taki relaksik nie jest mi dany. Dzisiaj szybka przekąska, bo i tak nic bardziej konkretnego zjeść się

Kuchnia w opałach
Ryba z porem pod beszamelem 292

Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi , gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę! Składniki: 1 duży filet z dorsza 1 por zioła prowansalskie sól, pieprz

Kuchnia domowa Ani
O bułkach, które stały się chlebem 164

ogóle wyglądało jak należy, ale było rzadkie i lepkie. Nijak nie dało się nic z niego uformować, a już na pewno nie małe, zgrabne bułeczki... Jak już wspomniałam, czas naglił, więc zamiast się złościć i rozczulać, przelałam ciasto do keksówki. Wyrosło sobie jeszcze odrobinę, żeby wylądować w gorącym piekarniku. Następnego ranka z pewną dozą niepewności odkrawałam pierwszy kawałek. Okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 149

Cucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić(...)farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1138

spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie o 13.00 ( bo tak zamawiałam) dostarczono mi zamówienie

Buniabaje w kuchni
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym 165

się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje

Buniabaje w kuchni
Wywary na zupę na rumianych warzywach 196

brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę i seler).Można też te warzywa zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby ( sałatka z warzyw wygotowanych w rosole jest bardzo smaczna wbrew temu co niektórzy sądzą). Gorąco zachęcam do wypróbowania mojej metody - na pewno poczujecie jak się

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania