dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:122/571)

KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI 219

Udka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad.  Podane z  delikatnymi kluskami kładzionymi  i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ...  Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny

Walijskie Pichcenie
Pasta jajeczna 110

łyżeczka masła sól pieprz Jajka ugotować na twardo (żeby ładnie się obrały - gorące wyjąć łyżką z garnka, włożyć pod bieżącą, bardzo zimną wodę i jednocześnie obierać) Do salaterki przełożyć jajka, dołożyć masło, posiekany szczypiorek i cebulkę, przyprawić Wszystkie składniki rozgnieść widelcem jak najbardziej się da Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 95

przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona

w mojej kuchni
Lukier niejedno ma imię 196

spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka

Pyry na Gaz
Dietetyczna galaretka z kurczaka 380

kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki. składniki ciasto  1 szklanka mąki ok 90 ml gorącej wody ewentualnie 1 łyżeczka oliwy lub gotowe ciasto na pierożki (25 szt) farsz

Stare Gary
Pierogi z borówkami 164

mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :) SKŁADNIKI: CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml gorącej wody 100 g miękkiego masła Pół łyżeczki soli FARSZ: 500 g borówek

Serce zamknięte w formie pyszności
Karmelowe płatki z migdałami 97

pieczenia i wylewamy naszą masę. Delikatnie rozsmarowujemy nożem tak cienko jak się tylko da. Blachę wkładamy do piekarnika na 150 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut - do uzyskania lekko złocistego koloru. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika odczekujemy ok. 5 minut, aż masa lekko ostygnie (gorąca jest zbyt lepka). Masę łamiemy na kawałki, albo kroimy nożem

Aga w kuchni
Zupa marchewkowa 184

łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki

Pasja Smaku
Krewetki i makaron w śmietanowym sosie 371

Krewetki i makaron w pysznym śmietanowym sosie. Danie obiadowe dla osób zapracowanych - czas przygotowania mniej niż 30 minut :) Składniki na 2 porcje: 250 g tygrysich krewetek 2 ząbki czosnku masło do smażenia posiekana pietruszka do dekoracji makaron tagliatelle śmietana 30 %  (4-5 łyżek) śmietana 18% (1 łyżka) sól, pieprz sok z cytryny 1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek(...)sobą połączyć, następnie dolać odrobinę gorącego sosu ze smażenia krewetek (dzięki temu nie zważymy śmietany, ponieważ lekko ją w ten sposób ocieplimy). Do ugotowanych krewetek wlać śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i chwilę gotować. Na sam koniec dodać odcedzony makaron i wszystko ze sobą zmieszać. 4. Przed podaniem całe danie posypać pietruszką

Ugotować
Torcik W-Z jak z PRL 188

dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już(...)wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. Śmietanę podgrzać, tak aby była bardzo gorącą, ale nie wrząca. Do śmietany dodać połamane kostki czekolady, żelatynę. Wymieszać. Dekoracja 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania) 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny

moj przepis na
Spaghetti z cukinią i bobem 253

Spaghetti z dużą ilością zielonych warzyw, czyli z bobem i chrupiącą cukinią. Wegetariańskie danie, które jest bardzo pożywne i sycące. Całość zwieńczona kozim serem, ale jeśli ktoś nie lubi można go zastąpić mozzarellą. SKŁADNIKI: 150g makaronu spaghetti 1 cukinia 300g bobu 200g pomidorków koktajlowych 2 gałązki tymianku sól pieprz czarny mielony 50g twardego koziego sera oliwa z oliwek Makaron(...)pomidorki i makaron. Smażyć, aż wszystko będzie dobrze gorące. Ewentualnie doprawić. Na końcu posypać startym kozim serem. Przykryć pokrywką, a kiedy ser się rozpuści podawać. Można jeść z patelni :) Smacznego :) RADA: Makaron i bób można przygotować wcześniej. Zamiast pomidorków koktajlowych polecam pomidory malinowe obrane ze skórki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dania

https:KKuchniaMniam
Zupa wietnamska 142

natkę pietruszki) - 10 ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą) - czerwona cebulka (mój dodatek) - kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek) - 1 ugotowana marchewka (al dente) - 1 limonka (dałam 1/2) - sos rybny - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu(...)Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie + film 130

Pyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny

Smakowite Dania
Domowy kisiel z owocami + film 140

Pyszny lekki deser składający się z wody, mąki ziemniaczanej, cukru i owoców. Przygotowany w domu nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów za to smaczne owoce i

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania