Pyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny
Smakowite DaniaPyszny lekki deser składający się z wody, mąki ziemniaczanej, cukru i owoców. Przygotowany w domu nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów za to smaczne owoce i
Smakowite DaniaSkoro rozpoczął się sezon truskawkowy… czas na koktajl ze świeżych truskawek i banana. Szybki, nieskomplikowany i pożywny. Podany z dodatkiem kostek lodu, będzie idealny na
Oryginalny smakNiedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam
Salonik smakówpomidorowy-doskonały do dań mięsnych Składniki : 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1-2 listki laurowe sól pieprz mielony Sposób wykonania : Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej(...)dodajemy 3-4 łyżki gorącego roztworu z wody i kostki rosołowej ) i wlewamy do wody przegotowanej z kostką rosołową. Stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 5-7min. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego
Przepisy i porady kulinarnebyć porządnie wysprzątana. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego, to możecie dodać rosół drobiowy, danie nie będzie aż tak aromatyczne, ale nadal smaczne. W ostateczności(...)gotową kostkę, ale tego nie polecam. To za dobre danie, by psuć je gotową kostką. Czas na doprawienie mięsa. Do garnka dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, listek laurowy, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie będzie jeszcze smakował dobrze, ale spróbujcie by wyczuć, czy potrzebujecie więcej lub niej soli i pieprzu. Całość zagotowujemy
Gotowanie i blogowanieWystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie(...)drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewysmaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka 2,50 zł marchewka 1,05 zł ziemniaki 0,30 zł czosnek 0,50 zł cytryna 0,35 zł koperek 0,75 zł przyprawy 0,50 zł Koszt całego dania: 5,95 zł Porcja
Obiad za dychęasfalt". Szukaliśmy sposobu, żeby dostać się do centrum wyspy i nasza mapa pokazywała coś co według niej nie do końca kwalifikowało się na drogę. Spytaliśmy właściciela owocowego sklepiku, czy damy radę tam pojechać. Przekonał nas, że bez problemu, bo droga jest asfaltowa (all in asfalt...)- następnie ja mało nie umarłam na zawał, a KonQbek bawił się świetnie. To była serpentyna(...)godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść na zimno- na przykład wziąć do pracy w pudełeczku. Tylko jedna dobra rada od zaprawionych w boju- nałóżcie sobie połowę tego co wydaje się wam, że zjecie. To naprawdę sycące danie. Znalezione na awkwardyeti.com - cała
les mirabellesmałym strumieniem gorący syrop i cały czas miksujemy aż masa zgęstnieje i ostygnie, pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Gotową masę nakładamy do kubeczków waflowych za pomocą rękawa cukierniczego. Lody posypujemy posypką, perełkami cukrowymi lub oblewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane lody odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Artykuł Ciepłe lody + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniajedynie potrzeba użycia piekarnika - jak gorąco było w kuchni ufff. Penne ziemniaczane z cukinią ok 40 minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe cukinie * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego * 2 cebule * 1 paczka makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka
sierotka maRysia w kuchnikapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni LubięJeśli tylko lubicie bakłażany, to danie z pewnością będzie Wam smakować. Przy tym jest niesamowicie sycące, moim dzieciom wystarczyła jedna połówka aby się najeść. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie bakłażany 200 g ryżu 2 cebule 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku(...)200C, do czasu aż bakłażany zmiękną. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: bakłażany (z promocji, ok. 600g) 4,14 zł ryż 1 zł cebula 0,50 zł pomidory w puszce 2 zł czosnek 0,50 zł olej, przyprawy ok. 0,50 zł grana padano 3,50 zł Koszt całego dania: 12,14 zł Porcja
Obiad za dychęJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu(...)woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir
Poezja smakuLatem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo(...)ząbki czosnku rozmaryn sól ziołowa cukier olej rzepakowy Rapso listki bazylii Przygotowanie: Pomidory umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasionka. Ułożyć ciasno na blaszce posmarowanej olejem. Na każdą połówkę dać cienki plasterek czosnku, oprószyć cukrem i solą ziołową z młynka. Listki rozmarynu pokroić i posypać pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st z termoobiegiem i suszyć. Suszenie trwa około
Ala piecze i gotujePyszny,mięciutki schabik w niesamowicie smacznym sosie warzywnym.Świetny dla rekonwalescentów , osób które dbają o linię i dzieciaczków.Goraco polecam przepis. 4 kotlety schabowe 2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto
BullioTemperatury w tym roku dały nieźle popalić, dlatego nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na piękną, kolorową, chłodną a nawet deszczową jesień i to uczucie kiedy po długim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych(...)kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :) Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki komosy ryżowej 200-250 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml kremówki świeża pietruszka 3/4 łyżeczki kurkumy kolorowy pieprz sól morska masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Komosę ryżową dobrze wypłucz
Ze smakiem i z pasjąroku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo
My simple kitchenprzygotować w 15 minut. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad
Milion Smakówaromatu migdałowego bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu skórka pomarańczowa u mnie z Lidl pół szklanki migdałów Symbio gorzka czekolada i wiórki cytrynowe do dekoracji Cukieteria Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy ,aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto
Z Kuchni Do KuchniKlasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki
Chocolate Muffin Blogśrodka wydrążenia i ułożeć na blaszce zawiniętą stroną do dołu. Piec w gorącym piekarniku (220ᴼC) na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu ciepłe posypać cukrem pudrem. Mojego ciasta było zbyt mało i wyszło zbyt cienkie. Poza tym robiłam to z pamięci, prawie nie patrząc w przepis i dałam zbyt dużo marmolady no i nie zawinęłam końców do wgłębienia. W rezultacie ciacho
Ukojenie Podniebieniaszczęście dodatkowo dopisze, to Pan Mąż zaskoczy mnie gotowym śniadaniem i gorącą herbatą do łóżka :) Dla każdej gospodyni domowej - tej początkującej i tej już zasobnej wiekiem - jest to wydarzenie warte wiekopomnego uwieńczenia w piśmie i fotografii. Stąd dowód rzeczowy wspomnianego śniadania na blogu :) Popisowe danie śniadaniowe wg. Pana Męża to smażona kaszanka z cebulą . Szybkie, nieskomplikowane, z niewielu składników
Grunt to przepis!składniki na ciasto (ok. 16 szt): 500 g mąki 50 g masła, miękkiego 1 jajko 2 żółtka 250 ml wody, gorącej 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2
Domowy Smak JedzeniaTaką sałatkę spokojnie można zrobić na przyjęcie sylwestrowe nakładając ją na krakersy aby było tak na jeden kęs. Polecam gorąco, jest smakowita. Sałatka z ryżu
Moje Małe CzarowanieUwielbiam kawę! Gdy budzę się rano i mój mężczyzna przynosi mi gorącą i pachnącą kawę do łóżka – każdy dzień musi być udany! Różnymi smakami kawy delektowałam się w kawiarniach – kawa z karmelem, kawa z orzechami, kawa z toffi – starałam się skosztować wszystkie jakie oferowała dana kawiarnia, pijalnia kawy. Dlatego też, dziś podjęłam się wyzwania przygotowania saodzielnie
Magiczny Garneknajlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo Nasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody
Złote przepisySkładniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony(...)hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać
W Mojej Kuchni Lubiędanie robi się właściwie w 15 min. idealne na niedzielny obiad, szybko a w niedzielne przedpołudnia o to właśnie chodzi. Smacznego! Składniki; 50 dag małych sznycelków z indyka 5 suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 150 ml smietany kremówki 2 łyzki oleju Sznycle umyc, nastepnie osuszyć i natrzeć sola(...)wysokiego naczynia i zblendowac na gładką mase. Na patelni rozgrzać olej(ja dałam oliwe z suszonych pomidorów) sznycle dokładnie nasmarować pastą pomidorową i układac na patelni. Chwilke podsmazyc i podlac odrobiną wody, chwilke poddusić. Po tym czasie dodac smietane, do której należy wcześniej wlać trochę gorącego płynu z patelni aby zahartować smietane aby się nie zważyła. Dokładnie wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda ć z sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu
Smaczne PotrawyDzisiaj prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną
Smaki Ewywody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto
BullioDziś mam dla Was przepis na klasyczne pierogi z truskawkami. Najbardziej lubię je polane podrumienionym masłem i oprószone cukrem. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki
Tradycyjna kuchnia Kasipszennych firmy Kupiec 1 łyżka miodu 2 łyżki serka homogenizowanego ulubione owoce (ja dałam kilka kawałków ananasa i kiwi) opcjonalnie jakieś słodzidło do serka (ja nic już nie dodawałam bo sam otrębowy spód i owoce były wystarczająco słodkie) Sposób przygotowania: Mieszamy otręby, miód oraz 2 łyżki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut, aż spęcznieją wykładamy masę otrębową na spód
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWszystkie inne dania, chleby nawet ciasta i bezy ale zupy nie. Przemka zabawa z warzywami skończyła się pyszną zupą czyli botwinką zabielaną, przepyszną. Zjadłam dwa talerze tak mi smakowała. Zapraszam na premierową zupę Przemka, polecam gorąco. Botwinka zabielana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRisotto ze szparagami! Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów - puszka mleka kokosowego - 3 łyżki masła
SMYKWKUCHNIzależy ile i jakie to będą nagrody! Dlatego gorąco Was zachęcamy do "lajkowania" na nasze zdjęcia w albumie konkursowym na Facebook'u Tefal !! Im więcej Waszych "lajków" tym więcej nagród! A dodatkowo proponujcie pod zdjęciem w albumie swoje kreatywne pomysły na dania przy użyciu parowaru oraz blendera z końcówką do majonezów i sosów - najlepsze
Plate of Joytemperaturze 170 0 C. Krem 1: 3 żółtka; 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ); 1 łyżka żelatyny; 0,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%); 2 białka; Wykonanie: Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym
In my kitchen175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić
In my kitchenPyszny i zdrowy koktajl o intensywnym zielonym kolorze, wspaniale orzeźwia i oczyszcza organizm. Natka pietruszki znakomicie komponuje się z słodkim bananem i odrobiną soku z cytryny
Smakowite DaniaKlasyczne pierogi z suszonymi grzybami, znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą
Smakowite Daniawydaje głuchy odgłos, jakby był pusty. Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły
Kuchcik gotujenadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu. Zachęcam również gorąco do zajrzenia do pozostałych uczestników styczniowego wyzwania -ich listę znajdziecie na końcu posta :) A post z wyzwania grudniowego znajdziecie tutaj: KLIK Tortille (około 8-9 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zupę. Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięskiem. Makaron farfalle jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Dania z jego udziałem wyglądają bardzo apetycznie, a moja córeczka wręcz je uwielbia. Przygotowanie całości jest bardzo szybciutkie, tym samym świetnie sprawdzi się w upalne dni kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej kuchni. Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiemmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził. Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki: 500 g pieczarek 1 mała cebula puszka kukurydzy 3-5 szt ogórków kiszonych pieprz czarny sól 1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie: Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy
Malinowe Pocałunkicoraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki – ok. 20 szt * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * papryka czerwona(...)czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ). Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkopomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą :) A h i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo(...)jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie
NA MOIM TALERZUGotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny. Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco. Potrzebujemy jedynie golonkę
Maminek kulinarnyśrednich muffinów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY . My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc
Nerds KitchenCzas przygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki
Gorący kąsek