Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki
Smaki Ewysię przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być taki, aby „nie zabić” smaku ryby. Muszę przyznać, że udało się to doskonale. Idealnie dobrane proporcje oraz minimalizm składników sprawia, że jest to jeden z najlepszych tatarów, jakie jadłam. Gorąco polecam. Smacznego i… na zdrowie, bo przecież „rybka lubi pływać
mojewypiekiinietylkoPełnoziarniste pierogi ruskie Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie ! Składniki: (około 20 sztuk) - mąka orkiszowa - 1 szklanka - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
Fit-aminasmakowały równie dobrze. Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać i pokroić pomarańcza, następnie wymieszać wszystkie
zdrowa vege kuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Crêpes Suzette to wybitnie smaczne i najbardziej znane francuskie naleśniki. Smaży się je cieniutkie, później zanurza w gorącym pomarańczowym sosie. …
My Blueberry Cornerdrugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek
Smaczne ZdroweTrochę inny obiad dziś proponuję czyli cukinie, mozzarella i pomidory. Obiad pyszny , szybki i bardzo aromatyczny. Polecam gorąco. Cukinie zapiekane z pomidorami i mozzarellą. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie! Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco! Już ledwo sapie, już ledwo zipie..... To taki mały urywek wiersza J. Tuwima, a jakże doskonale mnie dzisiaj obrazuje. Taka pogodę to ja najlepiej znoszę w basenie :) , ale niestety dzisiaj taki relaksik nie jest mi dany. Dzisiaj szybka przekąska, bo i tak nic bardziej konkretnego zjeść się
Kuchnia w opałachPrzewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi , gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę! Składniki: 1 duży filet z dorsza 1 por zioła prowansalskie sól, pieprz
Kuchnia domowa Aniogóle wyglądało jak należy, ale było rzadkie i lepkie. Nijak nie dało się nic z niego uformować, a już na pewno nie małe, zgrabne bułeczki... Jak już wspomniałam, czas naglił, więc zamiast się złościć i rozczulać, przelałam ciasto do keksówki. Wyrosło sobie jeszcze odrobinę, żeby wylądować w gorącym piekarniku. Następnego ranka z pewną dozą niepewności odkrawałam pierwszy kawałek. Okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić(...)farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopheraspore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie o 13.00 ( bo tak zamawiałam) dostarczono mi zamówienie
Buniabaje w kuchnisię przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje
Buniabaje w kuchnibrązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę i seler).Można też te warzywa zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby ( sałatka z warzyw wygotowanych w rosole jest bardzo smaczna wbrew temu co niektórzy sądzą). Gorąco zachęcam do wypróbowania mojej metody - na pewno poczujecie jak się
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Dzisiaj bardzo słoneczna i gorąca niedziela, więc na taką pogodę idealne są lody. Lody z piwną nutą. Jakiś czas temu dostałam 3 butelki nowego piwa Książęce Jasne Ryżowe, ku inspiracji do konkursu Książęce Mistrzostwa Smaku, w którym trzeba było przygotować danie, które będzie się idealnie komponować z tym piwem. Po degustacji i długim namyśle padło(...)lody, lody z dodatkiem piwa. Melon i ananas dają im słodycz, piwo lekką goryczkę, co razem daje bardzo fajny efekt orzeźwiający, szczerze, to nie wyobrażam sobie innego letniego dania z dodatkiem piwa. To jest zdecydowanie idealne, nawet dla osób, które za piwem nie przepadają, ponieważ smak piwa nie przeważa, a daje miły i delikatny aromat. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeść