dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:133/571)

Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 304

Ziemniaki rozkładamy na dnie rondla, zalewamy je gorącym bulionem, wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku, wlewamy oliwę, wrzucamy masło i wsypujemy zioła. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej

Karo in the Kitchen
Kalmary w sosie pomidorowym 181

pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2-3 porcje 450 g  oczyszczonych małych kalmarów 2 łyżki oliwy z oliwek(...)jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut  mieszając od czasu do czasu,  aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu. Dodać anyżowy alkohol (dałam ouzo

Stare Gary
Rogale marcińskie 170

daktyli bez pestek  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować

Moje domowe kucharzenie
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 191

butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować

Swojskie jedzonko
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 166

pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza.  Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być

Z Majeczką w kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 141

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą twarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 1 cebula 1 jajko garść tartej bułki mąka pszenna

kuchnia doski
Kruche ciasteczka z dżemem 1780

wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki na 1 blachę ciastek: 150 g mąki pszennej (typ 450) 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 110 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli gęsty dżem  (ja dałam agrestowy domowej roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie) Wykonanie

IMPRESJA SMAKU
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 151

praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego

Kolizje Smaków
Ozory w sosie koperkowym 158

blogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym . Dzisiaj dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni(...)godziny. Po tym czasie ozory powinny zmięknąć i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory trochę przestygną ostrym nożem ściągamy z ich powierzchni skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru z gotowania, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czosnkowa zupa z chleba 200

swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną(...)gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta kminku

6niebo
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 137

Prosta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :) Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  40 minut (10 + 30 czekania) Ilość porcji(...)Składniki: §       2 szklanki mąki pszennej §       pół kostki smalcu lub oleju §       2/3 szklanki gorącej wody §       ¼ łyżeczki proszku do pieczenia §       1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek i smalec miksujemy, dodajemy wodę

Bazując na smaku
marynowane podgrzybki 107

Przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą. Zalewa: Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut

Darcia w kuchni
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 163

dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam Was na spacer do lasu. Znajdziecie tam bohatera mojego dania - czosnek niedźwiedzi. Jest to niepozorna, dziko rosnąca roślina, której liście

Kuchnia Pani Wiosny
Maminkowe racuchy 173

podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej kostki drożdży *3/4 kg mąki *łyżka cukru *szczypta soli *3/4-litr mleka *dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania