dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:138/571)

Romanesco z razowymi świderkami 180

Szybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole. Romanesco to zielony ozdobny kalafior. Polecam gorąco bo warto

Moje Małe Czarowanie
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 220

dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada się zaraz po upieczeniu, ani na talerzu, ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę(...)jogurtowa będzie ścięta w środkowej części. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić i podawać. Smacznego! *W tym przypadku dobrze sprawdzi się forma z wyjmowanym dnem, ale inna forma też da sobie radę, problem będzie jedynie z pierwszym kawałkiem tarty

moj przepis na
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 196

Długo zbierałam się, by wrzucić przepis na to danie, choć uwielbiam je niesamowicie. Robi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu(...)sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski

Kuchenna Kontrrewolucya
Curry z łososiem 193

czasu do czasu. Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! A teraz wyliczenia: łosoś 15 zł mleczko kokosowe 8 zł cebula 0,2 zł pasta curry 2 zł cytryna 0,5 zł kolendra 2 zł ryż 3 zł rodzynki  0,7 zł przyprawy i olej 1 zł Koszt całego dania: 32,40 zł Porcja

Obiad za dychę
Mleczne batoniki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych :) 370

Zapraszam na pyszne domowe batoniki z mlecznym nadzieniem, oblane czekoladą :) Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka tłustego mleka w proszku Polewa(...)może się okazać, że nie będzie potrzebna aż taka ilość masła i śmietanki, lub będzie trzeba dodać ich troszkę więcej- masa po rozpuszczeniu powinna być lejąca i gładka, aby dało się nią polać batoniki, ale nie za bardzo rozcieńczona, ponieważ wtedy pozostanie zbyt miękka. Wafelki bez polewy

My Culinary Art
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 224

okazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu  3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie

Kuchnia Prezydentowej
Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa 162

łyżeczki ksylitolu Sposób przygotowania: Kawę Inkę zaparzamy w szklance gorącej wody. Słodzimy. Mleko sojowe ubijamy mikserem (zwiększy objętość). Ostawiamy na 3-4 minuty, by wyraźnie oddzieliła się pianka od mleka - piankę zbieramy do miseczki lub szklanki. Do dwóch szklanek przelewamy zaparzoną Inkę, dolewamy oddzielone mleko sojowe i kropelki miętowe (*ja dałam po 1 łyżeczce na szklankę i kawa była intensywnie

Kolorowy Przepisownik
Sernik imbirowo-piernikowy 264

roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła

Wanilia i Kardamon
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 247

śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką z nasionek. Smacznego! Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie do jakby rosołu z klopsikami i kluskami; kiedyś Wam może taki pokażę), jednak z racji znalezienia przepisu w duńskiej gazecie i idealnego wpisania się tego dania w duńską aurę, dodaję tę propozycję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 210

orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć   Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 380 ml maślanki 325 ml gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu

Made By Mom And Son
Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce 265

miałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łosoś

karmelowy
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 364

kotleciki - miną mową i smakowaniem. Syn natomiast nie dał się nabrać i nawet w tej formie nie zjadł omijanego zawsze kalafiora, mimo wcześniejszych zachwytów nad pysznym, zapachem i wyglądem kotlecików (słowo kalafior nie padło, więc liczyłam, że jednak się uda.) Przepis prosty a efekt pyszny i o wielu zastosowaniach. Gorąco polecam

Kuchnia po mojemu
Tata, tata jest frittata!!! 154

łaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam

I tu będę miała takie te
Prosty chleb pszenno-żytni 208

kilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga! Bochenek jest naprawdę duży, wiec jeżeli chcecie upiec mniejszy to proporcjonalnie zmniejszcie proporcje składników :) Składniki: 100g mąki żytniej 600g mąki pszennej chlebowej 300ml ciepłej wody (nie gorącej) 150ml mleka ciepłego płaska łyżeczka cukru 2,5 łyżeczki

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania