gotowanego lub pieczonego mięsa , które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej(...)starannie z cebulą i przyprawami. Wlej gorący bulion do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel przykrywką i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut przy samym ryżu basmati (bądź odpowiednio dłużej przy mieszance ryżów). Dodaj rozdrobnione mięso, wymieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut, aż mięso się zagrzeje. Dopraw danie do smaku, wmieszaj większość płatków
Chilli Czosnek i OliwaPodzielić na 12 krążków o szerokości 1-1,5 cm. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko(...)mlekiem. Wyłączyć palnik. Masę budyniową ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Do drugiego rondla wsypać cukier i wlać wodę. Zamieszać i zagotować. Gotować syrop jeszcze 3 minuty od momentu zawrzenia. Gorący syrop wlewać porcjami do masy budyniowej. Stale mieszać. Wyrobioną masę przelać przez gęste sito, aby pozbyć się grudek. Do masy dodać żółtka. Wymieszać. Masę budyniową wlewać do każdej foremki, zostawiając
Weekendy w domu i ogrodziedeseru. Nie czekam na jesień. Ale czekam na te jabłka. Jabłka do pieczenia wybieramy równe, twarde, nie zniszczone, nie obite. Jednakowej wielkości, wagi, wysokości i takie, które z powodzeniem dadzą się postawić i nie będą się turlać – czyli dosyć foremne. Myjemy wybrane jabłka i odcinamy im wierzch – ale niezbyt dużo (powiększajcie zdjęcia, wszystko na nich dokładnie widać ). Przyrządem do drylowania(...)czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały po 270-290g każde 2 opakowania serka waniliowego Danio (inny się nie zsiada i zostaje
Karo in the KitchenLubię jednak takie dania przygotowywać samodzielnie. Wtedy stają się pełnowartościowymi posiłkami i nie zawierają zbędnych konserwantów czy starych produktów. Tortillę odkryłam kilka lat temu w jakimś lokalu, ale nie zasmakowała mi. Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie(...)placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki: 3/4 szklanki gorącej wody , półtorej szklanki mąki pszennej , mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, 1 łyżeczka soli , 3 łyżki oleju . Do miski wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę pszenną. Zagniatamy - wychodzi dość luźne ciasto. Dodajemy olej
Codzienna kuchnia niecodziennaMój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się je jeść jeszcze gorące. Ciastka mają(...)rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane/ BosowKuchni Artykuł Ciastka owsiane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugorąca, wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut., aby kasza napęczniała. W tym czasie upraż na suchej patelni 70 g siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie(...)oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak kaszy. Całość posyp szczypiorkiem. Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyniejadkami. Bywają owszem dania, nad którymi coś tam stękają, ale generalnie jest bardzo niewiele produktów, od których całkowicie stronią. Jak przykładowo barszcz ukraiński, nad czym z Mężem ubolewamy, bo uwielbiamy i robię go tylko w wakacje, gdy chłopaki bytują poza domem. Na drugim biegunie są dzisiejsze mini kotleciki. Jest to takie danie, że nie ma ilości zbyt(...)posmarowanej blaszce do gorącego piekarnika i są po kilku minutach gotowe. Jeszcze nie zetknęłam się z dzieckiem, które nie lubiłoby tej postaci kotlecików, więc jeśli macie pod dachem trudne do nakarmienia dzieci, spróbujcie, może zagustują w mini kotlecikach. A potem to już podczas smażenia trzeba mieć oczy dookoła głowy i gonić podjadających i podkradających czym się da. Druga wersja: przyłączyć
I tu będę miała takie tefrancuski klimat. Klimat gorący jak ciasto. Zwracając wzrok pod wyimaginowaną wieżę Eiffela zobaczycie jak DOBRZE SIĘ KOMPONUJĄ... Szpinak, łosoś, czosnek i... Kremowy serek ARLA APETINA "PESTO I RUKOLA" . Aż gorąco się zrobiło. Mimo czosnku... wręcz namiętnie i romantycznie. A do tego jak smacznie. Mowa oczywiście o potrawie, która kusi swym aromatem uciekającym z francuskiego ciasta. A ciasto francuskie , może(...)długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia
Wypisz Wymalujdzisiejszy obiad przygotowałam proste danie mięsne. Mięso smażyłam na oleju rzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone(...)mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść laurowy, 3 ziarnka pieprzu - przykryłam pokrywką i smażyłam, a raczej gotowałam prawie do miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem
Proste Potrawywodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy ich tak gorącym płynem. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać(...)dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 450g mąki pszennej typ 650 lub 750 300g mąki pszennej pełnoziarnistej mąka do podsypania 15g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli
Karo in the Kitchensyfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej
Ugotowane pozamiataneUwielbiamy je więc jak mogły by się nie znaleźć na blogu :) Składniki na około 60 sztuk: 3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów ) 1 szkl
Gotowanie...to proste !Lubicie sałatki? czy raczej wolicie bardziej treściwe dania? czy moglibyście najeść się samą sałatką? nawet jakby była bardzo konkretna? Na te i inne pytania odpowiedzcie sami a ja zapraszam na sałatkę pożywną, konkretną i treściwą. Pachnie morzem i wędzeniem a także słońcem wprost z oliwek, dojrzałych i pysznych. Zapraszam gorąco. Sałatka z łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 6 jajek 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 1/2 pęczku koperku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy
magiczna kuchnia KasiPiersi z kurczaka w wersji dietetycznej. Mięso zrobione w tej wersji jest mało kaloryczne a przy tym bardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam
Pobite gary Barbarystole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest gotowe do pracy. Funkcja sterowania temperaturą umożliwia dobranie pożądanego poziomu ciepła. Kilka sekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko
zdrowa vege kuchniamoją propozycję startera, zupy, dania głównego oraz deseru. Bakaliowa focaccia, toskańska zupa pomidorowa, buraczane pesto oraz owocowe tiramisu! Jest bez glutenu, orkisz, mleko kokosowe, jagody Goji, nasiona chia ... Menu dla zwolenników zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich pomysłów albo może tylko któregoś z nich? Gorąco polecam lekturę
Garniec Magaliełyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa
Przepisy na domowy ser i chlebDanie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody
Kuchnia Pani WiosnyKażda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką
Moja smaczna kuchniawędzony). Dla mnie to takie wytrawne danie, zaostrzające apetyt. 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) 2 łyżki prażonych orzechów włoskich kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony) szczypta kardamonu odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedania dla ochłody, a właśnie chłodnik wydaje się być i dealnym daniem na upalne dni. Muszę przyznać, że u mnie w domu pojawiał się bardzo rzadko, albo wcale o ile mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej
Codzienne GotowanieIdzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDla mnie idealne połączenie delikatności kurczaka z chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny
Smaki Ewydente makaronem tworzy w kilka chwil gotowe danie do którego już nic się nie dodaje.Po dodaniu pesto do makaronu nie wolno go absolutnie już podgrzewać na patelni czy w mikrofalówce bo bazylia pod wpływem temperatury stanie się gorzka i beeee.Podaje się w tmp. letniej.Zresztą na zimno (schłodzone) w gorące dni smakuje mi chyba jeszcze bardziej niż kiedy jest
Sztuka gotowania w/g SamiryTilapia to pyszna ryba i często gości na naszym stole, tym razem pod kołderką z ziół. W rezultacie wyszła aromatyczna i smakowita i polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniepełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy - 1/2 kostki margaryny - 1/2 paczki drożdży świeżych. Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe nie gorące!) - następnie rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIzupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez
Piąty grzech głównyEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być(...)paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy
Smakowite DaniaUszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami
Smakowite DaniaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam
Tradycyjna kuchnia Kasiborowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz
Moja DelicjaSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko
KasiekGotujekońcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy
bistro mamajeśli ktoś lubi bardzo słodkie to wiecej cukru da-,i do tego 1-2 cytryny -sok...ja dalam sok z limonek ,bo je lubie.Brzoskwinie umyć ,obrać ,przekroić na pół ,usunąć pestkę .ZAGOTOWAĆ syrop i do zagotowanego syropu wkładać partiami brzoskwinie .Następnie wyjąć z syropu i wkładac do wyparzonych sloików .Zaleć gorącym syropem i pasteryzować około 12-15 minut.GOTOWE...SMACZNEGO!!!..-----------------------------------------------------------------------------.... Pesche
w mojej kuchniobiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić obficie przyprawą "Delikat" i usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do dużej miski. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Jeszcze gorący dodać do kurczaka. Pieczarki i paprykę umyć
Świat Domowej KuchniDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smaksłonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów) - 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki chia - 2 łyżki babki płesznik - 1,5 szklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - 0,5l gorącej wody Do wysypania dna formy użyłam białego maku. * szklanka
Smaczne ZdroweGramigna. Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu(...)jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania. .W tym daniu ,intensywny aromat aceto balsamico poprawia smak boczku, istotnego składnika potrawy. 200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego 200g boczku wędzonego 125 ml aceto balsamico di Modena 50 g parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt. cukinia 2 łyżki majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie
Kuchnia ŁukaszaPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok
Kulinarne przygody Gatity