dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:166/571)

Cannelloni nadziewane szparagami. 164

postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paje z wołowiną i pieczarkami. 160

rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową

zadanie-gotowanie
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek. 128

  Witajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit . Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz cielęcy 101

Niesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje

R'n'G Kitchen
Schab w sosie grzybowym! :) 239

gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania.  Smacznego

Magia jedzenia.
Truskawkowy deser walentynkowy 168

przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego

Domowa cukiernia Ewy
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 173

bardzo polecam. Im więcej damy czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać

Passions hobbies life
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 171

500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml  wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150

Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem i szpinakiem 152

całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku

Stare Gary
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 161

sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 160

Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty.  Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby

Right Behind The Kitchen
Faszerowana papryka à la gołąbki 210

dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z farszem drobiowym. 129

rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule

W kuchni u Moniki
Cukiniowe spaghetti 305

obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego

Proste Potrawy
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 93

Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów – 100 g buraków – 4 czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formuje w rękach (lub za pomocą dwóch łyżek) kuleczki. Umieszczamy na rozgrzanej patelni (z 1 łyżką tłuszczu

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z mięsem drobiowym 125

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól

R'n'G Kitchen
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką 213

Mięsożercy nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem

Moje Małe Czarowanie
Jabłko pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami 180

Wyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser - pieczone jabłko z dżemem wiśniowym z orzechami , może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla

Smakowite Dania
Masło extra 100%... cukiniowe 99

tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi się też pod wędlinę. Gorąco polecam

les mirabelles
Podpłomyki farmerskie 299

Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne

Moje Małe Czarowanie
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 143

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki 

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik truskawkowy na zimno 180

łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki

Stare Gary
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 522

 Trochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu

Kuchnia Łukasza
Spaghetti z sosem szpinakowym 151

cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego gorącego sosu. Spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 120

super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win.    W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu Hiszpanii(...)wraz z Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują tu bardzo dobre warunki klimatyczne. Zimy są łagodne a lata gorące (300 dni słonecznych w roku). Również unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku

królestwo garów
Jajko na twardo w papryce z parowaru z mixem sałat 212

papryki czerwonej  2 jajka  mix sałat ( ilość zależy od wielkości papryki)  szczypiorek  3 łyżeczki majonezu Jajka parowałem wcześniej, jak lubicie obierać i jeść je gorące możecie zrobić wszystko razem. Jajka wstawiamy do parowaru i włączamy go na 15 minut. W parowarze trwa to trochę dłużej niż tradycyjne 5 minut w garnku :) Jak jajka ostygły, zabieramy się(...)talerz i nadziewamy mixem sałat :) Na sam środek każdej papryki kładziemy po połówce jajka. Dekorujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Pomidory faszerowane 125

sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.  Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą(...)Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok  z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;)) Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut

Codzienne Gotowanie
Drożdżowe pazurki z budyniem 688

przestudzonego   Budyń: 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego   Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody   Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania drożdżówek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru(...)łyżkę ostudzonego budyniu. Drugi koniec ponacinać w paski do połowy. Kraniec ciasta z budyniem zwinąć do środka nakrywając paskami (patrz zdjęcie poniżej). Paski powinny być na tyle długie, by dało się je umieścić pod drożdżówki.   Tak uformowane drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Pozostawić na 60 minut do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 164

ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki pszennej - puszka 400ml mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka(...)skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem

mojewypiekiinietylko
Ciszki kaszubskie babuni 434

mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść ciągle. Jak patrzę na to zdjęcie to zaraz miałabym ochotę zrobić je znowu Kaszę jęczmienną wsypać do miseczki i zalać ją gorącą wodą. Zostawić, żeby napęczniała. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do potartych ziemniaków dodać napęczniałą kaszę i sól, dokładnie wymieszać. Ciszki muszą być gotowane w woreczkach, ja uszyłam(...)samej patelni obsmażyć plasterki cieszek na złoty kolor. Wyłożyć ciszki na talerz i polać tłuszczem z wysmażonego boczku i obsypać chrupiącym boczkiem z cebulą. To jest cudne pyszne danie, ja je uwielbiam . Dziękuję babuniu za przepis

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania