się dieta bezglutenowa, dla jednym przymusowa, dla innych z wyboru.. W związku z tym zauważa się trend wzrostowy popularności kaszy jaglanej.. Ten składnik jest idealny zarówno dla dań na słodko jak i na słono. A oto jeden z wielu przykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający! -> ½ szklanki kaszy jaglanej -> 15dag(...)ząbki czosnku -> ½ natki pietruszki -> 1 łyżka mąki -> 1 łyżka otrębów -> 1 jajko -> Płatki owsiane Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20 minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej 450 g batatów 1 czerwona cebula 1 puszka pomidorów 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący
Stare Garyłyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, gorąca woda 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli(...)ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać
W Mojej Kuchni Lubiędać wciągnąć w wir reklam, które atakują zewsząd i praktykuję tą metodę nadal :) Jednak gdy już COŚ mnie dopadnie i stara się rozłożyć na łopatki, atakuję! Jak przystało na fighterkę ;) Pierwszym, podstawowym krokiem jest "wypocenie z siebie" choroby! Zamiast od razu przyjmować aspirynę lub inne leki napotne, warto wpierw skorzystać z mniej inwazyjnych, naturalnych metod. 1. Gorąca herbata
Taste Of My Daydanie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem
BaRepasdałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie tak jak to robiła moja Mama:) Bardzo im smakował:) A ja kiedy tak zajadałam kanapkę, wróciłam myślami do czasów beztroski, oczyma wyobraźni widziałam trzepak, grupkę znajomych dzieci, jedne trzymały w ręku pajdy z paprykarzem, a inne butelki kultowej już oranżady... Piękne to były czasy... A wracając na ziemię - gorąco polecam przepis
Słodko-Słony Świat Ilonyobiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKI Na ciasto 500 g mąki(...)jajko 220 ml gorącej wody 1 łyżka oleju z oliwek sól Na nadzienie 200 g białej surowej kiełbasy kawałek cebuli 200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatołowa sól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody
zielonacukinkazakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik(...)zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru 225 ml wody gorącej sól, świeżo zmielony pieprz do smaku starty parmezan SPOSÓB WYKONANIA : - chleb kroimy w kostkę o długości ok 2,5 cm. - garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim
Basia w kuchnikwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię będę rozpisywać... Walentynki dziś są... I choć wychodzę z założenia, że miłość trzeba okazywać sobie codziennie, a nie tylko od święta to i tak dałam się ponieść całemu temu pospolitemu ruszeniu i przygotowałam "walentynkową" czekoladę do picia. Czekoladowa magia - czekolada do picia. Składniki: 2,5 szkl. mleka; 100 g czekolady gorzkiej; 1 łyżka cukru(...)łyżeczki cynamonu; 5 łyżek rumu; skórka starta z pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy z ognia i dodajemy rum i skórkę z pomarańczy. I gotowe!!! Smacznego!!! PS. Mój ulubiony wiersz... z dedykacją dla mojego Męża: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska Kto Chce Bym Go Kochala Kto chce
Miksturowniktrzeba) - szczypior do posypania dania (nie trzeba) - chili w młynku (nie trzeba) Od szparag odłamać końcówki (reszty nie obieramy), dobrze wymyć, najlepiej wymoczyć w wodzie. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, u mnie każda szparaga dzielona jest na 3 części. Umieścić je w garnku, zalać 1 szklanką mleka i uzupełnić wodą (lub dać samą wodę) tak, by były całe(...)łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem było 1200ml płynów na 500g ryżu) oraz mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia
Smaczne ZdroweDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki
Salonik smakówŹródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany(...)pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo
Ciastka - domowe słodkościnawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy bounty - jest zwarta(...)będzie trzeba tego robić. Gotuj kaszę ok 15 minut od zagotowania - aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie go jakieś
Anioszek w kuchni