dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę
Smaczne Zdroweda się ukryć, że temperatura na zewnątrz spadła i będzie spadać. Trzeba to jakoś przetrwać przez najbliższe kilka miesięcy. Dlatego na moim stole na stałe już zagościła gorąca zupa
Na moim stolezapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji
karmelowyminut). Lekko studzimy i dodajemy orzechy. Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp
Mania WypiekaniaPorcje 2 Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym
Wędrówki po kuchniczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody - tylko tyle, aby dało się rozmieszać. Wlać do gotujących się wiśni i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie. Nakładać do wyparzonych (i gorących) słoiczków. Słoiczki zakręcać i ustawiać do góry dnem do wystudzenia. Frużeliny z dodatkiem żelatyny nie gotuje
Codzienna kuchnia niecodziennakońcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta. SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe ciabatty 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej ( nie gorącej!) wody / 250 ml 2 niepełne szklanki mąki pszennej typ 650 / 300 g 2 łyżeczki cukru
cool and mintysłodkim śledziem w curry zdekonstruowana sałatkę śledziową na pieczonym ziemniaku śledzie w peperonacie z gorącymi ziemniakami gryczane bliny z jabłkiem, jajkiem i śledziem tatara ze śledzia z fenkułem i jalapeno, awokado i buraczkiem W trakcie warsztatów powstały również nowe pomysły na dania ze składników, które nam zostały na stołach. Była to między innymi sałatka z podsmażanymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatityPyszny dodatek do dań głównych albo jako kolacja lub samodzielne danie. Ziemniaki tak podane pachną serem i cebulką i są wyborne w smaku. Ja zajadałam je same ale i z mięskiem, tak czy tak smakują wybornie, polecam gorąco. Ziemniaki zapiekane z serem i cebulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić
karmelowyzdejmujemy wraz z papierem z blachy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie lekko ciepłe (ale nie gorące), odkrajamy 2 cm brzegi z każdej strony. Następnie odwracamy ciasto i delikatnie zdejmujemy papier. Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy
Poezja smakuoczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe
karmelowysól nie mieszać - przykryć talerzem lub ściereczką, zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin rodzynki zalać gorącą wodą na 5 minut, wylać na sitko, wsypać do ciasta, spiralami robota ciasto wyrabiać z 4-5 minut forma silikonowa z kominkiem 20 cm - do formy dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy i dać resztę ciasta piec w 190 C około
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel
Smakołyki Berenikiczym marzysz? Czy ciągle patrzysz z nadzieją w przyszłość i czekasz na to co da Ci świat? Nie bój się. Ryzykuj. Największą frajdę sprawia dążenie do swojego celu. Ten trud i wygrana. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody łyżka masła 1 jajko sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę gotujemy razem z masłem
Kuchnia Pani Wiosnypodałam m.in. z sosem z pieczonej papryki i dziś właśnie o nim wpis. Ponieważ w daniu głównym była papryka i feta to i sos postanowiłam przyrządzić z ich udziałem. Taki sos jest doskonały do mięs pieczonych, smażonych, a nawet do kiełbaski na gorąco czy parówek :) my wypróbowaliśmy i takie wersje, aby nic nie zostało, bo jest taki
Kolorowy PrzepisownikNajszybciej jak można, najpyszniej jak się da. Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania. Polecam gorąco bo szybko i smakowicie. Czekolada zawijana w ciasto francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry
Kulinarne przygody GatityLato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację
Taste Therapyupał na dworze :D Po zrobieniu zdjęć poszłam jednak zjeść do domu, bo było za gorąco... ;) Wieki nie jadłam crumbli i cudownie było sobie dzisiaj przypomnieć ten smak i pochrupać ♥♥♥ ~~~~ Zaktualizowałam wczorajszy wpis o przepis o który prosiliście :) Więc pieczcie muffiny i dajcie znać jak wyszły :) KLIK PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki gryczanej ~30g miękkiego (nie z lodówki
breakfast of dreamsTemperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań . Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo
AZgotuj!kuchni. Dla mnie to ciasto ma coś ze smaku ptasiego mleczka...jednym słowem jest przepyszne! Gorąco polecam! Podobne przepisy: Czekoladowy Napoleon - przepis Azerbejdżański napoleonek - przepis Marlenka - przepis Mikado - przepis Plaster miodu - przepis Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandryoknem nie grzeje już słońce tak jak wczoraj ale nadal jest gorąco i strasznie duszno. Nie wiem jak Wy, ale ja w takie upały nie mam ochoty na jedzenie. Ale jedna coś trzeba jeść , bez tego się nie da funkcjonować. Mi najlepiej w takie upalne dni smakują sałatki. I stąd moja dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z brokułem. Ta sałatka
Passion of Cookingmąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać
Kuchnia Prezydentowejstrzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć
MamaOskarkapatelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/plenerze, a sos się wygotował i trzeba było ratować się kupnym gotowcem całe danie było by mistrzowskie. Tak - było po prostu pyszne. Dobrze, że ta chwila zapomnienia nie trwała dłużej, bo kawał pysznej wołowiny by się zmarnował ;) Kruche, soczyste, miękkie. Gorąco polecam. Niby zwykła pieczeń wołowa, a w rezultacie esencja smaku po prostu
Kuchnia po mojemuKotleciki ziemniaczane z orzechami włoskimi mogą ubarwić nasz monotonny jadłospis . Mimo że są bardziej
Smakowite DaniaSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w
ClauditteMissCookingmleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu . Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli używamy mleka z puszki podgrzewamy je i dodajemy łyżkę masła. Do robionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy 1 łyżkę masła. Następnie do masy wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki
mojewypiekiinietylkoogonki, płetwy mlecze jak są duże i całe to zostawić śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać na sito aby obciekła woda do reklamówki wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony z brukselki odciąć głąbki i ugotować
W Mojej Kuchni Lubięsłoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Idealny do wszelakich dań obiadowych. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek. Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-) Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek ! Można go zrobić na wiele sposobów
Pora coś zjeśćteraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie(...)objętość wyrzucam je na lekko podsypany mąką blat roluje by łatwiej było je podzielić na 5 równych części. Każdą część rozwałkujemy tak by były dłuższe niż parówki i by dały się zawinąć. nakładamy plasterki sera żółtego na to leje trochę ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż parówki kładę po dwa paski papryki
Piekielna Kuchnia Patiwielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny(...)przygotuje przepisy z jego użyciem. Buliony można przygotować wcześniej, w większej ilości. Gorące przelewać do wyparzonych słoików i zawekowane przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. Buliony można również mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera
Moja Delicjabędzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem(...)miętę do kaszki. Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie. Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych
Gotuj Sam!drugiego końca korytarza. Tak więc czym się ratowała głodna studentka żądna gorącego posiłku? Ano chlebem smażonym :) Zawsze jakiś kawałek bochenka udało się zachomikować między podręcznikami, a z socjalnej lodówki uratować ostatnie jajko, kapkę mleka i kawałek mocno już podeschniętego sera żółtego. W ten sposób powstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie! Do tej pory(...)gorącu tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Po podsmażeniu jednej strony i przewróceniu na drugą, na wierzch już obsmażony należy wrzucić plaster sera żółtego - można następnie patelnię przykryć dużą pokrywką, aby ser si ę lepiej roztopił . Podobnie postępować z kromką kolejną i każda następną - jeśli mamy akurat do wyżywienia więcej niż jedna osobę . Gorące
Grunt to przepis!Dania jednogarnkowe mają wiele plusów – robi się je zazwyczaj szybko, łatwo, po wszystkim zaś jest mniej zmywania. A jeszcze gdy są smaczne, to już w ogóle super! Lista zakupów: Wędzony filet z piersi kurczaka (ok. 400–450 g) 1 duża cebula 1,5–2 marchewki Pęczek szczypiorku Pół kostki rosołowej (w zdrowszej wersji można pominąć) 150 g kuskusu(...)wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. Po drugie: jest szybki. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo) zdrowy. Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie
Proste-przepisy.plRyba po grecku Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety(...)rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno
Miód i pieprzzdrowia i urody najlepsze jest to co naturalne i proste. Nic tak nie pomaga jak świeże zioła. Ja osobiście nie mogą sie bez nich obyć przygotowując dania, herbaty i napary. Mięta właściwości: Działa uspokajająco, przeciwwymiotnie, dezynfekująco, uśmierza ból, udrażnia drogi oddechowe i jest dobra na dolegliwości żołądkowe, a także odświeża oddech-nie bez przyczyny jest składnikiem(...)gałązek świeżej miety łyżeczka soku z cytryny- opcjonalnie pół litra wody gorącej około 80 stopni Przygotowanie: 1. Gałązki mięty umyć. 2. Zaparzyć wodą o temperaturze nie więcej niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości. 3. Zaparzać około 5-6 minut pod przykryciem Podawac na gorąco, bądź po ostudzeniu jako orzeźwiający napój z dodatkiem lodu. Smacznego
KreatywnePinyMuchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości. Składniki: - 300g halibuta ( u mnie filet) - 200g łososia ( filet) - 12 surowych krewetek - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 kopru włoskiego (fenkułu) - 2 łodygi selera naciowego
Smaczne Zdrowejesienną szarugę. Ciepły, szybki, a za sprawą cynamonu i dodatku miodu wspaniale rozgrzewa. Spróbujcie. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10-15 minut (w zależności od użytego ryżu). Do przygotowania dania użyłam oleju rafinowanego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Choć jedna(...)Znów smażymy 2-3 minuty. Następnie do naszych cynamonowych jabłek dodajemy gorący, ugotowany ryż i miód do smaku (ilość miodu dostosujemy do własnych upodobań smakowych i słodkości jabłek). Całość smażymy jeszcze z 2-3 minuty mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy do naszego ryżu jogurt, szybko mieszamy i podajemy danie póki jest ciepłe. Smacznego
Słodkie okruszkiryba po grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego(...)rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno
Miód i pieprz