dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:106/571)

Śledzie z suszonymi pomidorami 217

takie pomidory tylko pokroić, a pomidory z torebki trzeba dodatkowo chwilę moczyć w gorącej wodzie, a następnie w oliwie. Bardzo lubię smak suszonych pomidorów, bazylii i gorczycy, więc postanowiłam je ze sobą połączyć i efekt mnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam(...)jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Pomidory suszone z torebki, zalać gorącą wodą i odstawić je na około 5 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjąć je z wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić

Kuchcik gotuje
Krokiety mięsne z kapustą 186

klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy  Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej 4 jajka(...)jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie! http://www.bellabis.pl

Wanilia i Kardamon
Meksykańska potrawka z kurczaka 105

spożycia, a nawet poczęstowania gości. Wszystkie potrawy, które tu publikuję są dla mnie przepyszne i gorąco je polecam. Potrawkę jednego dnia jadłam z ryżem, a drugiego z makaronem. Pasuje ona także do kaszy, tak więc wybierajcie to, co wy lubicie. Bardzo szybkie danie! Składniki na meksykańską potrawkę z kurczaka (około 6 porcji): podwójna pierś z kurczaka 2 puszki

Karola gotuje
KREM DYNIOWY 191

dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę

Smaczne Zdrowe
Jesienna rozgrzewka 147

da się ukryć, że temperatura na zewnątrz spadła i będzie spadać. Trzeba to jakoś przetrwać przez najbliższe kilka miesięcy. Dlatego na moim stole na stałe już zagościła gorąca zupa

Na moim stole
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake 191

zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji

karmelowy
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 116

minut). Lekko studzimy i dodajemy orzechy.  Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp

Mania Wypiekania
Kurczak po włosku w sosie Marinara 186

Porcje 2 Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym

Wędrówki po kuchni
Wiśniowa frużelina 210

czasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody - tylko tyle, aby dało się rozmieszać. Wlać do gotujących się wiśni i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie. Nakładać do wyparzonych (i gorących) słoiczków. Słoiczki zakręcać i ustawiać do góry dnem do wystudzenia. Frużeliny z dodatkiem żelatyny nie gotuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIABATTA 158

końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta.  SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe ciabatty 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej ( nie gorącej!) wody / 250 ml 2 niepełne szklanki mąki pszennej typ 650 / 300 g 2 łyżeczki cukru

cool and minty
Warsztaty Seko - na fali smaku 144

słodkim śledziem w curry zdekonstruowana sałatkę śledziową na pieczonym ziemniaku śledzie w peperonacie z gorącymi ziemniakami gryczane bliny z jabłkiem, jajkiem i śledziem tatara ze śledzia z fenkułem i jalapeno, awokado i buraczkiem W trakcie warsztatów powstały również nowe pomysły na dania ze składników, które nam zostały na stołach. Była to między innymi sałatka z podsmażanymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki zapiekane z serem i cebulą 165

Pyszny dodatek do dań głównych albo jako kolacja lub samodzielne danie. Ziemniaki tak podane pachną serem i cebulką i są wyborne w smaku. Ja zajadałam je same ale i z mięskiem, tak czy tak smakują wybornie, polecam gorąco. Ziemniaki zapiekane z serem i cebulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup 224

Dziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić

karmelowy
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 123

zdejmujemy wraz z papierem z blachy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie lekko ciepłe (ale nie gorące), odkrajamy 2 cm brzegi z każdej strony. Następnie odwracamy ciasto i delikatnie zdejmujemy papier. Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy

Poezja smaku
Pory w śmietanie / Creamed leeks 280

oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe

karmelowy
drożdżówka sypana z pigwą, rodzynkami... 184

sól nie mieszać - przykryć talerzem lub ściereczką, zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin rodzynki zalać gorącą wodą na 5 minut, wylać na sitko, wsypać do ciasta, spiralami robota ciasto wyrabiać z 4-5 minut forma silikonowa z kominkiem 20 cm - do formy dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy i dać resztę ciasta piec w 190 C około

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki drożdżowe 321

łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel

Smakołyki Bereniki
Pierogi ruskie 148

czym marzysz? Czy ciągle patrzysz z nadzieją w przyszłość i czekasz na to co da Ci świat? Nie bój się. Ryzykuj. Największą frajdę sprawia dążenie do swojego celu. Ten trud i wygrana. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody łyżka masła 1 jajko sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę gotujemy razem z masłem

Kuchnia Pani Wiosny
Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem 175

podałam m.in. z sosem z pieczonej papryki i dziś właśnie o nim wpis. Ponieważ w daniu głównym była papryka i feta to i sos postanowiłam przyrządzić z ich udziałem. Taki sos jest doskonały do mięs pieczonych, smażonych, a nawet do kiełbaski na gorąco czy parówek :)  my wypróbowaliśmy i takie wersje, aby nic nie zostało, bo jest taki

Kolorowy Przepisownik
Czekolada zawijana w ciasto francuskie 138

Najszybciej jak można, najpyszniej jak się da. Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania. Polecam gorąco bo szybko i smakowicie. Czekolada zawijana w ciasto francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak po meksykańsku 153

kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania