dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:95/571)

KANIA A'LA SCHABOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 139

patelni gorący ,dymiący ciepłem jeszcze kotlet wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty(...)tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Odsączyć na papierze.Podawać z ziemniakami i surówką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z farszem białej kiełbasy 95

Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;)   Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz:  700 g białej kiełbasy (u

R'n'G Kitchen
Pierogi po łemkowsku 119

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej

R'n'G Kitchen
Kotleciki Tereski 149

   Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy i gorąco pozdrawiamy.        Zestawienie składników może nieco szokować

Maminek kulinarny
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 150

czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje mi siłę i rozgrzewa(...)przecież mój blog nie bez powodu zawdzięcza swoją nazwę. Wyrazisty aromat czosnku, pikanteria chilli i odrobina soli morskiej przełamane świeżymi ziołami i parmezanem przeobrażają z pozoru nijaki makaron w danie najlepsze pod słońcem! Ponieważ potrzeba zjedzenia mojego makaronu na chandrę pojawia się nagle, nie mam czasu na zakupy i robię go z tego, co akurat ma w lodówce

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 355

najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach(...)bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli.   Na patelni grzejemy oliwę, na małym bądź średnim ogniu, tu nie trzeba się spieszyć. Im lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę

Karo in the Kitchen
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 128

cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki(...)kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę 207

małym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przetwory na słono , sałatki i surówki Tagged: buraki , cebula , papryka , zalewa

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 217

fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę dla podkreślenia smaku, jeśli jednak lubicie zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz(...)jakieś 3/4 kartonika. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia, gdyż naszą zupę oczywiście będziemy blendować, a w kuchni trudno o grzech większy niż blendowanie gorącej zupy, chyba że lubicie regularnie kupować nowy blender :D Przestudzoną i zblendowaną zupę wstawiamy ponownie na palnik, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser. Kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji

Kulinarne zapędy Kokosa
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 176

cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny  olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania:   Przygotowanie

Projekty ze smakiem
KOTLETY Z JAJEK I SERA 148

sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.  Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera.  Podajemy ciepłe. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami 171

przepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco. Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam. Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto. Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 176

może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa

kuchnia doski
Limo - limo - limonade! 125

łyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy.  Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody.  Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny,  pomarańczy lub mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty.  Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać  tylko cytrynę i maliny.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama radość przygotowywania i spożywania tegoż filolożkowego napoju ;) Inspiracja/ zdjęcie/ przepis

Kuchnia smaków
Koktajl truskawkowy 124

Daktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie: Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki, aby dobrze się schłodziły. Daktyle i nerkowce namocz w zimnej wodzie na noc (minimum 30 minut w gorącej wodzie). Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i dodaj do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj

Blendman
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 192

kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli nie da się łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę

Pora na pora i pomidora
"Pyszne na słodko" i konkurs 150

ciągu 5 dni zostaną wybrane kolejne osoby. 9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych przez organizatora konkursu. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy

Moje Małe Czarowanie
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 189

pistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje są bardzo smaczne. Danie nadaje się na obiad, jak i na wczesną kolację. Bardzo bogata w aromaty, z nutą pistacji, zadowoli wielbicieli sałatek… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego.     Wydrukuj przepis The post Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami appeared first

mojewypiekiinietylko
Grillowany Camembert z konfiturą żurawinową 126

pamiętajmy jednak iż grill daje nam charakterystyczny dodatkowy aromat. Przygotowanie: 1. Serek odpakować i położyć na uprzednio przygotowanym, gorącym grillu. 2. Trzymać po kilka-kilkanaście minut po obu stronach, tak by skórka zrobiła się przypieczona, złocista oraz by wyczuć się dało, że serek w środku robi się miękki/płynny. 3. Nie nakłuwać serka a delikatnie go nacisnąć

KreatywnePiny
Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek 247

serku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder

CookYourself
Mała Wielka Uczta 182

Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy w nich takie przepisy, a nie inne. Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała(...)Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów na domowe dania i słodkości, na które nie stracicie całego wolnego czasu i zjecie je z przyjemnością

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania