Rolada ze schabu i sos cebulowy 208godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy
e-PrzepisyKulinarne
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 300ogródku wyrosła nam piękna dynia o wadze 10 kg trzeba ją przerobić na 100 dań :) Dyniowe risotto jest jednym z moich ulubionych i dlatego wybrałam je na udział w akcji " Smaczna jesień " do której i Was gorąco namawiam
zielonacukinka
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 203dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez nas smak./ WYKONANIE: 1. Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy je gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka(...)polisacharydów, lentinan oraz eritadenin). Ze względu na swoje właściwości na Dalekim Wschodzie znany jest jako "Eliksir Życia"." (Opis ze strony: Skworcu ). Jakie są? Pyszne! Genialnie komponują się z daniami (nie tylko tymi z nutą orientu). Nie są ani twarde, ani gumowate - pod warunkiem, że dobrze je potraktujemy. Spożywanie zalecane jest (ze względu na lecznicze właściwości) przy: wysokim
Wypisz Wymaluj
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 197mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć
Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z zielonego groszku 231krem, dodać ser i ponownie zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Podawać na gorąco. Smacznego! groszek 2,70 zł cebula 0,20 zł czosnek 0,50 zł ser 1,30 zł oliwa, przyprawy 0,50 zł Koszt całego dania: 5,20 zł Porcja
Obiad za dychę
Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym 220kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Opruszamy mąką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba. Źródło: przepis od mojego taty
Pobite gary Barbary
Melon w szynce 179tych, którym znudziły się tradycyjne potrawy i szukają czegoś ciekawego, mam nadzieję, że to danie przypadnie do gustu. Smaki bardzo ze sobą kontrastujące, ale dobór składników – zachęcający. Oczywiście dla tych, którzy lubią melony, szynkę… i nie tylko. Składniki: - melon - szynka serrano (może być też inna) - olej sezamowy (lub arachidowy) Dodatkowo: - sos tzatziki Umyty melon przekrajamy(...)arachidowym) i zapiekamy w piekarniku lub na grillu, ok. 15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące. Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie kulinarne. Melon w szynce podany z sosem tzatziki , to danie proste, szybkie i smaczne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Melon w szynce appeared first
mojewypiekiinietylko
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 219mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj już obecność mistrza cukierniczego przestaje dziwić. Przy każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość, jak przystało na Lidla, była idealnie zorganizowana. Spotkaliśmy się, przywitaliśmy i przystąpiliśmy do dzieła. Tutaj jeszcze chcielibyśmy zwrócić uwagę na pewną rzecz. Dla uczestników warsztatów(...)soki owocowe w takich małych szklanych butelkach, coś na wzór dawnej oranżady. Sygnowane znakiem „Ryneczek Lidla”. To nowy produkt Lidla. Jeśli spotkacie się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła
Marder&Marder Manufacture
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 272przez codzienne życie. Brytfanna Florina pozwala mi się spokojnie oddalić od piekarnika bez obaw , że coś spalę , za mocno przypiekę, jednym słowem nawalę. Na spód brytfanny Florina dałam masło. Następnie brytfannę położyłam na gazie aby masło roztopiło się. Dodalam kulki z mięsa kaczęcego i podlałam 2 łyżkami tłuszczu, który się wytworzył na powierzchni rosołu. Przykryłam i włożyłam do nagrzanego(...)wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania. Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe wspomnienia, a dodatek mięsa w postaci
Z Kuchni Do Kuchni
Schab duszony w młodej kapuście 263tradycyjny schabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej z nich 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki smalcu 3 - 4 łyżki mąki zielony koperek sól, pieprz Kapustę siekamy(...)kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie. Na koniec dodajemy szczypior i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że w daniu wytworzyło się za dużo wody, to po prostu ja odparujcie
Czary - gary w kuchni
Makaron z brokułami i sosem beszamelowo-serowym 303Jedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą. Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka i sos beszamelowy z serem. Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :) Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które na ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła(...)mieszamy rózgą, aż nie będzie grudek, a masa zgęstnieje. 4. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i rozmieszane dodajemy do sosu. Mieszamy. Taki sos już jest gotowy, to zwykła podstawowa wersja sosu beszamelowego. 5. Ale do tego dania najbardziej pasuje sos serowy, więc dodajemy serek topiony. Można też dodać żółty ser starty
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Lekka zupka 206Dziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego
Mój Smak
Pierogi z farszem białej kiełbasy 156Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;) Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 700 g białej kiełbasy (u
R'n'G Kitchen
Pierogi po łemkowsku 172Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej
R'n'G Kitchen
Kotleciki Tereski 205Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy i gorąco pozdrawiamy. Zestawienie składników może nieco szokować
Maminek kulinarny