laureata w ciągu 5 dni zostanie wybrana kolejna osoba. 9. Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy
Moje Małe Czarowanieryżem lub indyjskim pieczywem np. chlebki Naan, Chapati. Jeśli w kuchni nie ma którejś z przypraw można ją pominąć, danie dużo nie straci na smaku, gdyż pozostałe przyprawy są bardzo aromatyczne i smak się obroni. Muszę dodać, że pikantność gorącego curry jest większa, w miarę gdy stygnie staje się odrobinę łagodniejsze. Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę
Kuchcik gotujeNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPanna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam
Codzienne Gotowanienajlepszy przepis i zamierzam go znaleźć. Jak na razie prezentowany poniżej przepis przebił wszystkie dotąd wypróbowane, choć jak sądzę, da się go jeszcze doszlifować i osiągnąć kolejny, wyższy level marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza w ciągu niecałego dnia. Ciasto marchewkowe 2/3 szklanki mąki pszennej
Przepysznik - BLW i nie tylkoDajcie już weekend! Ciężko usiedzieć na uczelni, gdy za oknem taka piękna pogoda! A w związku z taką słoneczną, wręcz gorącą pogodą proponuję coś na ochłodzenie. Prezentuje Wam lody bananowo-orzechowe w wersji zdrowej. Bez dodatku cukru ani tłustej śmietanki 30%. Nie potrzebna nam jest nawet maszyna do lodów :) !!! Co do masła orzechowego.. najlepiej jest użyć takiego, które sami
Be Fit Be StrongPodam ją - botwinkę - z małżami i to do tego tymi hiszpańskimi, małymi chirlami. Jak wymyśliłam tak zrobiłam i danie iście królewskie z miękkimi buraczkami i chrupiącymi listkami a także z pachnącymi morzem chirlami wylądowało na naszym półmisku. Polecam gorąco bo to eksplozja smaku. Ryż z botwinką i małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze
SMYKWKUCHNIjaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak z potrawy. Dodajemy ją po przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujebył... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka
Pełny talerzucierania masy,jest to bardzo wygodne ponieważ szybko się przecierają i nie parzą w rękę gdy są jeszcze gorące.(Polecam ten sposób wypróbowałem go!)Gdy mamy już wszystkie pomidorki przetarte stawiamy na ogień dodajemy sól oraz pieprz.Soli można dać troszkę więcej,gdy będziemy robić zupę czy sos wtedy damy mniej soli. Gotujemy około 10 minut i rozlewamy do czystych słoików
Przepisy i porady kulinarneprzy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego(...)olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju) Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie. * Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek wraz z cebulką i przyprawami
Na słodko lub wytrawnieminut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejna fajna propozycja na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę i tego co najbardziej lubimy. Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy
Malinowe Pocałunki