dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:67/571)

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 149

cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .  Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się

Wino Francja Kuchnia
ZUPA KREM Z SELERA 243

Selerowy krem bardzo kojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa. Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
CIASTKA BARDZO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE 116

szklanki* drobnego cukru np. trzcinowego lub ksylitolu - 1/3 szklanki* maślanki (dałam domowy kefir z grzybka tybetańskiego) - 2 szklanki* czipsów czekoladowych (dałam pokrojoną drobno czekoladę deserową i część mlecznej) * szklanka 250ml Roztopić masło i wlać gorące do misy miksera, dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodajemy cukier, maślankę (kefir), ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną

Smaczne Zdrowe
Szpinak + Ciasto = Pierogi 172

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety  3 ząbki(...)czosnku,  sól, czarny pieprz.   PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje

Zdrowo i kolorowo
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 168

tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku

Moja Micha
OMLET ZE SZPARAGAMI 191

znów szparagi w roli głównej;-) Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie.   Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu

potrawyregionalne
SERNIK NA ZIMNO 95

wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem,wyłożyć pokruszone biszkopty,na nie równomiernie rozlać masę serową,udekorować owocami.Pozostałe galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody,ostudzić i tężejącą wylać na samą górę.Zostawić do stężenia.  Tym razem dałam lekko już stężałą galaretkę stąd taki efekt jak widać na zdjęciu.Ot,takie coś inne,zeby nie było nudno i zawsze

Niespełnione zdolności kulinarne
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 250

ryżem, a także użytym do jej przygotowania anyżem czy papryczką chili, będzie też dobrze wyglądać. Na pewno można zrobić takim daniem wrażenie na gościach, doskonale pasuje też do naszej kategorii „kolacja we dwoje”. Jednak gorąco polecamy ją choćby i ot tak na co dzień. Na koniec mała porada. Przy tym przepisie często spotyka się adnotację, aby pozostały

Kulinarna Pokusa
Krupnik z pomidorami 139

Zupy robię bardzo rzadko, bo moi domownicy za nimi nie przepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka

O kuchni z uczuciem
Makaron z opieńkami, papryką i bakłażanem 150

opieńkami. Ja oczywiście miałam zamrożone ale jak tylko pojawią się świeże to zrobię i z takich. Tymczasem można wykorzystać także boczniaki. Danie szybko się robi i błyskawicznie znika z talerzy zakochując jednocześnie w sobie. Polecam gorąco. Makaron z opieńkami, papryką i bakłażanem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Uszka z kapustą i grzybami 197

Przygotowanie uszek jest trochę pracochłonne  ale myślę warto je zrobić samodzielnie  ponieważ ich smaku nie da się zapomnieć. składniki na 4 porcje          ciasto  2 szklanki  mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody  1 jajko          nadzienie pół kilograma  kapusty  kiszonej

Smakowite Dania
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 165

jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej owoce: jagody, borówki, maliny cukier puder do posypania Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bigos staropolski 191

ulubiona potrawa mojej Mamy i to Ona właśnie najczęściej go gotuje u nas w domu. Ja zajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka

Gosia gotuje
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 120

zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.  Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy.        Smakuje wyśmienicie

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 163

ługość zależy od grubości ciasta . Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać. Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok. 20-30g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni. Jeżeli pierogi zdążą wystygnąć przed podaniem, zanurz je na chwilę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp kostkami boczku i zajadaj. SMACZNEGO

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania