Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów(...)Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy
Rozpustne gotowanieszklanki mleka 4 ząbki czosnku 900 g ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych ziemniaków) 80 g masła 125 ml śmietany kremówki 30% pieprz cayenne sól 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej(...)minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła. Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie). Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni . Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się(...)duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego 1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych) 1 czerwona papryka lub mix kolorowych Olej Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę
Fabryka pomysłówDziś mam dla Was przepis, który zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przywodzi na myśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii. Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym. Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew , kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj! Idealna na obiad dla całej rodziny! Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory. Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na SłodkoUwielbiam to danie, nie jest tak ciężkie jak tradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad. Kolejną zaleta jest to, że wychodzi go naprawdę sporo i można go zapasteryzować i przechowywać w lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej(...)Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy
Rozpustne gotowaniepowrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :). Składniki: (ok. 20 sztuk(...)ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy na prostokąt cieniutko. Białka delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim pół naszego prostokąta, następnie sypiemy po całości naszą czekoladę na gorąco instant. Dokładnie, tak aby cała połowa była nią pokryta. Przykrywamy naszą drugą połową tego samego prostokąta i znów połowę, tego ciasta smarujemy białkiem i obsypujemy czekoladą, znów nakrywamy. Wyjdzie
Moje pyszne gotowaniekasza gości na naszym stole. Tym razem padło na jaglaną - zawsze dodawałam ją po prostu do zup (np. zamiast jęczmiennej do krupniku) a dziś chciałam ją zrobić do drugiego dania. Niestety, nie smakowała mi do tego stopnia, że do obiadu był.. kus-kus:) Ale coś musiałam zrobić z tą nieszczęsną jaglanką - padło oczywiście na placuszki, które(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania) 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy
Kto ugości moich gości?wody. Podgrzewamy całość i podajemy. My zjedliśmy ze słodkimi grzankami z chałki. Ta zupa jest smaczna letnia, bardzo lekko podgrzana i gorąca. Kardamon i pomarańcza dodają jej odrobinę kwiatowego aromatu i wigoru. Sam kolor tego dania jest przepiękny. Jesienią, gdy tak bardzo zaczyna nam brakować słońca, można mieć słońce na talerzu. SKŁADNIKI 1 mała dynia hokkaido
Karo in the KitchenDWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny! Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej wodzie, wlej do rondelka , dodaj przypraw Skworcu i listki bazylii. Pod przykryciem doprowadz do wrzenia, sprawdz smak. Wyłącz. Właściwie już wszystko gotowe. Włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotuj sos beszamelowy(...)opakowaniu. Po zapieczeniu, wyłącz peikarnik i zostaw jeszcze na 10 minut bez odkrywania ich, niech zacznie ładnie tężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć. Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel
Kulinarna Pokusadedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :) Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały. PS. Polecam zrobienie większej ilości(...)prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy. Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także:' Koszt przyrządzenia dania dla 2 osób
Smakowy Rajłączy w sobie wszystko co może zaczarować potrawę. Uwielbiamy to barwne połączenie, kuszące pięknym aromatem zaraz po otwarciu słoiczka. To bilet do świata mocnych smaków, których nie da się nie pokochać. Warto dać się uwieść. Ps. produkt bezglutenowy, sygnowany znaczkiem przekreślonego kłosa! :)) Kupisz je tutaj: KLIKNIJ PESTKI CIEMNOZIELONEJ DYNI POLSKIEJ OD FRESANO : Klasyka gatunku! Pestki dyni zna każdy(...)oszalał na punkcie czegoś co oszałamiające nie jest ani przez momencik. No cóż, widać bywamy opóźnione! :) Trzymając w dłoniach filiżankę z gorącą zupą zapraszamy Was na inne odsłony tego ogrzewającego (a więc idealnego na teraz) dania. Nasze pozostałe propozycje na zupy znajdziecie: TUTAJ . Nie zapomnajmy jednak, że za moment nadejdą święta! Po inspiracje zapraszamy TUTAJ
Wypisz Wymalujktóry koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje na podłodze, a przygląda się temu przyszły mąż Całe szczęście dał mi drugą szansę A teraz przechodząc do pytania: co na podłogę w kuchni: 1. LINOLEUM Kiedyś kojarzyło się z latami 70 – tymi
Relaxtimesię ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje następnego dnia I gotowe. UWAGA ! Wszystkie torty kroimy
Pysznosci Babci Basi