łyżki wody 1 ½ opakowania ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki (obrane z papierków ;)) włożyć do garnka, dodać masło i wodę, rozpuścić.Do gorących krówek wsypać ryż preparowany, wymieszać dużą, drewnianą łyżką. Odstawić do przestygnięcia (muszę ostygnąć na tyle, aby dało się włożyć w masę dłonie). Rękami (koniecznie zwilżonymi wodą) formować wrzecionka lub kulki
Cakes By Kejtgdzie domki są usytuowane jeden obok drugiego przy wąskich uliczkach. Na parterze domów mieszczą się tawerny i restauracje, których właściciele zwykle zamieszkują piętro budynku. Jak przystało na kraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita(...)cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów
W kuchni Katiemiałyśmy okazję spróbować czegoś nowego tzn dania przyrządzonego taką metodą, czego nie jadłyśmy wcześniej. Jednogłośnie stwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem(...)śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre na obiad z rodziną gdyż spędza się tam dużo czasu w oczekiwaniu na dania. Wystrój przyciąga swym ciepłem, przytulnie i domowo. Restauracja jest urządzona prosto, ale ze smakiem. Dziękujemy portalowi Uroda i Zdrowie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproduktów naturalnych. Warto wziąć przykład z naszych przodków i wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello(...)blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana w portobello to wspaniała przystawka, ale również i pożywne danie kolacyjne. Dzięki wysokiej zawartości skrobii kasza jaglana jest doskonałym źródłem energii. Dzięki zawartości krzemu jest lekkostrawna i poprawia przemianę materii. Nie zawiera
mojewypiekiinietylkowięc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka. To zdrowe i dość lekkie danie o potencjalnie bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Tę ostatnią jego zaletę odkryjemy pod warunkiem rozcięcia zwiniętej tortilli tak, aby ujawnić kolorowe nadzienie. Pomimo nieco długiej listy składników jest też w gruncie(...)kopertę można szybko nadrobić praktycznymi ćwiczeniami. Koniecznie tylko należy ją szybko rozgrzać np. na patelni – aby była gorąca, ale niezbyt długo, bo wyschnie. Gorąca tortilla staje się bowiem wiotka i możemy ją przez pewien czas swobodnie kształtować. To również danie bardzo uniwersalne, gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć
Kulinarna Pokusaryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka(...)Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy go z szafranem na wolnym ogniu, tak by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli
Ostra na SłodkoLubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów(...)Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy
Rozpustne gotowanieszklanki mleka 4 ząbki czosnku 900 g ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych ziemniaków) 80 g masła 125 ml śmietany kremówki 30% pieprz cayenne sól 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej(...)minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła. Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą. Dołóż masło, śmietanę, sól i pieprz cayenne oraz bazylię (ja tylko posypałam nią gotowe danie). Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni . Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się(...)duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego 1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych) 1 czerwona papryka lub mix kolorowych Olej Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę
Fabryka pomysłówDziś mam dla Was przepis, który zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przywodzi na myśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii. Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym. Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew , kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj! Idealna na obiad dla całej rodziny! Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory. Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na SłodkoUwielbiam to danie, nie jest tak ciężkie jak tradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad. Kolejną zaleta jest to, że wychodzi go naprawdę sporo i można go zapasteryzować i przechowywać w lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej(...)Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-) Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy
Rozpustne gotowaniepowrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :). Składniki: (ok. 20 sztuk(...)ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy na prostokąt cieniutko. Białka delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim pół naszego prostokąta, następnie sypiemy po całości naszą czekoladę na gorąco instant. Dokładnie, tak aby cała połowa była nią pokryta. Przykrywamy naszą drugą połową tego samego prostokąta i znów połowę, tego ciasta smarujemy białkiem i obsypujemy czekoladą, znów nakrywamy. Wyjdzie
Moje pyszne gotowaniekasza gości na naszym stole. Tym razem padło na jaglaną - zawsze dodawałam ją po prostu do zup (np. zamiast jęczmiennej do krupniku) a dziś chciałam ją zrobić do drugiego dania. Niestety, nie smakowała mi do tego stopnia, że do obiadu był.. kus-kus:) Ale coś musiałam zrobić z tą nieszczęsną jaglanką - padło oczywiście na placuszki, które(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania) 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy
Kto ugości moich gości?wody. Podgrzewamy całość i podajemy. My zjedliśmy ze słodkimi grzankami z chałki. Ta zupa jest smaczna letnia, bardzo lekko podgrzana i gorąca. Kardamon i pomarańcza dodają jej odrobinę kwiatowego aromatu i wigoru. Sam kolor tego dania jest przepiękny. Jesienią, gdy tak bardzo zaczyna nam brakować słońca, można mieć słońce na talerzu. SKŁADNIKI 1 mała dynia hokkaido
Karo in the KitchenDWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny! Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej wodzie, wlej do rondelka , dodaj przypraw Skworcu i listki bazylii. Pod przykryciem doprowadz do wrzenia, sprawdz smak. Wyłącz. Właściwie już wszystko gotowe. Włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotuj sos beszamelowy(...)opakowaniu. Po zapieczeniu, wyłącz peikarnik i zostaw jeszcze na 10 minut bez odkrywania ich, niech zacznie ładnie tężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć. Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni