Nutrifree z płatkami kukurydzianymi i owocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące. To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik
Kuchnia bezglutenowawłaśnie taki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Taki sorbet cytrynowy to doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie go zrobić nawet jeśli nie macie maszyny do lodów. Wtedy trzeba co pół godziny wyciągać pojemnik z płynem cytrynowym
Smaczna Pyzataki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest wtedy mieć jakieś ,,wyjście awaryjne''. I włąśnie takim wyjściem awaryjnym może być makaron z sosem serowym. Danie smaczne i sycące, a zrobić je można w 15 minut. Gorąco polecam! Składniki: 500g makaronu (u mnie penne pełnoziarnisty) 75g masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 350g tartego sera 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
kuchnia doskiczasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny
Wołowina od rekinamieć przygotowany wrzątek do zalania ryżu. Do garnka o grubym dnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego. Rozpuszczamy. Do garnka wsypujemy ryż (ja dałam ok. 2 szklanek). Prażymy ryż na maśle. Po chwili zalewamy gorącą wodą. Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania. Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry
Kuchnia smakówlasów. Dostałam 3 dorodne smardze i postanowiłam usmażyć je z makaronem udon. Udon czyli rodzaj grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Danie wyszło znakomite więc jak tylko uda się zdobyć smardze polecam gorąco. Udon ze smardzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia przypatrujemy się tarcie. Powierzchnia ma ładnie się ściąć. Wszystko zależy od posiadanego piekarnika – czasem trzeba tartę potrzymać nieco dłużej. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki
Proste-przepisy.pljędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu. Mięso z kurczaka musi być mięciutkie. Całość wykładamy póki gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNIpieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze brownie możesz posypać startą drobno gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi . Jeśli wolisz bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, możesz dodać więcej kakao. Wilgotność końcowego
PaleoSMAKwyłuskałam, opłukałam i osączyłam. Zalałam w naczyniu wrząca wodą ( wody dałam tyle żeby przykryła groszek) z dodatkiem soli i cukru. Na każdy litr wody dałam czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżkę cukru. Gotowałam 3 minuty. Gorący przełożyłam do słoików.Pasteryzowałam pierwszego dnia 30 minut, licząc od chwili zagotowania. Następnego przez 20 minut
Darcia w kuchniMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone(...)tłuszczu dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Talerze do podania podgrzewamy. Kładziemy na nich jeszcze ciepłe naleśniki (lub podsmażone jeszcze raz) i gorącą kaczkę. Mięso ozdabiamy łyżeczką wytrawnej konfitury, a wokół głównego elementu dania układamy mieszankę sałat polaną ulubionym sosem. Światło dziś nie było dla mnie łaskawe, ale wierzcie mi, na żywo tak wygląd, jak zapach
Kuchenna Kontrrewolucyaziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką
w mojej kuchniprzynosić swoje jedzenie. Ponadto ostatnio, podczas weekendowych zakupów wypatrzyłam bardzo fajne pudełko i nie mogłam mu się oprzeć, także wkrótce pojawią się dania w nowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe
Codzienne Gotowanierozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Rada: jeśli chcecie żeby danie było cieplejsze, wystarczy pesto chwilkę podgrzać i dodać do niego gorący makaron. Smacznego
Moniki SmakołykiPlacki z białą kapustą tak zwane pakory, to proste ale pyszne danie .Są bardzo sycące dlatego można podać je na obiad lub gorącą kolację a dodatek kapusty i słodkiej papryki nadaje im ciekawego smaku. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 12 placków 6 ziemniaków 2 cebule pół małej główki białej kapusty 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki łyżeczka słodkiej(...)wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, doprawiamy papryką słodką , pieprzem i solą , dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na rumiano . Placki podajemy na gorąco
Smakowite DaniaAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny
Chocolate Muffin BlogOTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić zaczep, ściągnąć sprężynę i odwrócić pojemnić dnem do góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki. Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie ten zestaw- ZESTAW SINGLA kompletny
Z Kuchni Do KuchniPotrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne
UgotujmyTo.pldodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie
W Mojej Kuchni LubięSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów
Smakowity Blog Kulinarnybulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego(...)stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką
Wyprawy kulinarnetradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną. Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćniej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu. W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie. Zapraszam! Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćczasu postaram się wrzucić na bloga przepis z dokładnym wyliczeniem co ile czego i ile całe danie ma kalorii, a jeśli ktoś chce sam sobie obliczyć kalorie dania to zapraszam do korzystania z kalkulatora kalorii Składniki (dla 1 osoby) 120 g piersi (1 mała) 60 g brokuła (5 różyczek) 60 g marchewki (Baby Carrots z Tesco(...)powstały nam delikatne charakterystyczne paski od grilla. Przekładam piersi na talerz, obok układam warzywa, ziemniaki i przyprawiam solą i pieprzem. Puki wszystko jest gorące skrawam na wierzch masło ziołowe żeby się rozpuściło. I oto proszę danie dietetyczne według kalkulatora ma 421 kalorii, więkoszość pochodzi od masła ziołowego więc spokojnie możemy zastąpić masło jogurtem naturalnym i przygotować sobie więcej warzyw
Piekielna Kuchnia Patidania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę(...)wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno
NA MOIM TALERZUWłocha "gotujemy makaron" to nic innego ni ż wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza, ż e dla niego pasta to danie "od zawsze i na zawsze", które kocha za jego smak, uniwersalność i piękno. Trudno(...)zgodzić sie z jego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania z makaronem s ą tak piękne
La grande e la piccola cuocaPolsce rzadko kiedy pacjent wychodzi z gabinetu lekarskiego bez recepty, choćby jedyną dolegliwością go nękającą był najbanalniejszy z możliwych katar. W Danii sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Najczęściej można tutaj usłyszeć rady, takie jak: wietrzyć mieszkanie, pić dużo gorącej herbaty, nie przegrzewać się. Jeśli pacjent wyraźnie cierpi, wskazówką będzie kupno paracetamolu. Gdy delikwent jest niemal w stanie agonalnym, po potarciu wnętrza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół, można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a
Smakowite DaniaUwielbiany przez dzieci makaron zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Błyskawicznie znika z talerzy jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy
Smakowite DaniaPotem obowiązkowo trzeba było zamoczyć nogi w fontannie ( akurat przez moment była nieczynna bo czyszczono ją , ale potem pokazała się w całej krasie ). A jak już wszyscy padali od gorąca ,,zakotwiczyliśmy,, w restauracji rosyjskiej Ładoga ( na barce przy nabrzeżu ). Jeśli chodzi o menu Ładogi ( w każdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca(...)Odrą wróciliśmy taksówkami ( bo akurat wolnej na 5 osób nie było ) do domu ( inaczej się na Potulicką nie da . Wszyscy zaliczyli prysznic i poupychali się gdzie sie dało w pozycji leżącej. Dzieci przysnęły . Zupełnie miły dzień tyle , że za gorąco
Buniabaje w kuchniDania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem gdy brak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej(...)ogniu ok 15 minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na blogu ) Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ryżu, zawsze tak gotuję, a nauczyła mnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną(...)cienką warstwą pesto. Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym , to wspaniały dodatek do dań rybnych, mięsnych… i nie tylko. Myślę, że podany zgodnie z moją prezentacją doda najzwyklejszemu daniu niewątpliwego splendoru. U mnie został podany do łososia, ale o tym w kolejnym wpisie. Tymczasem – gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Ryż jaśminowy z pesto
mojewypiekiinietylkosztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody na wystudzone babeczki nakładać tężejącą galaretkę schować do lodówki na 3 godziny smacznie chrupiące babeczki z dynia i galaretką na deser
W Mojej Kuchni Lubię